Mehmet Bingöl [email protected] Mehmet Bingöl

Yurt dışı varlık barışı mı? Matrah arttırımı mı?

17 Haziran 2021, 15:33 ---

Kesinleşmiş kamu alacaklarına yapılandırma ve yargı sürecindeki ihtilaflı vergi davalarında indirim imkanı getiren, ayrıca geçmiş yıllara ilişkin matrah artırımı düzenlemesi yapan 7326 sayılı Kanun 09.06.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun’dan yararlanmak için son başvuru tarihi 31 Ağustos 2021 tarihidir.

Öte yandan “yurt dışı varlık barışı” ile ilgili 7256 sayılı Kanun’un son başvuru tarihi de 30 Haziran 2021 olup, bu mevzuat halen yürürlüktedir. Ve 6’şar aylık dönemler itibariyle Cumhurbaşkanı’nın 2 kez uzatma yetkisi vardır.

Geçmiş yıllar matrah arttırımı

2016-2020 yıllarına ilişkin şirketler için yıllık kurumlar vergisi ile şahıslar için yıllık gelir vergisi dolayısıyla Kanun’da öngörülen oranlarda ek matrah bildirip, bu matrah üzerinden %15 oranında vergi ödendiği takdirde söz konusu yıllara ilişkin bundan sonra herhangi bir vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılamayacaktır.

Matrah arttırım oranları aşağıdaki gibidir:

Yıllar                          Matrah Arttırım Oranı

2016                                        %35

2017                                        %30

2018                                        %25

2019                                        %20

2020                                        %15

İlgili yıllarda hiç beyanname verilmemiş ise Kanun’daki asgari tutarlar üzerinden vergi ödenecektir. Söz konusu asgari matrah tutarları Gelir Vergisi için yıllar itibariyle şöyledir: 31.900 TL, 33.200 TL, 35.250 TL, 37.500 TL, 42.500 TL. Bu tutarlar üzerinden %20 oranında vergi ödenmesi söz konusu olacaktır.

Matrah arttırımı başvurusu ile geçmiş yıllar için herhangi bir vergi incelemesi ve herhangi bir ceza uygulaması tamamıyle ortadan kalkmaktadır. Başka deyişle Maliye Bakanlığı’nın vergi denetleme birimine tüm kapılar kapatılmaktadır.

Tabii matrah arttırımı konusunun özellikle yurt dışı varlıklar ve bunların gelirlerdeki vergi riski yönünden; başvurusu süresi 30.06.2021 tarihine kadar devam eden “yurt dışı varlık barışı kanunu” ile mukayese edilerek ele alınması ve hangisi daha avantajlı ise o yönde başvuru yapılması hususu değerlendirilmelidir.

Geçmiş yıllar matrah arttırımı, o yıllara ilişkin net bir koruma sağlarken, yurt dışı varlık barışı ise sadece yurt dışından Türkiye’ye gönderilen havale tutarıyla ilgili bir koruma sağlamaktadır. Yurt dışı varlık barışı müracaatında herhangi bir vergi ödemesi söz konusu değilken, matrah arttırımında geçmiş yıllarda beyan edilen/veya hiç edilmeyen durumlara göre vergi ödemesi söz konusu olmaktadır. Yurt dışı varlık barışından faydalanabilmek için ise sadce beyan edilen yurt dışı varlıkların 3 ay içinde Türkiye’ye gönderilmesi gerekmektedir.

Hiç şüphesiz “yurt dışı varlık barışı” ülkeler arası Otomatik Bilgi Değişiminin koşullarında daha da önem kazanmış bir konudur.

Bilindiği üzere, Türkiye’deki banka ve finansal kuruluşların OECD Ortak Raporlama Standartları (CRS) çerçevesinde imzalanan milletler arası karşılıklı bilgi değişimi anlaşmaları gereği, hesap sahiplerinin vergi mukimliklerine ilişkin belirli bilgileri toplama ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) raporlama sorumlulukları bulunmaktadır. Bu çerçevede Türkiye’de yerleşik kişilerin de yurt dışında bulunan varlıkları ile bunların gelirlerinin Türkiye makamlarına (Gelir İdaresi Başkanlığı) bildirilmesi söz konusudur.

Uluslararası otomatik bilgi değişiminin kapsamı [1]:

Otomatik bilgi değişimi; kişilerin, yerleşik (mukimi) olduğu ülke dışındaki diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin, yerleşik (mukim) olunan ülkeye, her yıl diğer ülke vergi idarelerince, vergisel amaçlarla kullanılmak üzere mütekabiliyet esasında (karşılıklı) ve otomatik olarak elektronik ortamda gönderilmesidir.

Bu kapsamda; banka, mevduat, saklama ve yatırım kuruluşları ile belirli sigorta şirketleri nezdindeki;

- Mevduat hesapları,

- Saklama hesapları,

- Ortaklık ve borç ilişkisi menfaati,

- Nakdi değer sigorta sözleşmeleri,

- Düzenli ödeme sözleşmelerine

ilişkin finansal bilgileri karşılıklı olarak paylaşılacaktır. Bu çerçevede;

- Banka hesap numarası, hesap bakiyesi ya da değeri,

- Hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü, menkul kıymet satış kazancı gibi gelirlerin ya da hesapta tutulan varlıkların satışında doğan gelirlerin toplam brüt tutarı ve benzeri bilgilerin,

İlgili ülke Maliye Bakanlığı veya Vergi İdarelerine iletilmesi söz konusu olacaktır.

Sonuç olarak; hem yurt dışı varlık barışı ve hem de matrah arttırımı imkanlarının her ikisinden de yararlanılması söz konusu olabilir. Örneğin Türkiye’deki bir şirkete ait yurt dışındaki banka hesapları veya yurt dışı varlıkları için “yurt dışı varlık barışı” müracaatı yapılarak, 3 ay içinde Türkiye’ye getirilen para şirket muhasebe kayıtlarına “özel fon” hesabı açılarak alınabilir ve bunu takiben de söz konus tutarlar istenirse şirket ortağı tarafından çekilebilir. Bu durumda şirkette kurumlar vergisi, kar dağıtım stopajı ödenmez ve gerçek kişi ortak tarafından da Gelir Vergisi beyanı söz konusu olmaz. Ayrıca bu şirketin 2020-2016 yıllları için de “matrah arttırımı” başvurusu yapıldığında, şirketin hiçbir vergi riski kalmaz. Tabii her konunu kendi özel koşullarında değerlendirimesi ve ona göre karar verilmesi gerekir. Yurt Dışı Varlık Barışı mı? Matrah Arttırımı mı? Ya da her ikisi de mi? Gerçekten her iki yasa da önemli imkan ve fırsatlar sunmaktadır.

[1] Konuya ilişkin olarak GİB’nın internet sitesinde ayrıntılı açıklamaların olduğu rehber yayımlanmıştır. https://www.gib.gov.tr/finansal-hesap-bilgilerinin-vergi-konularinda-karsilikli-olarak-otomatik-degisim-standardi

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • turan bulut23 Ağustos 2021 08:12

    üstadım. emlak vergisi mecburimi? Tarlayada ödeyecekmiyiz.

  • HALUK ÖZDEN17 Temmuz 2021 00:17

    SAYIN ÜSTADIM 7326 SAYILI KANUNA GÖRE VATANDAŞ VERGİ DAİRESİNE GİTMEDEN E DEVLET ÜZERİNDEN MATRAH ARTTIŞI YAPABİLİRMİ?

  • mb26 Temmuz 2021 13:09

    GİB interaktif vergi dairesi uygulamalarını takip edin. açılabilir. smmm'ler vasıtasıyla e ortamda verilmesi mümkün.İLGİLİ TEBLİĞ AÇIKLAMALARI:7326 sayılı Kanunun matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümleri uyarınca verilmesi gereken bildirimlerden elektronik ortamda gönderilebilenlerin; yıllık gelir veya kurumlar ile katma değer vergisi beyannamelerini ya da muhtasar beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda olan mükellefler tarafından 340 ve 346 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur. Artırıma ilişkin yılda elektronik ortamda beyanname ve bildirim verme zorunluluğu bulunmayan ancak bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla bu kapsamda olan mükellefler de matrah ve vergi artırımına ilişkin bildirimlerini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. ............

  • turan bulut13 Temmuz 2021 10:00

    üstadım, tarihi eser satışlarında vergi varmı? bu konulara çok kafam basmıyor. 

  • i.alper rodoplu13 Temmuz 2021 09:11

    Üstadım muhteşemsiniz. Minareden at benı iş aşağı tut benı diyorsunuz yani.   

  • Mb24 Haziran 2021 14:18

    Beyan edilenin matrah arttirim tutari ile asgari tutarın hangisi büyükse.. Ne yazık ki hic beyan etmeyenler daha kazançlı..

  • HK24 Haziran 2021 09:39

    Merhaba, beyanname verilen yıllarda beyan edilmeyen farklı tip gelir varsa (mesela msi beyan edildi ama değer artış kazancı beyan edilmedi) matrah artırımı tespitinde beyan edilen bedele matrah artırım oranı eklenerek mi beyan edilir, asgari matrah tutarları mı kullanılır, ya da iki değerden hangisi büyükse o mu alınır? Teşekkürler.

  • MB18 Haziran 2021 19:32

    Tapudaki satis 2018 yılında ise bedel 2019'da alınsa da vergiyi doğuran olay ve dolayısıyla matrah arttirimi 2018 yılı icin yapılmalıdır.

  • TARIK ÖZ18 Haziran 2021 14:18

    İyi günler 2018 yılında satışı yapılan bir gayrimenkulün matrah arttırımı 2018 yılı içinmi yoksa 2019 yılı içinmi yapılacak.

  • ALPER ÖZDEN17 Haziran 2021 21:13

    İYİ AKŞAMLAR MATRAH ARTTIRIMINDAN KİMLERİN FAYDALANABİLECEĞİNİ ÖRNEĞİN TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİLERİN GERİYE YÖNELİK 5 YILLIK MATRAH ARTTIMI YAPABİLECEKMİ YORUMLAYABİLİRMİSİNİZ.TEŞEKKÜR

  • mb18 Haziran 2021 13:07

    evet tabii herkes yapabilir. diyelim ki hiç GV mükellefi değilsiniz ama geçmiş yıllarda beyan edilmemiş eurobond geliriniz, GayriMenkul satış kazancınız veya yurt dışında elde edilmiş faiz/temettü geliriniz var. Asgari matrahlar üzerinden beyan yapıp faydalanabilirsiniz. 

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster