Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Yatırım fonları piyasasının 2017 yılı gelişimi

14 Şubat 2018, 09:37 ---

Sevgili okuyucularımız, bu yazımızı yatırım fonları piyasasının 2017 yılındaki gelişimini incelemeye ayırdık. Bu haftaki yazımızda yatırım fonlarının portföy büyüklüklerini ayrıntılı olarak ele almaya çalıştık. Bir sonraki yazımızda ise getiriler üzerinde duracağız.

Yatırım fonları piyasası 50,5 milyar TL oldu

Yatırım fonları pazarı 2017 yılında geçtiğimiz seneye göre yaklaşık 7 milyar TL büyüyerek 50,5 milyar TL büyüklüğüne ulaştı. Pazarın 2016 yılındaki 43,2 milyar TL’lik büyüklüğü, böylelikle % 17 oranında artmış oldu. 2017 yılının ilk 9 ayında çeyrekler bazında ortalama %3 oranında büyüyen pazar, son çeyrekte %6’lık bir büyüme elde etti.

Grafik 1: Yatırım Fonlarının Toplam Portföy Büyüklüğü 2006-2017 (milyon TL)

En hızlı büyüyen fonlar karma ve değişken fonlar

Yılbaşından bu yana en yüksek büyüme kaydeden fon türü karma ve değişken fonlar oldu. 2016 yılı sonundaki 3,6 milyar TL’lik portföy büyüklüğünden 5,8 milyar TL’ye ulaştı. Yılı toplam 2 milyar TL’nin üzerinde büyüyerek kapattı. Özellikle dengeli ve temkinli değişken fonlardaki büyüme dikkat çekiciydi.

Karma ve değişken fonları 1,3 milyar TL büyüme ile alternatif fonlar takip etti. Alternatif fon türünde serbest fonlar, gayrimenkul fonlar, girişim sermayesi ve anapara korumalı fonlar yer almakta. Özellikle serbest fonlardaki yaklaşık 1 milyar TL’lik büyüme dikkate değerdi. Ancak şu noktayı da belirtmek gerekmektedir ki, alternatif fonların tamamının bilgileri halka açık bilgi değildir. Bu nedenle, sektörde satışları yapılmakta olan serbest ve gayrimenkul fonların büyüklüğü bu yazıda belirtilenden çok daha fazladır.

En yüksek üçüncü büyüme rakamı fon sepeti fonlarına aittir. Bu kategorideki fonlar yaklaşık 1,1 milyar TL büyüme kaydetmişler ve geçen senenin sonuna göre üç katı büyüklüğe ulaştı.

Ulaştığı 2,2 milyar TL fon büyüklüğü ile hisse senedi fonları yıllık %58’lik bir büyüme elde etti. Bu fon türü altında yer alan yabancı hisse senedi fonları ise geçen seneki büyüklüklerinin 4 katına ulaştı.

Para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları geçen seneye göre yalnız 926 milyon TL ile %3 oranında büyüdü. Bu fonların yıllık getirilerinin yaklaşık %11 olduğu göz önüne alınacak olursa, aslında bu kategoriden net para çıkışı olduğu söylenebilir. Fon piyasasında 2017 yılı için en dikkat çekici durum, para piyasası fonlarının toplam piyasadaki payının %70’den %62’ye düşmesidir.

Son yıllarda popülaritesi artan katılım fonları, geçen sene 417 milyon TL büyüyerek 581 milyon TL’lik büyüklüğe ulaştı. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster