Prof.Dr.Emre Alkin [email protected] Prof.Dr.Emre Alkin

"TRUMP!" diye başladı

26 Ocak 2017, 09:05 ---

Meksika sınırına duvar, TTIP'ten çekilme. Yeni ABD Başkanı'nın Oval Ofis'e geçer geçmez imzaladığı kararnameler bunlar. Bir de ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e çekme arzusu var. Allahtan onu şimdilik rafa kaldırdı.

İngiltere Başbakanı ile görüşecek yakında. Brexit çalışmaları İngiltere'de Yüksek Mahkemenin kararıyla sekteye uğrayınca, TRUMP-MAY görüşmesinden çıkacak mesajlar şimdilik önemini yitirdi. Parlamento Brexit'i onaylamazsa ABD ve İngiltere arasında olacak bir ticaret anlaşması ihtimali rafa kalkacak. Yine de TRUMP ortalığı itinayla karıştırıyor.

Bu arada DOW JONES 20.000 puana geldi. Yani TRUMP'ın bu davranışları ABD'de hisse senedi yatırımcılarını memnun etmişe benziyor. Tuhaf ama gerçek. Tarihlerini unuttukları için eleştiri konusu olan Avrupalıların yanına şimdi de tarihini unutan Amerikalılar eklendi. Tarihe bakıldığında İçine kapanan bir ABD hem gerilemiş hem de Dünya'yı geriletmiş. Demek ki bu adamdan hepimizin çekeceği var.

Özgür Dünya'nın en güçlü ülkesinin başkanı böyle davrandıkça, belki de liderler kendilerine çeki düzen vermek zorunda kalacaklar. Çünkü az gelişmiş ülkelerdeki totaliter liderleri gibi sakarca davranmaya devam ederse, en başta kendi ülkesinde muhalefet sesini yükseltmeye başlayacak. Önce kendi partisi içinden başlayacak bu dalga. Sonrası malum.

Benim düşüncem şu: Eğer kendini toparlamazsa, Başkanlık süresini tamamlayamadan NIXON gibi çekilmek zorunda bırakılır. NIXON bildiğiniz gibi birçok hatalar yapmıştı. TRUMP da mutlaka yapacaktır. 

Sonuç olarak, TCMB'nin faiz hamlesi Doları durdurmaya yetmiyor ama, TRUMP'ın hamleleri gelişmekte olan ülke paraları üzerinde oldukça etkili oluyor. Eğer yarın FITCH Türkiye'nin notunu Rusya'nın seviyesinden de alta indirirse, bunca çaba boşa gitmiş olacak. Onu da hatırlatalım. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bak kardes26 Ocak 2017 11:00

    Dünya Liderlerinin lideri ERDOĞAN varken borsaya, ülkeye bir şey olmaz endişe etmeyin yanlış yorum yapmayın.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster