Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Suudi-ABD restleşmesinin Türkiye'ye olası etkileri

03 Ekim 2016, 08:49 ---

Suudi Arabistan’a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan tanıyan tasarının ABD Senatosu'nun yanında Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi bazı dengeleri zorlayacak gibi görünüyor.

Suudi Arabistan’ın ABD’deki yatırımlarının toplamı 750 milyar USD ve bunun sadece 170 milyar USD kısmı tahvil. Bu rakamların davalara karşılık bloke olma riski var. Suudi Arabistan konunun yasalaşması durumunda yatırımlarını geri çekebilecekleri uyarısında bulunmuştu. Böyle bir durum ABD borsalarının çökmesi ve ABD faizlerin hızla yükselmesi anlamına geliyor.

Çok ilginçtir ki aynı dönemde Sn Cumhurbaşkanı, Suudi veliaht Prens Muhammed Bin Nayif’i resmi törenle karşıladı ve kendisine Cumhuriyet nişanı verdi. Törende Türkiye’ye verilen destek için de ayrıca teşekkür edildi.

Bu durum son derece kritik bir durum. Bu arada Petrol arzı ile ilgili Cezayir’de yapılan toplantıda Rusya ve İran'la görüşürlmesi, Petrol arzının azaltılması konusuna yeşil ışık yakarak Brent petrolün 50 doların fırlamasına sebep olması genel durumu daha da gergin hale getirmektedir. Zira ABD en büyük tüketici, Rusya ise en büyük üreticilerden biri konumunda.

Türkiye bacağına baktığımızda; darbe girişimini gerçekleştirenlerin ABD sınırları içerisinde olması, iadelerinin bir türlü gerçekleşmemesi, darbe ile ABD yetkilileri arasında bağlantı olduğu şüpheleri gibi nedenler Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasına neden olmuştur. Bu aralar Suriye konusunda da karşı karşıya gelinmemektedir. Cezayir’de Rusya-Suudi görüşmelerinde bu yakınlaşmanın da konuşulmuş olma ihtimali yüksektir.

Bu gelişmeler ABD ile güven bunalımı yaşayan Suudilerin parasını sempati duydukları ve silah gücü yüksek olan müslüman bir Türkiye’ye getirme konusunda iştahlarını artırabilir. Böylece, hem Türk Lirasının değerlenmesi ve faizlerin düşmesi hem de Borsa İstanbul’un yeni rekorlar denemesi anlamına gelir. Bu arada son zamanlarda oldukça hırpalanan Ruble, dolaylı yatırımlarla kalkınabilir.

Şimdilik gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

Saygılarımla,

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • O kadar olmaz03 Ekim 2016 15:38

    Suudlar borç içinde o ülke de karışacak ya da karıştırılacak sıra onlara geldi zenginler paralarını kaçıracaktır bir bölümü gelebilir

  • hayaller 03 Ekim 2016 15:36

    o kadar gelmese de 700 milyar dolar falan gelir suudlar aptal ya

  • komik03 Ekim 2016 12:36

    turkiye de artik devletin acikladi enflasyon rakamina bile guven kalmamisken , adalet hukuk mahkeme surecleri tamamen , kadi isine donmusken , kim guvenirde gelir yatirim yapar, para kolay mi kazaniliyor,, anca kara para gelir bol bol

  • AHMET ŞENYÜZ03 Ekim 2016 12:06

    çin ve arapların paralarını tahvil hisse vs.. zaten rehin hiç birisi cesaret edemez bitirir...

  • E.S03 Ekim 2016 10:16

    inşallah böyle gelişir.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster