Nıver Lazoğlu [email protected] Nıver Lazoğlu

Müthiş başarı, korkutucu bir CV!

14 Ağustos 2017, 11:11 ---

Sıcak günlerin sıcak esintisinde yeni randevuya yetişme telaşında mekanın kapısından içeri giriyorum. 

Bu haftanın konuğu Klüh Türkiye’nin CEO’su Altınay Gökşin. 

Almanya’da 1911 yılında kurulan Klüh Service Management, bugün 8 ülkede servis sunuyor. Klüh Türkiye ise 2004 yılından buyana hizmet veriyor. 

Temizlik, Personel Destek Hizmetleri, Catering ve Güvenlik konularında çalışmalar yapan bir şirket. 

Klüh Türkiye’nin CEO’su Altınay Gökşin, kulağında telefonla gülümseyerek, ‘merhaba’ diyor. 

Servis edilen buz gibi limonatamdan bir yudum aldım, bir yudum daha. 

Ve sonrası kapanan telefonun ardından yeni tanışma faslını geçiriyoruz. 

Altınay Gökşin, ismi kadar özel bir isim olduğunu sohbetin ilk satırlarında ortaya koyuyor. 

Alışkın olduğumuz asık suratlı ve ciddi CEO’lardan değil. 

Öyle samimi ki, konuşmanın koyu olacağı baştan belli. 

Sohbet başlamadan kahkahalar havada uçuyor. 

Almanya’da dünyaya gelen Altınay Gökşin,  İlkokulu Almanya’da bitirmiş. Ortaokulu  ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamlamış. 

Ama o kadar kolay olmamış. 

İlk yıl 5 dersten kalmış, bir de giydiği yeşil parka dolasıyla bir kaç kez gözaltına alınmış ve her seferinde çıkmış, durum bir kaç kez olunca neden alındığını anlamışlar. Giydiği parka sebebiyle. Nihayetinde bir daha da o parkayı giymemiş çünkü babası parkayı kesmiş.

Bütün bunların yanı sıra en büyük kızgınlığını ise o dönemde babasına olmuş. “Neden geri döndük?” sorgusuyla. 

Öylesi heyecanla aktarıyor bu kısa özet geçtiğim dönemini. Mümkün olsa herkes olsaydı da orada canlı canlı dinleyebilseydiniz Altinay Gökşin’i çünkü çok tatlı bir anlatımı söz konusu. 

Bu gibi durumlarda cümleler kuru kalabiliyor da ondan ötürü bunu dile getiriyorum. 

Neyse devam edelim. 

“Türkçe’yi iki yılda öğrendim. Çok iyi öğretmenlerden öğrendim bu açıdan kendimi çok şanslı hissediyorum. Beşiktaş Kız Lise’sini bitirdim.  Türkiye’ye döndüğümden itibaren yurtdışına yeniden çıkmayı amaçlıyordum. Ünivesiteyi okumak için İsviçre’ye gittim. Nihayetinde yine babamın zoruyla Ekonomi okudum. Oysa ben satış ve pazarlama okumak istiyordum. Yurtdışında eğitimimi tamamlayınca yeniden ülkeme geri döndüm. Yaş alıp akıl başa gelince memleket kavramı oturmaya başlıyor.”

Dedim ya öylesi tatlı bir aktarımdaki Altınay Gökşin, araya girip de hızını kesmek istemiyorum ve dinliyorum dünden günü varış öyküsünü. 

“Türkiye’ye geldiğimde annem ve babam ayrıldı. Bu başlı başına büyük bir mihenk taşıydı benim adıma. İki kız kardeş ve annem birlikte yaşamaya başladık. Durum böyle olunca zorunlu olarak kendi ayaklarınızın üzerinde durmayı öğreniyorsunuz. Ve böylelikle iş hayatına adım attım ve Bilkom’da işe başladım. Birden bire ailemi geçindirme durumuyla karşı karşıya kaldım.”

Hayatı zor kılan olgular sanırım koca gülümsemeleri doğuruyor. 

Gülümsemelerle süslü mimiklerin zenginliğindeki aktarımda yaşanılanlar kolaymış gibi dökülsede ne denli güçlü bir karakterin oluşumunu bilmek ise ayrı bir keyif. Yarına umut dikebilmek adına. 

Üniversite sonrası ve işi dünyasına hızlı bir giriş. 

Üstelik satış alanında ve bugün ayrılmaz bir parçamış teknoloji ve dün de ise hiç bilinmeyi pazarlamak. 

“BİLKOM’un Genel Müdürü Vural Yılmaz, ‘Türkçen bozuk ama biz senin ne demek istediğini anlıyoruz’  derdi. Kendisini çok severim bu arada ondan çok şey öğrendim. Ve çok hırslıydım ve çok iyi satışlar yapıyordum. Amacım kariyer yapmak ve işimde başarılı olmaktı. O şirkette 4 yıl çalıştım. Ama hep yükselme arzum vardı. O nedenle paramı biriktirdim ve master yapmak için İngiltere’ye gittim. Gidiş biletimi aldım ama dönüş biletim yok. Gittim orada temizlik ve garsonluk yaparak okudum. İnsan kaynakları branşında masterımı yaptım. Bu arada yeni bir oluşum için teklif aldım. Macrosoft’ta genel müdür yardımcısı olarak görev aldım.  İki yıl sonra genel müdür oldum. Ve o şirketi çok büyüttük ve 8 yıl orada çalıştım. Sonra kısa bir süre Vestel’de çalıştım. Daha sonra da Doğan Grubu’nda Hürriyetim’in Genel Koordinatörü olarak Vuslat Doğan’a bağlı olarak çalıştım.”

Oooo Medya Sektörü’nde de yer aldınız? 

“Evet çalıştım, ama inanılmaz farklı bir sektördü. İş dünyası içerisinde bildiğiniz her şeyi unutun diyebilirim gerçekten çok farklı öğretileri oldu benim için. Sektör, kartlarımı çok açık oynayan biriyim. Ama Vuslat Doğan çok özeldir ve çok iyidir. Hep teşekkürlerimi iletmişimdir. İki yıl sonra Turkcell’in yurdışında kurduğu Almanya’daki  şirketin başına geçtim. Alo Vatan şirketinde dokuz aylık proje diye gittim ve 15 yılı tamamladım. Tabii bu arada evlenmiş ve iki çocuk sahibi olmuştum. Bunu ayrı not düşüyorum. Hem anne hem çalışan olmak çok kıymetli. Çukurova Holding bünyesindeydim. Turkcell Europ’a geçtim. Orada da 2 yıl çalıştıktan sonra tekrar Türkiye’ye döndüm. Ve Klüh firmasından teklif aldım. Hem Türkiye’yi hem Almanya’yı bilecek birini arıyorlardı. İlk görüşme sonrası çok ısrar edildi. İki üç görüşme sonrası işi kabul ettim. Sektör farklı olmasına rağmen evet dedim. Yoğun ısrar sonrası sonunda beni ikna ettiler. Bütün uzmanlığım yeniden yapılanma ve büyütme. Şimdi de farklı bir şey yapmıyorum.” 

Söylediğiniz şey çok önemli. Ama bu kadar deneyim ve birikim. Müthiş bir CV. 

Gülümsemesini kocaman büyütüyor. 

“Evet ya CV. Hiç unutmuyorum bir gün bir iş teklifi aldım ve benden CV’mi istediler gönderdim. Sonrası görüşmede bana şu söylendi. CV’niz o kadar iyi ki korkutucu. Böyle bir CV’ye yeter miyiz? Bunu hiç unutmam. Bu kadar yol alış hem çok iyi hem de dediğim gibi korkutucu.” 

Karşımda duran çok güçlü bir kadın yönetici. Başarısını kelimeler yeterince tanımlar mı? 

Hiç sanmıyorum. 

Hayatın merkezinde iş var. Başarı ise sıradan bir durum gibi algısında. Profesyonellik ise müthiş. 

Soru kendiliğinden geliyor. 

Dünde bugüne varacağınızı hayal ediyor muydunuz? 

“Dün de iş noktasında çok hırslıydım. Bugün aynı mı hayır. Deneyim ve yaş alışlar profesyonelliği doğallığında getiriyor. İş dünyasında olmayı seviyorum. Ama bugün istediğim noktadayım mı? Yo. Daha kim bilir neler yapabilirim neler öğrenebilirim. Düne dair tek pişmanlığım ise çocuklarıma daha fazla vakit ayıramam. Hep iş hep iş. sizin bir parçanız haline dönüyor. Hayat mücadelesini vermek zorunluğunda bu noktaya ulaştık.” 

Bir portre iş dünyasından. 

Başarı olması gerektiği gibi. 

CV’si korkutan bir isim. 

Hem yurtiçinde hem yurtdışında hem de bir kadın yönetici olarak. 

Başarı sizin için ne diye soru yöneltiyorum? 

“Başarı sevdiğiniz işi yapıyor olabilmeniz ve hedeflerinize ulaşmanız diyebilirim. Çalıştığım her yer erkeklerin hegemonyasında idi. Sözcüklerde ayrımsallık olmasa da bakışta bile algılıyorsunuz. Her gittiğim şirkette önce izlerim. Ama dinlemeyi iyi bilirim. Ama bu arada kadın olmanın avantajlarını da yaşadım. Kadınlar iş dünyasında daha başarılı diye düşünüyorum. Çünkü onlar hedef odaklı çalışır.” 

İletişiminiz çok güçlü. Bu artı oldu mu? 

“Teşekkürler. Kesinlikle çok artısı oldu. Ama karşımdaki kişiden o enerjiyi almayınca çok da zorlayıcı olabiliyor. Dışardan beni çok soğuk bulurlar. Dışardan sert bir duruşum var aslında. Kafamda çok şey düşünüyorum ondan kaynaklı diye düşünüyorum. Gençliğimde basket oynadım ve basket takımında öğretilen hep arkanızda ne olduğunu bilmenizdir. Bunu iş hayatımda çok kullanırım. Arkamda da gözüm vardır. İş dünyasında bunu yapmak zorundasınız. Yönetici olmak da bunu gerektiriyor. İletişim işin özü. Buna çok önem veriyorum.” 

Sohbet baldan tatlı. Ama saatler su misali akıyor. İş dünyasında vakit nakit. 

O halde ufak ufak toparlanmanın zamanı. 

Kurtlar arenasında yönetici bir kadın. 

Elinin hamuruyla masa başında yüzlerce kişiyi yönetmek. Hedef odaklı şirketi başarıya ulaştırmak. 

Bugün temizlik, yarın kim bilebilir ki? 

Başarı etiketiniz olmuşsa, belirlenen finale ulaşmak zaten olası. 

Tatlı dil, samimiyet, yüreğiyle yapılan her işin sevgiyle karmasında bilgi ve birikim her duruşta akıyor. 

Altınay Gökşin'i, hem tanımaktan hem de öğretilerinden umut ışığıyla kelimelerimi buluşturmasından dolayı sonsuz keyif aldım. 

Çok teşekkürlerimi iletirken kocaman kucaklıyorum. 

İçtenliğin kapısını araladığı için. 

Herkese iyi haftalar hep iyi kalın. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster