Nıver Lazoğlu [email protected] Nıver Lazoğlu

Hem alaylı, hem okullu

03 Nisan 2017, 09:20 ---

Hayat yoruyor değil mi?

Yaşamlar yaşananlar 

Bir mucize aslında nefes alışlar. 

Kalp tekleyince her şey duruyor. 

Ne iş ne güç ne de başka bir şeyin anlamı kalmıyor. 

Hele de bu sizin hayat  imzanızı atan olunca….

Binlerce şükür ki doktorlar var, binlerce şükür ki çareler var. 

Evet babam büyük bir kalp ameliyatı geçirdi, 6 damar değişti. Tedavisi sürüyor. Ama şükürler olsun ki şimdi iyi. 

Durum böyle olunca gelen giden arayan soran dostlar ve paylaşımlar çok daha büyük değer kazanıyor. 

İyi ki onlar var. 

“Babamın deyimiyle beni şimdi damdan düşünler anlar. Bana damdan düşen getirin” 

Ne dediğimi damdan düşenler anlar. 

Herşeye rağmen hayat devam ediyor. 

Bir haftalık zorunlu mola sonrası yine köşemdeyim.  Yüzyüze olmasa da kulak kulağa bir görüşmeyi aktaracağım bu kez. 

Çalan telefondaki dostum Berkay Altunbay.

Geçmiş olsun dileklerini dile getiriyor. Randevumuz vardı ama malesef gidemedim. 

Çareler tükenmez dedim ya,  o halde telefonda konuşmaya başladık. 

Dünden bugüne o kadar yol almış ki.

 

Bir solukta anlatıyor. 

“Ankara da dünyaya geldim. Küçük yaşlarda hayalim, diş doktoru olmaktı. Biraz daha büyüyünce uçak mühendisi olmak istedim. En son kararım ise bilgisayar programcısı olmak oldu. Ve Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Bölümü’nü bitirdim. İş hayatına adımı ise üniversite de okurken attım.  Bir havalandırma sistemini pazarlama işinde ilk paramı kazandım. Okulu bitirince TÜBİTAK’tan emekli olan babamın açtığı bilgisayar yazılım şirketinde çalışmaya başladım. Orada işletim sistemlerini, muhasebeyi öğrendim. Asıl amacım kendi işimin sahibi olmaktı. Sen de biliyorsun hep patron olmak istiyordum.” 

Evet biliyorum, Berkay’ın en büyük hayali kendi işinin patronu olmaktı. İşine ne kadar önem verdiğimi disiplini çabalarını hepsine hasbelkader tanıklığım vardı. Güçlü bir kişiliğe sahipti ama yeni öğreniyorum ki isminin anlamı da güçlü imparator demekmiş. 

Peki, Berkay daha sonra neler yaptın? 

“Hayat, kader kısmet hiç aklima gelmeyen bir işe yöneldim.Babamın şirketinde yazılım ve bilgisayar programcılığı yapmaya başladım.  O dönemlerde internet çok gelişmiş vaziyette değildi.  Ardından web programcılığına geçiş yaptım. Yine o dönemlerde faksla  pazarlama yapıyorduk. Bir gün bir telefon çaldı. Telefondaki Favori Kuyumculuğun patronuydu. Büyük bir şirket iyi bir markaydı ve yurtdışına da ürün satıyorlardı. İhracat rekorları kırıyorlardı. Ertesi gün hayatımda ilk defa Kapalıçarşı’ya gittim. O gün herşeyin değişeceğini bilmiyordum, ama herşey değişti. Oysa bu işi her zaman ki gibi bir iş sanıyordum. Bir yıl gidip geldim ve kuyumculuk sektörünü öğrendim.  Benim için inanılmaz bir okuldu, bir kültürdü, yabancı kaldığım. Bu arada bir yazılım geliştirdim Favori markası için, onu da sattım. Sonrası geliştirdiğim bu sistemi başka firmlara da satabilirmiyim düşüncesiyle hareket ettim. Üretim takip  programına talep yoktu ama ben kuyumculuk sektörününde bilinir tanınır oldum. Durum böyle olunca arkadaşlardan alış veriş yapmak isteyenler artık beni devreye sokuyorlardı. O esnada pırlantacılarla da tanıştım.  Arkadaşlarımı alışverişe götürür oldum. Derken 1, 2,3 5, 10 15 kişi oldu. Sonunda bir gün elimde bir zarf içinde 4 bin dolar. Şaşırdım, bu komisyondu. Bu rakamla acaip rahatlamıştım, üstelik hiç beklemediğim bir kazançtı. Bilgisayar progmramcığılında para hiç de bu kadar kolay kazanılmıyordu.”

HİÇ OKUTULMAYAN DERSLER 

Çok ilginç diyorum bazen hayat ne kadar da farklı akıyor değil mi?  

“Aynen öyle, şimdi bakıyorum da düne gülüyorum. Neler neler yapmışım. Sonra bu satış işini bildiğim saha da yapmak istedim. Ardından iki tane tek taşı www.gitigidiyor.com sitesinde satışa koydum. Sanırım pırlantayı internetten satışa koyan ilk kişiydim. Tam iki gün içinde ikisi de satıldı. Hayretler içinde kaldım. Bu iş tutar dedim ve pırlanta üretimi yapanları aramaya koyudum. Karşıma Medart diye bir firma çıktı. Randevulaştım ve gittim tanıştım. Karşımdaki kişi Zen Pırlanta’nun patronu 

Engin Güzeliş. Online pırlanta satışı yapacağım dediğim de, “sana kredi açıyorum hadi sat bakalım ‘’ dedi.  İnternet üzerinden pırlantalar satmaya başladım. İyi de para kazanıyordum artık. Ama halen yazılım işini sürdürüyordum.Büyük ticari dersleri üniversitede değil pırlanta dünyası içinde varolmaya çalışırken aldım. Kapalıçarşı çok şey öğretiyor hiç bir yerde okutulmayan dersler.”

 

ROBERTO BENE İLK GÖZ AĞRIMIZ 

Her iki işi birlikte yürütmek dile kolay sanırım.  Gülümsemesini konduruyor konuşmasına telefondaki değişmeyen tınısına.

“Bir tek bu değil ki, aynı zamanda “Çantacılık” da yaptım. Ama çantacılık çanta satmak değil. Kapı kapı dolaşıp çantaya doldurduğum pırlantaları satmak. Ariş Pırlanta için çalıştım. Elimde çantamla doğudaki kuyumuculara pırlantalar sattım. Bu bahsettim günler sonrası deneyimlerimi çoğaltım. Öte yandan üniversiteden arkadaşım Özcan Ben’in kardeşi Engin Ben de kuyumcu işindeydi ona da yardım ediyordumdum. O da bana benim bilmediklerimi öğretiyordu. Ardından birlikte iş yapmaya başladık. İlk markamızı kurduk Roberto Bene. İlk mağazamızı da internette açtık. Artık kendi pırlanta ürünlerimizi üretiyor  internet üzerinden satıyorduk. Para kazanmaya başlayıncada mağazamızı açtık. Bugün üzerinden tam 12 yıl geçti. Artık pırlanta sektöründe bir markayız.”

Hayalerine kavuşmak nasıl bir duygu? 

“Evet kendi işimin sahibi olmak en büyük hayalimdi. Ona kavuşmak büyük bir mutluluk. Bugün bakıyorum da ne kadar çok çalışmışım ne kadar çok şey öğrenmişim. Hem özel hayatımda hem iş hayatımda huzurla yol almak çok değerli.”

DİALOOK İLE HEDEF DUBAİ

Peki şimdi neler yapıyorsun

“Şimdi yeni bir oluşum için çalışmaya devam ediyorum. Roberto Benne’nin yanısıra Dialook.com. Üniversite eğitimi ve alaylı sektör bilgilerimin biraraya getirdim. Yeni bir yazılım oluşturdum. Akıllı telefonlarda çalışan bir sistem. Tüm dünyadaki sertifikalı pırlanta üreticileri ile satıcıların buluştuğu bir sistem. Şöyle örnekleye bilirim. Yemek.com daki gibi menüler, fiyatlar ve sipariş olgusun aynısı pırlanta sektöründe uygulanıyor. Ama burda sadece pırlanta alıcıları ile toptancıları mevcut. Tüketiciye kapalı. Toptancı üretici satıcı aynı platforma. Şimdi hedefim Dialook‘un ofisini Dubai de açmak.  Global hale gelmeye çalışıyoruz. Şu anda Türkiye deki 3 bin sektör temsilcisi üye. Hemen hemen bütün pırlantıcalar sisteme üye. Artık akıllı telefonuyla çok kolay ulaşılıyor. Yoğun rekabet ortamında fiyat avantajları sağlanıyor. Toptancılar siparişler almaya başladı. Ayrıca yurtdışında da markalarımız çoğalmaya başlayacaktır. Buna katkida bulunmak inan ki çok anlamlı.” 

 

Durmak yok yola devam diyorsun yani. Eminin bu markanda çok yol alacaktır.  Bu arada Türkiye Genç İşadamları Derneği”ne de üye olduğunu ve orda da başka bir sorumluğu üstlendiğini biliyorum. Orada neler yapıyorsun? 

“Evet, orada da yeni bir şirket kuruldu. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen’in önderliğinde Girişim Türk adında bir projeyi hayata geçirdik ve bir şirket kuruldu. TÜGİAD üyelerinin ortaklığında kurulan şirketin de yöneticiliğini üstlendim. Amacımız yaratacılığa sahip teknolojik boyuttaki girişimci gençlere fon sağlamak. Silikon vadisinde bir taş olmak büyük gurur. Bugüne dek 250 projeyi dinledik. Hedef yeni oluşum için yola çıkmış gençlere destek vermek.”

Telefon kulağımda ısındı, ama sözcükler ve yapılan işler son bulmuyor, dileğim hiç de son bulmasın. Böylesi başarılara imza atan bir dostun olması ise ayrı bir gurur. Dünden bugüne ne güzel işlere imza atmış Berkay Altunbay. 

Telefonun diğer ucunda dünya tatlısı oğlunun ‘babaaaa’ sesiyle ve iyi dilekleriyle telefonu kapatıyorum. 

Bir başarı öyküsünü yazmak kolay zor olan başarıya ulaşanın uğraşı ve çabası. 

Bu arada sonsuz teşekkürüm var, olmazı olmaz kılanlara.

Koç Üniversitesi Hastanesi"ne doktorlarına, hemşirelerine güler yüzlü personeline ve tüm çalışanlarına. 

En zor anda can oldukları için en zor anda mucizeler yarattıkları için. 

Hayatı devamlı kılan herkese minnet ile.

Elbette hiç yorulmadan mola vermeden çalışan emekçi dostlara da…

İyi ki varsınız...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster