Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

Gökdelenlerin tepesine açık mektup

09 Temmuz 2020, 10:40 ---

Bildiğiniz üzere bu yazıyı okuduğunuz mecra, Türkiye’nin bankacılık ve para piyasaları ile ilgili en prestijli ve üst düzey yöneticilerinin neredeyse açılış sayfası denecek kadar sık ziyaret ettikleri bir internet sitesi. Bu mecra, yaşamını bu üst düzey yöneticilerin verdikleri karar sonucu aldığı reklam gelirleriyle sürdürüyor.

Tabii bu mecrada, tutup da bankaların tepesindekilere akıl vermek için insanın, kuzu yüreği değil deve yüreği yemiş kadar cesur olması lazım… Deve sidiğinden sonra deve yüreği faydalı mıdır diye sual edecek olanlara söyleyelim:

Ben denedim ve bu yazıyı yazmaya başladım. Sonuçlarına göre faydalı mı zararlı mı göreceğiz.

Gelelim mektuba…

Bankaların değerli üst üst üst düzey yöneticileri,

Çok da parlak olamayan zor günler geçiriyormuşsunuz. Ben valla bir bilen kişinin yalancısıyım. O da Gazete Pencere’de yazısını okuduğum 26. dönem İzmir milletvekili, Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı, daha da öncesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, bugün de akademisyen Doç. Dr. İbrahim Turhan…

Benim gibi market alışverişi düzeyinde ekonomi bilgisi olanlar için oldukça zor anlaşılan Turhan’ın yazısından şöyle dertleri olan bir piyasada debelendiğinizi çıkarımladım:

- Hem harcama hem yatırım yüksek olunca tasarruf düşüyor, tasarruf açığı oluyor.

- Tasarrufları artırmak için reel getiri gerekiyor. Mevduatın getirisi enflasyonun üstünde olmalı ki insanlar tasarruf etsin. O zaman kredi faizleri de yükseliyor doğal olarak.

- TL faizi düşük. Kredi talebi canlı. Parasal genişleme kur üzerinde baskı oluşturabilir.

Ama açık mektubumun nedeni hiç de bu düzeyde makro konulara girmek değil.

Örneğin şunlar:

- Banka şubelerine ya da şubelerden bağımsız bulunan yerlere ATM’leri yerleştirirken güneşin yönüne dikkat edin. Günün büyük bölümünde ekranlarda işlem yapabilmek için akrobatik hareketler yapmak gerekiyor. Ya da siz de gelişmiş ülkelerdeki gibi üst düzey güvenlik gereken bu aygıtlara kartla ve sırayla ulaşılabilecek kapalı alanlar üretin…

- Cepşube, internet bankacılığı, telefon bankacılığı derken personel politikalarınızı ne düzeye getirdiniz ki pandemiden sonra bankaların önü maşallah emekli maaş kuyruğu gibi. Yaz günlerinde güneş banyosu için plaj yerine banka kuyrukları daha cazip.

- Hesabınızı kapattığınız ya da kartını iptal ettiğiniz bir banka tarafından neden ailenizin sizi aradığından daha fazla aranırsınız?.. Var mı bileniniz? Beni daha sık arayan bankaya ben daha çok antipati besliyorum, hiç aramayana yakınlık duyuyorum…

- Niye arama yapan elemanlarınız kırk yıldır tanışıyormuşuz gibi hal hatır sorarlar, ama iki isimli iseniz daha size hangi isminizle hitap edileceğini bilmezler.

- Eğer telefon bankacılığında iş halletmek zorunda kalmış kadar talihsizseniz, o robot yazılımlar sizden ne istediğinizi sormalarına rağmen bir türlü müşteri temsilcisine bağlanma imkanını önünüze çıkarmazlar.

- Şu sıralarda en verimli uygulamalar cep şubelerde ama onların meziyetlerinin de ancak yüzde 10’unu kullanabiliyoruz sanki. Aynı beynimizin de o kadarını kullanabildiğimiz gibi…

Sonuçta büyük başın derdi büyük olur ama bu küçük dertleri de ne telefondaki taşeron şirket elemanları ne de bankanızdaki müşteri temsilcileri pek dinlemiyor, dinleseler de ellerinden bir şey gelmiyor. Bol karlı yeni dönemler dilerim…

Dipnot: UNUTMAYIN… Bu dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık.

BUGÜN ÇEVRE İÇİN NE YAPTINIZ?

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster