Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

Dünyanın geleceğine hayatını adamış bir Türk

17 Eylül 2021, 17:54 ---

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, TIME tarafından 2021'in en etkili 100 isminden biri olarak seçildi.

Dünya çapında bir başarının sade bir gazete haberi bu, değil mi?

Evet, öyle ama bundan sonra yazacaklarım sosyal medyada rahatlıkla karşılaşabileceğiniz bilgiler olsa da yukardaki satırların düz bir haber olmasının ötesindeki durumunu açıklıyor.

ABD eski Dışişleri Bakanı ve Başkanlık iklim özel temsilcisi John Kerry’nin TIME’ın bu seçimine dair değerlendirmesi şöyle:

“Gerçeklerin saldırıya uğradığı bir dünyada Fatih Birol, en iyi yüksek teknoloji verilerini, iyimser bilgi birikimini ve eski usul belagat inceliğini bir araya getiriyor. Dünya liderlerine güvenilir bir danışman, karbon emisyonlarını azaltmak ve gezegenimizi kurtarmak için ne yapılması gerektiği konusunda tarafsız bir otoritedir. Veri odaklı yaklaşımı, temiz enerji devrimi için Moneyball (sürpriz yarar) gibidir.

Birol, Uluslararası Enerji Ajansı'nı çoğunlukla petrol piyasalarını izleyen bir kurumdan, tüm enerji teknolojileri paketinde dünyanın önde gelen ekonomilerine yönelik lider bir danışmana dönüştürdü. 10 yılı aşkın analize dayanan IEA, bu yıl 2050 yılına kadar küresel net sıfır emisyona ulaşmak ve yıkıcı iklim etkileri riskini en aza indirmek için ilk kapsamlı yol haritasını yayınladı. Hindistan, Çin, Endonezya ve Kolombiya gibi ülkeler, iklim eylemini hızlandırmak ve net sıfır emisyona ulaşmak için yol haritalarını çizmesini istedi. Oraya vardığımızda, zamanında varırsak, sözleri gerçeğe dönüştürmek için yolu Fatih Birol'un yönlendirdiğine güvenin.”

Şimdi Birol’u biraz daha yakından tanıyalım:

2009 yılında Forbes dergisinin yayınladığı, aralarında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de olduğu "Dünya Enerjisini Yönlendiren 7 Kişi" arasında gösterilen Fatih Birol, Aralık 2017'de İngiliz iş ve ekonomi gazetesi Financial Times tarafından "Yılın Enerji İnsanı" seçildi. 22 Ocak 2018 tarihinde IEA Yönetim Kurulu tarafından bakanlar toplantısında oybirliği ile yeniden başkan seçilen Birol'un görev süresi dört yıl daha uzatıldı.

Göğsümüzü kabartan bu değerli insanın bir de ödüllerini sıralayalım:

2005 Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet ödülü.

2006  Fransa’nın Ordre des Palmes Académiques Nişanı.

2007 Avusturya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı.

2009 Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı.

2012 İtalya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı.

2013 İsveç Kuzey Yıldızı Nişanı (İsveç Enerji Bakanı Anne-Karin Hatt tarafından, enerji sorununu bölgesel ve küresel alanda analiz eden yıllık raporları ve çalışmaları sebebiyle).

2013 Irak Devlet Onur Ödülü (Irak'ın Enerji Görünümü adlı çalışması ile Irak'ın dünya enerji piyasasında tanıtımına yaptığı katkıdan dolayı).

2014 Japonya'nın en yüksek devlet nişanı olan Yükselen Güneş Nişanı.

Birol amaç ve hedefini de şöyle duyuruyor:

Sahip olduğum tüm etkiyi ülkelerin net sıfır karbon salınımı hedefine ulaşmasını sağlamak için kullanırken bunun ekonomik, adil ve güvenli olmasını sağlayacağım.

UNUTMAYIN… Bu dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık. BUGÜN ÇEVRE İÇİN BİR ŞEYLER YAPMIŞ OLMANIZI DİLİYORUM.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster