Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Dolar ve Avro TL karşısında teknik açıdan ne sinyaller veriyor

28 Haziran 2017, 09:14 ---

EUR/USD paritesi dolar ve avronun birbirlerine karşı değerlerini gösterir. Yani 1 avro şu kadar dolar eder gibi.. Bu parite yükseldikçe avro değer kazanır ve dolar değer kaybeder. Avronun değer kazandığı dönemlerde ise Türk Lirası sepet bazında (%50+usd+%50 avro) değer kazanmaktadır. Bunun da sebebi AB bölgesiyle ilişkileri ile alakalıdır.

Şimdi önce EUR/USD paritesine bakalım; analizin yapıldığı dakikalarda 1,13 seviyelerinden işlem gören parite teknik olarak Fibonacci direncini test etmektedir. Bunun yanında bollinger band üst çizgisini de deldiğinden önümüzdeki günler kısa süreli bir geri çekilme yaşanması kaçınılmaz. Ancak mevcut teknik verilere göre bu alım fırsatı demektir. Çünkü önemli göstergeler yönü yukarı çevirmeye başladılar. Önümüzdeki günlerde 1,13 seviyelerinin üzerinde kalacağına olan güven arttığında 1,1407 seviyelerinin denendiğini görebiliriz.

Bu durum Türk Lirası'na ne etki yapacak?

Eğer tekniğe uygun hareketler olursa Avro Türk Lirası karşısında değer kazanırken USD değer kaybedebilir. Sepet bazında bir artış olmadığı sürece bu böyle. Eğer döviz sepeti düşerse dolardaki düşüş daha da fazla olur.

Gelelim Avro/TL grafiğine; tamamen yatay seyirde hareket eden parite EUR/USD paritesinin yukarı yönlü hareketinin de etkisiyle 3,9750 TL seviyelerini test etti. Orta vade göstergeler sağlıklı sinyaller vermediğinden bir trendden bahsedemiyoruz. Bunun için 4,05 güçlü direncinin üzerinde alıcılı bir görünüm sergilemesi gerekiyor. Şimdilik o kadar güçlü bir görüntü vermemektedir. Ancak 4 seviyelerinin tekrar test edilme potansiyeli artmış gibi görünüyor.

USD/TL grafiğine baktığımızda ise EUR/USD paritesinin tersi bir durum görüyoruz. Dolar avro karşısında değer kaybederken Türk Lirası karşısında değer kazanmış. Bu durum çapraz paritelere göre normal değil. Orta vade yukarı sinyalleri devam eden paritede 3,5270 seviyesinin üzerinde tutunup tutunmayacağı çok önemli. EUR/USD paritesine göre bu durum zor. Sepet bazında TL yukarı sinyaller veriyorsa bu durumun gerçekleşmesi kolaylaşacaktır. Şimdilik 3,55 güçlü bir direnç ve yeni bir olumsuz gelişme olmazsa bu seviyeleri kırmasını beklemiyoruz.

Sepet döviz/TL (%50 USD+%50 Avro) grafiğine baktığımızda; orta vade yukarı sinyallerinin geldiğini görüyoruz. Bu durum bize USD/TL paritesinin çapraz paritelere rağmen neden yukarı gittiğini de açıklıyor. Yani Türk Lirası sepet bazında değer kaybetmiş durumda. Ortada bir trend olmasa da sinyallerin yukarı olması bu sonucu doğuruyor. Döviz sepetinin 3,78 direncini aşmasını şimdilik beklemiyoruz. Eğer aşarsa o zaman yeniden analiz yapmak gerekecek.

Çapraz paritelere göre Avro’nun daha güçlü olma ihtimali dolara göre daha fazladır. Kısa vadede EUR/USD paritesindeki çekilme beklense de bu yeni Avro pozisyon alımı için fırsat olarak kullanılacaktır.

Huzurlu ve sağlıklı günler dileğiyle...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster