Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

Biraz üşüsek de olur ama çocuklar ölmesin

04 Mart 2022, 16:17 ---

Çok özel bir buluşmaya geç gitmiş olmanın yani bir şeyleri kaçırmanın insanın yüreğini dağlayan acısı vardır ya… İşte tam öyle acıdı içim…

O e-posta bilgisayarıma düşmeden tam 24 saat önce “Biraz üşüsek de olur, ama bir çocuk daha ölmesin” diye bir yazı yazmalıyım diyordum… Rusya’dan doğal gaz alan her ülke her halk tüketimini düşürebildiği kadar düşürse, dünyaya korku salan o ülkenin silaha harcayacağı para biraz daha azalır… Demeye çalışacaktım… İşte çok değer verdiğim bir büyüğüm Atila Alpöge’den bu e-posta geldi ve ben o yürek sızısını hissettim.

Sonra “İyi tarafından bak” dedim kendi kendime, “Sen nasıl olsa bu gelen yazıdaki kadar iyi anlatamayacaktın meramını…” Lafı uzatmadan hemen o satırları sizinle paylaşayım…

***

“Isınmanızı en az bir derece aşağıya çekin!” demiş, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol.  “Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Rusya doğalgaz kaynaklarını ekonomik ve politik silah olarak kullanıyor.”

Demek istediğini şöyle açabiliriz: doğalgaz kullanımında biraz daha azla yetinmeyi becermek, buna razı olmak dünyanın sonu olmaz.  Yaşam konforunu da zedelemez.  Ama 1 derecelik ısı düşüşü Rusya’dan yılda 10 milyar metre küp daha az gaz temin etme anlamına gelir.  Rusya dış dünyaya yılda 155 milyar metre küp gaz satıyor.  Bu gidişe konacak (şimdilik ufak da olsa) bir frenleme uyarıcı rol oynar.

Öte yandan IAE 10 maddeden oluşan ve zaman yitirmeden devreye alınması gereken bir enerji planı da öneriyor.  Bunda enerji fiyatlarında yaşanan büyük artışlardan keyifle yararlanmakta olan doğalgaz şirketlerini daha fazla vergilendirme, nükleer santrallerin kapatılmasını geciktirme, güneşten ve rüzgarlardan enerji elde edilmesine öncelik verme, evlerde ve işyerlerinde gereksiz enerji kayıplarının azaltılmasına hızla özen gösterme vb. önlem ve girişimler yer alıyor.  Böylesine uygulamalar dizisine hızla öncelik verme bir yıl içinde Rus doğalgazının üçte birine gereksinim bırakmayacaktır.

Not etmek gerekiyor ki, Avrupa gaz tüketiminin yüzde 40’ını Rusya’dan temin ediyor.  Bu durumun sağladığı avantajı çok iyi bilen Putin geçtiğimiz aylarda gaz satışını (çeşitli bahanelerle) yüzde 25 oranında azaltmayı becerdi.  Sonuç fiyatlarda sıçrama oldu.  Bu, bir bakıma, Ukrayna saldırısına bir hazırlıktı.  Doğalgazı stratejik bir silah olarak kullanma çabası.

Ayrıca unutmamak gerekiyor ki, önümüzdeki 20-30 yılı içine alan dönem içinde, insanlığın ve dünyanın varlığını şiddetle tehdit eden iklim değişimi, iklim krizi felaketi olgusuna karşı çok ivedi önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor.  Bunların başında da doğalgaz kullanımından vazgeçmek geliyor.

NOT: Bu bilgilerin kaynağı The Guardian gazetesinin 4.3.2022 tarihli sitesi.  Yazarı Fiona Harvey.  Esas yazıya buradan ulaşılabilir.

Bir NOT daha.  Fatih Birol dostu bu zamanlı ve anlamlı çıkışı nedeniyle kutlarım.

***

Benden de bir kocaman kutlama Fatih Birol’a ve bir büyük teşekkür değerli ağabeyim Atila Alpöge’ye böylesi bilgi servetini bizden esirgemediği için…

UNUTMAYIN… Bu dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık. BUGÜN DÜNYA BARIŞI VE ÇEVRE İÇİN BİR ŞEYLER YAPMIŞ OLMANIZI DİLİYORUM.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster