Nıver Lazoğlu [email protected] Nıver Lazoğlu

Bir ömre bedel atölye!

29 Mayıs 2017, 11:41 ---

Semt olgusunun köşe bentleri her yer ve mahal için ayrı ayrı. Her gün adımladığımız sokakta hiç de göze batmayan mağazalar, butikler, vitrinler, evler, okullar, kafeler, restoranlar. 

Aaa deyiveririz kendi kendimize burada böyle bir yer mi vardı diye. 

Varmış evet iyi de ben hiç görmemiştim…

Bakmak ile görmek arasındaki çizgiyi hepimizi biliyoruz. 

İşte baktığımız ama görmediğimiz bir yerdeyiz. 

Ama görenler çoğunluktaymış sorun sanırım bana ait. 

Üstelikte işi aydınlatmak ve ışığı loş ve hoş kılan bir hanım. 

Kadriye Afşar, 3 aylığına girdiği bir atölyede ömürlük bir serüvene adım attığını bilmeksizliğinde bileziğini koluna takmış. 

Neden mi bahsediyorum. 

Abajurcu Kadriye Afşar’dan. 

Doğrusu günde bu işi yapanlar var mı bilmeksizliğinde AK Atölye”nin kapısını çalıyoruz üstelik de Maço”yla birlikte. 

Röportaj için beklenen Maço olmayınca konuklukta biraz zor, malum heybetli Alman Kurdu olur kendisi. 

Öncesi atölye kolaçan ediliyor, şimdi rahatça oturabiliriz. 

Maço benden önce koltukta yerini alıyor. 

Evet o halde sohbete başlayabiliriz. 

Küçücük ama bir o kadar sevimli bir atölyede Kadriye Afşar, birbirinden farklı bir o kadar şık bir o kadar özel abajurlar tasarlıyor. 

Abajur, ışık kesen, ışığın gözlere doğrudan vurmasını önlemek için lambanın üzerine konulan siper anlamını taşıyor. Nedense dünün bir objesi gibi geliyor. Günde de bu kadar ilgi var mı? diyerek başlayayım, konuya hayli uzak biri olarak. 

Kadriye Afşar, oldukça heyecanlı. 

Yok, yok günde de çok fazla ilgi ve talep var. Hele hele gençler şimdi daha fazla loş ışığı tercih ettiği için abajurlar yaptırıyorlar. Çok fazla bu işi yapan olmadığından dolayı çoğunlukla kendi tarzlarına uygun abajur yaptırmayı tercih ediyorlar. Ama elbette orta yaşta da müşterilerimiz var. Söylemeye çalıştığım dün de olduğu gibi bugün de abajur kullanmayı seçenler çoğunlukta. 

Siz yaptığınız işi bize anlatabilir misiniz?

“Her türlü objeyi abajura dönüştürebiliyorum. Kişinin özel tercihlerine göre de abajurlar yapıyorum. Aslına bakarsanız yaptığım sizin de biraz önce söylediğiniz gibi lambaları giydiriyorum. Tamamiyle el yapımı olarak. Farklı malzemelerden farklı objelerden özel tasarımları uygulayarak evlerin, ofislerin otellerin, restoranların en güzel köşelerine abajurlar hazırlıyorum.” 

Bu konuya ilişkin bir eğitim aldınız mı, işe ne zaman başladınız? 

Gülümsüyor,
“Her ne kadar yaşımı göstermesem de tam tamına 35 yıldır bu işin içindeyim. Yıllar önce güzel sanatlar akademisini kazandım, çizim ve tasarımım iyiydi. Ancak babam okula göndermedi. Ben de yaz tatilimi geçirmek ve oyalanmak adına bir abajur atölyesine gittim. Ama mesleğim haline dönüştü, işi ustalardan öğrendim, ardından kendi atölyemi Cihangir’de açtım. Bu esnada evlendim iki tane de çocuğum oldu, halen daha aynı işi sürdürüyorum. Çok seviyorum, hobi gibi görünse de asıl mesleğim oldu. Yani abajurcuyum.  Bir anlamda terapi, bir anlamda mutluluk, bir anlamda kazanç, diye tanımlayabilirim.”

Her şeyi tek başınıza mı yapıyorsunuz? İşin işleyişi nasıl oluyor? 

“Çoğunlukla mimarlarla çalışıyorum, özel siparişler alıyorum. Önce onları çiziyor, ardından objeleri belirleyip, istenilen ebat ve büyüklükte abajurlar yapıyorum. Çok ünlü restoranlarda, yalılarda, evlerde abajurlarım var. Müşteriyle iletişim çok önemli öncelikle ne istendiğini doğru algılamak gerekiyor, ardından zihnimde şekilleniyor kağıda aktarımın sonrası uygulama.” 

Şimdi kendinizi işinizin ustası olarak tanımlayabiliyor musunuz? Çırak var mı? 

“Gençler böylesi ince işlere artık çok meraklı değil. Her şeyi çok çabuk öğrenmek ve paraya dönüştürme merakında. Bir kaç kez denedim ancak, nedense başarılı olamadık. Çok yoğun dönemlerde çıraklığımı ablam Zübeyde Afşer yapıyor sağolsun. Ona işi öğretebildim.” 

Ardından basıyor kahkahayı, her ne kadar “çıraklık” yapmasa da ablam. 

Bu arada kapının zili çalındı. Elbette Maço, karşılamada. 

Gelen bir müşteri. 

Abajurunu almaya gelmiş. 

Görünce “tam istediğim gibi olmuş, çok içime sindi” diyor. Teşekkürlerini iletiyor. 

Sohbete devam ediyoruz, konuğu uğurladıktan sonra. Ve  Maço yine başköşedeki yerine aldı. Hiç kimselere kaptırmıyor. 

Artık atölye sahibi de benimsedi Maço’yu daha rahatız şimdi. 

Haftada ne kadar abajur üretebiliyorsunuz ve fiyat aralığınız ne? Bu arada bu kadar yıldır neden mağaza açmadınız merak ettim, açmayı düşünüyor musunuz? 

“Her şeyi tek başına yapınca, hayallerde ertelenmek durumda kalıyor. Butik bir mağaza açmayı uzun süredir planlıyorum, işlerin yoğunluğundan bir türlü fırsat bulamadım. Ama vazgeçmiş değilim bir gün mutlak bu hayalimi gerçekleştireceğim yine butik tarzı bir mağaza olacak. Ne tanıtım yaptım ne reklam bugüne dek kulaktan kulağa bana ulaştılar. Bu arada yoldan geçenler tabelayı görüp girenlerin de sayısı oldukça fazla. Hele Amerikan Hastanesi’ne gidiyordum diyenler çoğunlukta, onlara ayrı bir teşekkür borçluyum. Sorunuza gelince bir hafta içerisinde işine göre değişse de  5 ile 10 arası abajur çıkarabiliyorum. Hep el işi olduğu için oldukça zorlu bir süreci oluyor. Kullanılan malzemede çok önemli. Emek çok fazla. Fiyat aralığı ise 100 liradan 1500 TL’ye kadar değişiyor. Yapılan işin boyutuna işlemine malzemesine göre değişiyor.” 

Bugüne dek kaç adet ürettiniz? 

“İnanın rakam o kadar fazla ki aklımda tutamıyorum. Bu arada bazen fason işler de çıkarıyorum, tasarımların yanı sıra. Mesela ilginç abajur Müge Krespi’nin tasarımı ve ben uygulamasını yaptım. Atölyede çok fazla ürün çıkıyor. O nedenle bir rakam veremeyeceğim maalesef. 

Evet, Maço artık ayaklandı, sanırım artık kalkma vakti geldi. 

Küçük atölyenin büyük işlerine isimsiz imza atan bir ustanın yanından ayrılıyoruz. El emeği göz nuru işlerin işleyişinde farklı bir branşın inceliklerini üç beş cümleye sığdırmak ne mümkün. 

Evlerin, ofislerin, restoranların, odaların kimi süslü, kimi sade, kimi nostalji, kimi güne dair objelerini tasarlayan ve üreten ışığı kesen desek de farkındalık ve albeni ışığı daha özel kılıyor. 

Tüm emekçiler saygılarımızla. 

Işığınız hiç kesilmesin.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster