Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

Bir demet maydanozun düşündürdükleri

28 Şubat 2019, 12:45 ---

Deneme yanılma yöntemi…

Kervan yolda düzelir…

Talihsiz bedeviyi çölde kutup ayısı bulurmuş…

El cevap:

Yanılma ihtimalin varsa deneme.

Düzelme ihtimali olmayabilir istersen kervanı yola çıkarma…

Kutup ayısı açıkladı: Benim çölde işim yok sen talihsiz değil buna inandığın için olsan olsan akılsız olursun…

Yukarıda girişim süreci ve sonucu ile ilgili bazı sözler ve olası aklı selim cevaplarını okudunuz.

Gelelim niye yazdığımıza…

Ekonomi kötü giderken tek sorumluyu ülkeyi yönetenlerde, dış güçlerde ya da  global dinamiklerde aramak yerine zaman zaman da kendimize ayna tutmanın gereğini unutmamalıyız.

*

Geçen gün bir demet maydanozu elimize aldığımızda, toplanma aşamasına gelmiş ticari değeri olan dalların yanında daha filiz sayılabilecek, birkaç gün daha koparılmasa yeni bir demeti dolduracak sayıda minik dalın da varlığını gördük.

Aklımıza şöyle bir şey geldi. Bir bostan sahibi ya da çalışanının en azından bilgi dağarcığına kayıtlı “Maydanoz yetiştirme ve toplamanın el kitabı” gibi kurallar manzumesi var mıdır? Yoksa herşey ezbere görgüye dayalı, ehil olmayan ellere mi teslimdir?

*

Üzüm bağı sahibi bir dostumuz, her yıl verimin düşüklüğünden şikayet eder. Bir yıl gübre atanların, bir yıl salkımları aralayanların, bir yıl asmaları budayanların hatalarından ötürü hedefin altında kalındığı kanısı oluşmuştur. Ama eminim ki ne bağın başındaki kahyanın ne de yöredeki bütün bağları kumpanya gibi dolaşan tarım işçilerinin kafalarına kayıtlı bir kurallar manzumesi yoktur. Yani bağ bakımı ve üzüm toplama el kitabı varsa da bağ sahibi dışında (o da belki) okuyan, anlayan, uygulayan yoktur.

*

İlk yazımızda ekonomi için insan unsurunun önemine vurgu yapmıştık. Yine karşımıza çıktı. Liyakat tartışmasının havada uçuştuğu günümüzde bırakın siyaseti ziraatte bile ehil ellere teslim miyiz sorusunu kaç kişi soruyor? Kaç kişi yaptığı işe başlarken doğru yapabilecek miyim? Sürdürürken, doğru yolda mıyım? Tamamladığında ya da tamamladığını zannettiğinde, doğru eksiksiz ve gereği gibi işimi bitirdim mi? Diye kendini gözden geçiriyor?

*

Ondan sonra “eğitim sistemi sorgulayıcı olmamıza izin vermiyor” diye ahkam kesilir… Yok öyle şey. Hadi bakalım izinlisiniz maydanozdan başlayalım…

Varsa bir dostunuz tanıdığınız size Avrupa’dan bir demet maydanoz fotoğrafı göndersin siz de köşedeki marketten bir demet alın. Yan yana koyun sorgulamaya başlayın. Ne göreceksiniz?

*

Çok ottan bottan bir yazı olmuş diyenlere de cevap hazır:

Sanki anlı şanlı, ünlü yazarlarımız şu günlerde kuantum fiziği ve global ekonomiyi 22’nci yüzyılda bekleyenler gibi dişe dokunur konular yazabiliyor da biz ottan yazılar yazıyoruz.

Kafası karışana not: Kervan yolda düzelir atasözünün doğrusu kervan yolda düzülür diye ısrarcı olacaklar çıkarsa, onlara sadece seviyeyi düşürmeyin diye cevap vermek gerektiğini hatırlatınız.

Bir dipnot da “Her ota maydanozsun” diyenlere: Sırada ısırgan otunun kullanım alanları var ona göre…

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster