E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa ekonomisinin önündeki en büyük risk---

Avrupa ekonomisinin önündeki en büyük risk

Avrupa ekonomisinin önündeki en büyük risk
04 Eylül 2021 - 23:11 borsagundem.com

Eski İtalya Başbakanı Monti Kovid süreci sonrasında AB’nin önündeki en büyük riskin stagflasyon olduğunu söyledi. Monti tedarik zinciri krizinin Euro Bölgesi’ndeki üretimi yavaşlatacağını dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski İtalya Başbakanı Mario Monti korona virüs sonrası Avrupa’daki ekonomik toparlanmaya ilişkin en büyük tehdidin stagflasyon olduğunu söyledi. Şimdilerde Bocconi Üniversitesi’nin Başkanı olarak görev yapan Monti CNBC’deki röportajında merkez bankaları tarafından uygulanan parasal teşviklere dikkat çekti ve bu teşviklerin enflasyon ateşini daha da körükleyebileceğini belirtti. Monti enflasyonla birlikte üretim esnekliğindeki kısıtlamaların da artacağını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre stagflasyon genellikle enflasyon oranının yüksek olduğu dönemlerde ekonomik büyümenin yavaşlaması ve işsizliğin artması durumu olarak belirtilir.

Euro Bölgesi’ne ilişkin göstergeler imalat ve hizmet alanında yavaşlama görüldüğüne işaret ediyor. Söz konusu alandaki faaliyetlere mercek tutan IHS Markit Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Temmuz ayındaki 60,2 seviyesinden Ağustos ayında 59,5’e gerileyerek iki ayın en düşük seviyesine indi. Endeksin 50'den yüksekte olması ekonomik faaliyette bir genişlemeyi temsil ediyor. Ancak pek çok ekonomist bölgede ivmenin yavaşlıyor olabileceğini öne sürüyor.

Tüm bunların yanında Asya kaynaklı tedarik zinciri sorunlarının Avrupa'daki üretim faaliyetine etkisin ve yüksek maliyetlerin de enflasyonist baskılara dönüşebileceği gerçeğinden de endişe ediliyor.

Monti konuyla ilgili açıklamasında Avrupa Birliği’yle birlikte birçok ülkede 1970’lerdekine benzer ‘stagflasyon’ unsurlarının ortaya çıkabileceği konusunda uyardı. Monti, "Parasal ve mali desteklere ihtiyaç duyulan bir dönemden daha normal bir döneme geçiş sürecinde riskleri akıllıca ve koordineli bir şekilde yönetmek çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.

Salı günü açıklanan Euro Bölgesi’ne ilişkin ön ekonomik veriler Ağustos ayında Avrupa’daki enflasyonun 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ve tüketici fiyatlarının bir yıl öncesine göre %3 oranında arttığını göstermişti.

Avrupa Merkez Bankası bir sonraki politika toplantısını 9 Eylül'de yapacak. Toplantıda varlık alım programının geleceğinin tartışması bekleniyor. Ancak hafta başında analistler, ECB'nin Kovid teşvik teşviklerine ilişkin karar açıklamasını Aralık ayına kadar ertelemesini beklediklerini söylediler.

Rus senatör: ABD yeni bir ekonomik krizin eşiğinde

 

DAX Endeksi’nde şirket sayısı 40’a çıkarıldı

 

Küresel borsaların başrol oyuncusu değişti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)