BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZorlukların üstesinden gelebilirler----

Zorlukların üstesinden gelebilirler

Zorlukların üstesinden gelebilirler
30 Eylül 2013 - 10:25 www.finansgundem.com

Fitch Ratings: "Türk bankalarının güçlü tamponları kısa vadeli riskleri dengeliyor"

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada Türk Bankalarının düşük ekonomik büyüme, zayıf lira ve yükek faiz oranlarından oluşan kısa vadeli riskleri karşılayabilecek güçlü tamponları olduğu ifade edildi. Türk bankalarının kredi profillerinin önümüzdeki çeyreklerde daha zayıf bir operasyonel ortam nedeniyle zorlanacağını  belirten Fitch, ancak bunun ılımlı düzeyde olacağını dile getirdi.
Kredi notlarının dayanıklı olmasında türk bankalarının zararları emebilecek güçlü tamponları olmasının etkili olduğunu belirten Fitch, sektörün sermaye oranlarının son bir kaç yıl gerilemiş olsa dahi halen yüzde 16 gibi güçlü bir seiyede olduğunu dile getirdi. Önceki dönem karlarrının da bir tampon oluşturduğu ve birikmiş karların sermayeye dönüşmesinin de buna destek verdiği ifade edildi.
Daha zayıf ekonomik büyümenin kaçınılmaz bir şekilde varlık kalitesini zayıflatacağını belirten Fitch, Lira'nın son dönemde yaşadığı değer kaybı ve yüksek faiz oranlarının borçlananlar açısından kırılganlığı artıracağı ve buna bağlı olarak performans dışı kredilerde 2014 yılının sonuna kadar 1 ila 2 puan artış görülebileceği vurgulandı.
Küçük ve orta ölçek işletmelere yönelik krediler, Tüketici finansamanı kredileri ve şirketlerin yabancı para cinsinden kredileri bu açıdan risklerin kaynağı olacak gibi görünyor.  
Ilımlı düzeydeki şirket ve hane halkı borçları, sınırlı reel konut fiyat artışları ve yabancı para cinsinden  kredilerin olmaması ile birlikte halen büyümeyi sürdüren ekonomi, 2006 yılından bu yana hızla büyüyen kredilere rağmen kredi performansını destekleyebilir.
Marjlar, Faiz oranı artırımları ve piyasalardaki volatilite nedeniyle baskı altında kalıyor. Bankalar finansman çevirme konusunda biraz zorlukla karşılaştı, bununla birlikte gelecek dönemlerde finansman daha pahalı olacak gibi duruyor.  
Türk bankaları için "istikrarlı" değerlendirmemiz, şayet ekonomik yavaşlama tahminlerden daha endişe verici boyutta olması, TL'nin daha fazla değer kaybetmesi ve faiz oranlarının daha fazla artması halinde tehdit  altında kalabilir. Bu durum bankaların varlık kalitesi üzerinde baskı yaratabilir ve kredi notlarında potansiyel bir indirim getirebilir. 
Fitch Türk bankaları hakkındaki değerlendirmelerini "2013 gelişmekte olan AVrupa" konferansı sırasında 2, 3 ve 4 Ekim tarihinde açıklayacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)