BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZiraat Bankası Genel Müdürü'nden Mir açıklaması----

Ziraat Bankası Genel Müdürü'nden Mir açıklaması

Ziraat Bankası Genel Müdürü'nden Mir açıklaması
29 Eylül 2022 - 12:01 www.finansgundem.com

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, Rus ödeme sistemi Mir'in kullanımını askıya aldıklarını doğrulayan bir açıklama yaptı.

ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldı. Sistemde yer alan Denizbank ve İş Bankası da geçen hafta operasyonlarını askıya aldıklarını açıklamıştı.

Bu gelişmelerin devamında Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımını askıya aldıklarını söyledi. Çakar açıklamayı katıldığı bir konferans sonrası Reuters’ın sorusu üzerine yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Türk kamu bankalarının Mir ödeme sisteminden çekilmesine ilişkin kararın ABD'nin benzeri görülmemiş baskısı altında alındığını söylemişti.

Ne olmuştu?

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından çeşitli Rus bankalar MasterCard, Visa ve SWIFT gibi uluslararası ödeme sistemlerinden dışlanmış, Rusya ise kendi kurduğu Mir ve NSPK sistemleri ile uluslararası işlemlere devam etmişti.

Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilen MiR'e Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank dahil olmuştu.

ABD'nin yaptırım tehditleri nedeniyle aralarında Türkiye, Vietnam ve Kazakistan'ın da bulunduğu birçok ülkedeki bankalar Mir ödeme sisteminden çekilmiş oldu.

Mir sistemine alternatif: Ticket

 

Rusya, Mir ödeme sisteminin yurt dışında kullanımını teşvik edecek

 

İbrahim Kalın'dan 'Mir' açıklaması

 

Kamu bankalarının Mir kararı bekleniyor

 

Erdoğan'dan Mir açıklaması

 

Rusya'dan Mir açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)