BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeytinliklerin madenciliğe açılması teklifi yeniden Meclis'te----

Zeytinliklerin madenciliğe açılması teklifi yeniden Meclis'te

Zeytinliklerin madenciliğe açılması teklifi yeniden Meclis'te
11 Aralık 2022 - 13:55 www.finansgundem.com

Daha önce tepkilere neden olan ve Danıştay tarafından yürürlüğü durdurulan, zeytinliklerin madenciliğe açılması teklifi AKP milletvekillerinin kanun teklifiyle yeniden TBMM'nin gündemine geldi. Teklifin gerekçesinde artan enerji ihtiyacına vurgu yapıldı

Bir süre önce uzun zaman gündemde yerini korumuş; zeytinlikleri madenciliğe açma kanun teklifi, yeniden TBMM’nin gündemine girdi.

AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan ve dün TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifiyle zeytinliklerin madenciliğe açılmasına olanak veren düzenleme tekrar meclis gündemine geldi. İlgili yönetmelik daha önce tartışmalara sebep olmuş, Danıştay tarafından yürütmesi durdurulmuştu.

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 29 imza ile meclis başkanlığına sunuldu.

Kanun teklifinde zeytinlikleri madenciliğe açabilecek düzenlemeler yer aldı. Ayrıca bazı limanların özelleştirilmeleriyle imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri, 49 yıla kadar uzatılacak.

Yeni düzenlemede 3213 sayılı Maden Kanununa geçici bir madde eklenerek zeytinliklerin madenciliğe açılabilmesi öngörüldü.

TEKLİFİN GEREKÇELERİ SIRALANDI

Teklifin gerekçesinde, yeni ekonomik ve sosyal gelişmelerle birlikte ülkenin artan elektrik ihtiyacına atıf yapıldı. Bu ihtiyacın ise öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması amacı vurgulandı.

Gerekçede “madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlarda kayıp yaşanmadan, dengeli bir biçimde sürdürülmesi doğrultusunda tabi olacağı usul ve esasların düzenlendiği” belirtildi.

Maddede, madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi durumunda, zeytinliğin maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına ve bu alanlarda artık madencilik faaliyetleri yürütülmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebileceği belirtildi.

Maddede ayrıca, zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda madencilik faaliyetlerine biyolog ve ziraat mühendisinin de bulunduğu uzman kişilerden alınan görüşler doğrultusunda verilebileceği belirtildi. Ayrıca bu tür alanlarda faaliyet yürütülecek alan ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesinin tesis edilmesinin zorunlu olduğu aktarıldı.

DANIŞTAY SÜRECİ DURDURMUŞTU

Daha önce “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 1 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış ve birçok kesimden tepki almıştı. İlgili maddenin yürütmesi isse Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunarak durdurulmuştu. (Sözcü)

Bakırköy Zeytinlik Halk Pazarında yıkım gerginliği

Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına Danıştay freni

Madencilik ve taş ocakçılığının varlıkları 3 katına çıktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)