BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeytin ağaçlarını kesen firmaya 511 bin TL ceza----

Zeytin ağaçlarını kesen firmaya 511 bin TL ceza

Zeytin ağaçlarını kesen firmaya 511 bin TL ceza
14 Kasım 2014 - 21:57 www.finansgundem.com

oma'da kurulması planlanan termik santral alanında kesilen zeytin ağaçlarıyla ilgili olarak firmaya toplamda 511 bin liranın üzerinde ceza kesildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Soma'da kurulması planlanan termik santral alanında kesilen zeytin ağaçları ile ilgili Bakanlığın oradaki ilçe ve il müdürlüğünün teknik elemanlarının firmaya toplamda 511 bin liranın üzerinde ceza kestiğini bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun 2015 yılı bütçeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü.

Toplantıda milletvekillerinin konuşmalarının ardından soruları yanıtlayan Eker, Türkiye'de zeytin yetiştiriciliğine sağlanan destekler ve Soma'da kurulması planlanan termik santral alanında kesilen zeytin ağaçlarına ilişkin bir soruyu yanıtladı. 

Eker, 2002 yılında Türkiye'de toplam zeytinlik alanın 600 bin hektar, zeytin ağacı sayısının da 99 milyon olduğunu belirterek,  2006 yılından itibaren sertifikalı fidan ile zeytin ağacından oluşan bahçe tesis edenlere destek uygulamasına başladıklarını anlattı. 

Zeytinlik alan miktarının 2013-2014 yıllarında 825 bin 827 hektar olduğunu, 2014-2015 için yapılan hesaplamalara göre  831 bin hektar alan olarak belirlediklerini kaydeden Eker, ağaç sayısının 99 milyondan 169 milyon 200 bine çıktığını ifade etti. 

Eker, zeytinciliğin desteklenmesi amacıyla 1998-2013 yılları arasında 259 milyon 500 bin lira prim ödendiğine dikkati çekti.

Soma'da kurulması planlanan termik santral alanında kesilen zeytin ağaçlarına ilişkin konuyu haber aldıklarında 81 bin 958 lira ceza kestiklerini belirten Eker, "Firma buna itiraz etmiş, daha sonraki bir tarihte kesilen 4 bin 700 ağaç için de 429 bin 439 lira ceza kestik. Kesilen zeytin ağaçlarıyla ilgili Bakanlığımızın oradaki ilçe ve il müdürlüğünün teknik elemanları firmaya toplamda 511 bin liranın üzerinde ceza kesti. İlgili firma yasal hakkını kullanarak cezalara itiraz etti" diye konuştu. 

"Toplamda 25 bin 709 mühendis ve veteriner hekim aldık"
Bakan Eker, istihdam ettikleri mühendis ve veteriner hekimlerin sayılarına ilişkin bir sorusu ve daha fazla istihdam kadrosu açılmasına ilişkin yorumları üzerine de 2002 yılında bakanlıkta istihdam edilen toplam ziraat mühendisi sayısının 6 bin 856 olduğunu, 2003-2013 döneminde aldıkları 11 bin 307 ziraat mühendisi aldıklarını söyledi.

Söz konusu dönemde 7 bin 84 veteriner hekimi işe aldıklarını belirten Eker, toplamda 25 bin 709 mühendis ve veteriner hekim aldıklarını dile getirdi.

Bununla birlikte Bakanlığa bağlı kuruluşlara da 10 bin 982 personel aldıklarını belirten Eker, başlattıkları proje ile serbest piyasada çalışan ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerin özel sektörde istihdamını kolaylaştırmak için sertifikalı tarım danışmanı olarak 12 bin, özel gıda işletmelerinde 20 bin ve su ürünleri ile ilgili işletmelerde 2 bin 600 olmak üzere 34 bin 600 kişiye de özel sektöre getirilen zorunluklarla iş imkanı sağlandığını kaydetti. 

Eker, üniversitelerin çeşitli bölümlerinde okuyan vatandaşların tamamını bakanlık bünyesinde istihdam etme imkanlarının olmadığını, üzerlerinde durdukları konunun, Türkiye'de yatırım ortamının ve özel sektörün geliştirilmesi ile birlikte insanların özel sektörde istihdamının yolunu açmak olduğunu söyledi. 

GAP projesine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Eker, bu projenin başka bakanlıkların sorumluluğunda olduğunu hatırlatarak, ürün deseninin oluşturulması, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi ve hayvancılık tesisleri ile ilgili yaptıkları faaliyetler olduğunu, GAP bölgesindeki illerde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Eker, GAP kapsamında vahşi sulama sebebiyle taban sularının yükselmesi sonucu verimsizleşen 55 bin hektar arazinin tekrar tarıma kazandırılmasına ilişkin bir proje başlattıklarını, şu an itibariyle bu 55 bin hektar alandaki altyapı çalışmalarının tamamlandığını, 10 bin hektar alanda daha çalışma yaptıklarını anlattı.

Su ürünleri ile ilgili sorulara da yanıt veren Eker, denizlerde balık türlerinin korunması ve sayılarının artırılması amacıyla bir çok önlem aldıklarını hatırlattı. 

Eker, kendisi için at ithal edildiği iddialarına ilişkin "Benim ne bir atım oldu, ne bir atım var... Atlıspor Kulübü üyesiyim. Bindiğim at da Atlıspor Kulübüne ait bir at. Benim için ithal edilmiş bir at yok. Atlıspor Kulübüne ait bir at. At binebilen herkese de açık kulüp" dedi.

Kooperatifçilik desteklerinin 2003 yılı sonrası önemli oranda artırıldığını belirten Eker, 2003-2014 arasında 1858 kooperatife 2,2 milyar lira destek verildiğini bildirdi. Eker, 178 bin ailenin bu kooperatiflerden yararlandığını vurguladı. 

Bakanlığıyla ilgili Sayıştay raporlarında bazı bulguların bulunduğuna yönelik bazı iddiaların ortaya atıldığını ifade eden Eker, raporlardaki sorguların önemli bir kısmının bütçe tekniği, muhasebe kaydıyla ilgili olduğunu söyledi.

Türkiye'de tarımsal kredilerin geri dönüş oranlarının geçen yıl itibariyle yüzde 90'ın üzerinde olduğunu bildiren Eker, Türkiye'nin gıda maddeleri ihracat ve ithalat rakamlarına yönelik soruya karşılık "Türkiye'nin 2004-2013 arasında gıda maddeleri dış ticaret fazlası 40 milyar 728 milyon dolardır. Türkiye'nin dış ticaret fazlası bu. Aldığından daha fazla satıyor" yanıtını verdi.

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Eker'in açıklamaları sırasında Türkiye'nin tarımsal hammadde ithalatına ilişkin veriyi açıklamasını istediğini belirterek, bunun sorusuna cevap olmadığını söyledi. Eker'in soruyu yanıtlamaya devam etmesi üzerine Günaydın, Bakan'ın rakamları çarpıttığını ileri sürdü. Bu sırada Eker ve AK Parti'li milletvekilleri Günaydın'ın sözlerine tepki gösterdiler. Kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Günaydın ve kendisini uyaran Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç arasında da tartışma yaşandı.

Eker, tarımsal hammadde ithalatı olarak görünen bazı fasılların aslında sanayi hammaddesi olarak kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"İlla tarımı başarısız göstereceğiz diye tarımın kullanmadığı hammaddeyi tarımınmış gibi gösterme gayreti var. Söyleyecek sözü olmayanlar gerçeklerden korkarak bunu söylüyorlar... 5 milyar 724 milyon doları bu ithalatın tarımda görünüyor ama bunun kullanıldığı sektör sanayi sektörü. Dokuma elyafında kullanılan 1,7 milyar lira tutarında pamuk, 12,7 milyar liralık tekstile dönüşüp ihraç ediliyor. Bu tekstil sanayinin ihracatında görünüyor. İthalatı başka bir sektörde, ihracatı başka bir sektörde. Mesele bu. Kauçuk tarımın neresinde kullanırız?"

"Mahkeme devam ediyor"
Bakan Eker, "kendisi için at ithal edildiğine" yönelik iddiaları yanıtlarken de "Benim ne bir atım oldu, ne bir atım var. Mahkeme devam ediyor. Bir milletvekili arkadaşımız dedi ki '100 bilmem kaç bin avroya at ithal edilmiş' dedi. Öyle bir şey yok. Atlıspor Kulübü üyesiyim. Bindiğim at da Atlıspor Kulübüne ait bir at. Benim için ithal edilmiş bir at yok. Atlıspor Kulübüne ait bir at. At binebilen herkese de açık kulüp" diye konuştu.

"At yarışlarını denetlemekle görevli bir bürokratın kayınvalidesinin 12 yarış atı olduğu ve bürokratın bir ihaleden dolayı ceza aldığı" iddialarına ilişkin soruya karşılık da Eker, "İnsanların hukuk içerisinde, kayınvalidesinin aldığı ata bir şey söylemeye hakkı yok. Sizin de yok. Birinci mahkemede 5 ay ve para cezası alıyor ve itiraz ediyor. Yargılama tamamlanmadan nasıl suçlu ilan ediyorsunuz?" dedi.

Bakan Eker'in sorulara verdiği yanıtlara ilişkin sürenin tamamlanmasının ardından CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Eker'in bir gazetede yayınlanan röportajında yer alan "Kürt modernizasyonu Türk modernizasyonunun kötü bir kopyasıdır" ifadesi ve Kemalizm'e ilişkin sözleriyle ilgili sorusuna yanıt vermediğini belirterek, bu duruma tepki gösterdi.

Eker ile Keskin arasında sözlü tartışma yaşandı. Keskin, röportajın yer aldığı gazetenin fotokopilerini Bakan Eker'e göstererek "Bunu inkar etmekle bir yere varamazsın. Cumhuriyetin Bakanı böyle bir değerlendirme hakkına sahip değil. Yüreğin varsa söyle, burada duruyor" dedi. Bunun üzerine Eker de "Ben sözlerimin arkasındayım. Benim yüreğim var tabii. Senin tahmin edemeyeceğin kadar var. Kimsin sen benim yüreğimi sorgularsın. Kimsin sen? Ayıp denilen birşey var" ifadelerini kullandı. 

Görüşmelerin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015 yılı bütçesi kabul edildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)