BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeybekçi PPK'dan faiz indirimi bekliyor----

Zeybekçi PPK'dan faiz indirimi bekliyor

Zeybekçi PPK'dan faiz indirimi bekliyor
23 Nisan 2014 - 04:36 www.finansgundem.com

Zeybekçi, faiz beklenti anketlerine göre PPK'dan faizde en az bir puanlık indirim yapmasını beklediklerini söyledi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yarın yapılacak Merkez Bankası PPK toplantısından faiz indirimi beklediklerini söyledi. Zeybekçi, Türkiye’deki büyük projelere verilecek Hazine garantisine yönelik eleştirileri yanıtlarken uygulamanın genel hatlarıyla ilgili de bilgi verdi. Nuray Babacan'ın Hürriyet'teki haberinde Zeybekci, “Stratejik projelere garanti verilecek. Batık yatırımlar oluşmaz, riskler araştırılacak” dedi. Zeybekci, TBMM’deki sohbetinde, uygulama yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanan ve dev yatırımlara Hazine garantisi öngören Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili olarak özetle şunları söyledi:

STRATEJİK YATIRIMLAR ÖNCELİKLİ

“Türkiye’de yatırım yapanlara yönelik bir Hazine garantisi uygulanmıyordu. Ancak stratejik ve mega yatırımlar için Hazine garantisi verilmesi milli menfaatlerimiz açısından gereklidir. Hazine garantisi olmadan bu tür projeler yapılamayacaksa, buna verilecek. Yatırımların yaklaşık yüzde 95’ine garanti verilmiyor zaten. Mesela nükleer santral ve otoyol projelerine de verilmiyor. Ancak üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı gibi projelere verilecek garanti. Milli projelerde gerekli olması halinde elbette garanti verilebilir.

BATIK YATIRIM ELEŞTİRİSİ

Öyle batık yatırımların devlet tarafından kurtarılması gibi bir şey söz konusu değil. Zaten Hazine garantili projelerin sıkı takibi yapılıyor. Bu tip yatırımcılar yurtdışı piyasalarına çıktıklarında arkalarında Hazine garantisi varsa, daha rahat ve daha uygun şartlarda da kredi bulacaklardır. Türkiye’nin en büyük problemi, tasarruf oranı düşük olduğu için kaynak oluşturulmaması ve bu nedenle yatırım yapamamasıdır. Bu nedenle startejik projelerde hazine garantisi gereklidir.”

FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUZ

Nihat Zeybekci, sorular üzerine, Merkez Bankası’nın yarın yapacağı Para Politikisı Kurulu’ndan faiz indirimi beklediklerini dile getirdi. Zeybekci, “Zaten Merkez Bankası’nın beklenti anketlerine göre de en az bir puan indirim yapılması bekleniyor. Merkez Bankası bu beklentiyi karşılamalıdır. 28 Ocak’ta herkes bir buçuk iki puan artış bekliyordu ama 5 puan birden artırıldı. Şimdi de Faiz indirimine gitmelidir. Piyasalarda da beklenti oluştu ve bunu satın almaya başladı. Borç verme faiz tavanı 10-12 olarak belirlemişti. Şimdi bu tavanı 10 puana düşürmesi gerekiyor” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)