BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeybekci: "Artık kuru konuşmaktan vazgeçmeliyiz"----

Zeybekci: "Artık kuru konuşmaktan vazgeçmeliyiz"

Zeybekci: Artık kuru konuşmaktan vazgeçmeliyiz
07 Mart 2017 - 22:46 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 'Ne olur Türkiye'de artık şu kuru konuşmaktan vazgeçelim. Konuşalım da bu kadar öncelikli pozisyonda değil' diye konuştu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) bu yıl 17'incisini düzenlediği Ekonomi Basını Başarı Ödülleri (EBBÖ) töreninde, konuşmasına tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak başladı.

İnsanların doğru karar verebilmesi için doğru bilgiye sahip olması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, bilginin çok hızlı üretildiğini ve tüketildiğini, takibinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Zeybekci, bilgiyi üretenlerin ve kontrol edenlerin artık rakip tanımadığını ifade etti.

O yüzden dünyadaki mücadelenin artık burada olduğunu dile getiren Zeybekci, fiyatın eskisi kadar rekabetçi olmadığını anlattı.

Bakan Zeybekci, haberleşme kanalları ile teknolojilerinin değiştiğine işaret ederek, bunun hızıyla artık dünyadaki ticaret ve ekonominin de değiştiğinin altını çizdi.

Bugün dünyadaki toplam ticaretin yüzde 12-13'ünün e-ticaret vasıtasıyla yapıldığını aktaran Zeybekci, bu rakamın Çin'de yüzde 17'ler seviyesinde olduğunun söylendiği, söz konusu ülkede bunun artış hızının yüzde 40 civarında olduğu bilgisini verdi.

"Oturuyoruz, kalkıyoruz, kur diyoruz"

Bakan Zeybekci, "Biz bazen Türkiye olarak dirençliyiz, o konuda muhafazakarız. Oturuyoruz, kalkıyoruz, kur diyoruz." dedi.

Kurun önemli bir mesele olduğunu ve birçok şeye etkisinin bulunduğunu dile getiren Zeybekci, "Ama işsizlikten daha mı önemlidir? Sanayinin kapasite kullanım oranlarından daha mı önemlidir? Cari açığımızdan, dış ticaret açığımızdan, bütçe açığımızdan ve büyüme oranlarımızdan daha mı önemli? Değil. Ekonomi dünyasına veya ekonomi basınına baktığımız zaman, demek burası talep görüyor. Demek ki insanlar bunu izliyor, ekonomi ile ilgili böyle bir ön kabul var. Ne olur Türkiye'de artık şu kuru konuşmaktan vazgeçelim. Konuşalım da bu kadar öncelikli pozisyonda değil." ifadelerini kullandı.

Nihat Zeybekci, Türkiye'de, kırılgan bölgelerden kaynaklanan, speküle edilebilecek bir şekilde oralardan rant temin edilebilecek alanların sınırlı olduğuna işaret ederek, "Bu, bir faiz, iki kur. İşte burada Türkiye'nin bazı dinamiklerini sallarsanız, biraz rahatsızlık yaratırsanız, tablolarda gördüğünüz o dalgaların boyu ne kadar büyürse, o kadar büyük oranda hem yukarı doğru, hem aşağı giderken, o aradaki parçayı ranta dönüştürerek alabilme imkanı var. Bu dalgalanmayı yapabilmek için de tabi ki bazı şeyler kullanılıyor. Biz de buna müsaitiz tabi." diye konuştu.

"Güçlü muhalefet hiç üretemedi" 

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye ile ilgili, "Çok zor güçlü iktidar üretebilen ama asla üretemediği bir şey var; Normal yollardan, demokratik yollardan iktidara gelebilme ümidi olan güçlü muhalefet hiç üretemedi, üretemez de zaten." dedi.

Birçok konunun masanın üzerinde kaldığını, çünkü birçok tarafı olduğunu belirten Zeybekci, bazı şeyleri konuşmak için cesaretin olması gerektiğini dile getirdi.

Zeybekci, İtalya'nın 12, İspanya'nın 14 bakanı olduğuna değinerek, bu anlamda konsolidasyona gidildiğini, Türkiye'nin 40'lardan 25'lere indiğini, bu konunun sağlıklı bir şekilde tartışılması gerektiğini ifade etti.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'ın devlete kapak atıldıktan sonra gerisinin rahat olunduğu konusuna değindiğini aktaran Zeybekci, bu konunun tartışılmadığını ama tartışılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de kamu istihdamının sağlıklı bir şekilde tartışılması gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Zeybekci, "Türkiye'de bütçe giderlerinin içinde bizim kamu personel giderleri neden yüzde 30 seviyesinde de, AB ortalaması neden yüzde 16-17'ler seviyesinde diye bizim bunu sağlıklı bir şekilde tartışmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin dünyada 23 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması var"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Tek adam asıl şimdi var. Bütün yetki ve güç Cumhurbaşkanlığı elinde, sorumluluk hükümetin sırtında. Hükümet, bir ilin emniyet müdürünü bile atayamaz, başbakan atayamaz, Cumhurbaşkanının onayından geçecektir. Şu anda yapılan şey yetki ile sorumluyu bir araya getirmektir, Türkiye'nin bu hastalıklardan kurtulmasıdır." dedi.

2015 yılı Mayıs ayında TL'nin dolar karşısındaki değerinin, dolar endeksini oluşturan para birimlerinden yüzde 1,5 daha iyi olduğunu belirten Zeybekci, 7 Haziran sonrasında çukur terörü ile Türkiye'yi kana bulama operasyonlarından dolayı Türkiye'nin maliyet ödediğini anlattı.

Zeybekci, basının her seçimde, yüreği ağzında seçim sonucunu beklediğini anımsatarak, "Türkiye bu dertten kurtulacak." diye konuştu.

Türkiye'nin dünyada 23 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunduğunu aktaran Zeybekci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili sürecin mayıs, haziran gibi bitmesinin ardından da teknik görüşmelerde yol alınacağının görülebileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cego08 Mart 2017 06:54

    Kuru konuşma ve boşkonuşma hep sende

  • Metehan08 Mart 2017 03:39

    Hani 3 lira olacak idi. Döviz bozdur kampanyası ile kuru gündeme ben getirmedim. Daha karpuz kesecektik.....

  • Kuru07 Mart 2017 23:15

    Kuru konuşmayalım diyor.. Ama bizi tek başımıza iktidar yapın hersey muhteşem olacak dediniz kuru kuru. Sonra hersey dahada kötü olup iyice sendeöeye başlayınca MHP yi koltuk değneği olarak aldılar ayakta kalmak için. Buda yetmedi. Şimdide kuru kuru bizi Başkan yapın hersey muhteşem olacak muhabbetti, ya ondan sonra? Sonrada kuru kuru bizi padişah yağın hersey muhteşem olacak aşaması mı?

  • kuru konusmayıp neyi konuscaz07 Mart 2017 23:02

    tum girdiler dövizle...herkes hesabını maliyetini kura gore yapıyor....