BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZengin olmanın tek ve hızlı bir yolu yok----

Zengin olmanın tek ve hızlı bir yolu yok

Zengin olmanın tek ve hızlı bir yolu yok
30 Ocak 2023 - 16:19 www.finansgundem.com

ABD’de genç nesil finansal tavsiye almak için en çok TikTok’u kullanıyor. TikTok’ta piyasaları analiz eden ‘influencer’lar ise zengin olmanın sanıldığı kadar kolay olmadığının altını çiziyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Genç Amerikalıların büyük çoğunluğu TikTok kullanıyor ve anketler, bu kişilerin yaklaşık üçte birinin sosyal medya platformunu finansal rehberlik amacıyla kullandığını ortaya koyuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, TikTok, Amerikalı gençler arasında eğlence, haber alma, alışveriş ve finansal rehberlik amacıyla kullanılıyor. Ancak TikTok’tan piyasa analizi yapan ‘influencer’lar, zengin olmanın kullanıcıların sandığı kadar kolay olmadığını belirtiyor.

ABD gençliği TikTok’tan kopamıyor

Insider’dan Jacob Zinkula’nın haberine göre, genç Amerikalıların çoğu TikTok kullanıyor ve anketler, bunların yaklaşık üçte birinin platformda finansal rehberlik aradığını ortaya koyuyor. İçerik oluşturucular, nasıl yatırım yapılacağı, nasıl tasarruf edileceği, iş kurulacağı ve zenginlik yaratılacağı da dahil olmak üzere hayal edebileceğiniz hemen hemen her şey hakkında ipuçları sunuyor. Geleneksel finans uzmanları ise, finansal tavsiyeler ve zenginliğe giden vaatler içeren bu içeriklerin çoğuna şüpheyle yaklaşıyor.

Ancak finansal tavsiyeleri kendi süzgecinden geçirebilenler için platform bazı değerli bilgiler de sağlayabiliyor. Birçoğu okullarından veya ailelerinden yeterli finansal okuryazarlık eğitimi almayan genç Amerikalılar için TikTok, bu boşlukları doldurmanın bir yolu olarak hizmet edebiliyor.

Insider, içerikleriyle ilgili hedeflerini, genç kullanıcıların neler aradığını ve finans alanında ilerlemek isteyen insanlar için önemli olabilecek bazı ipuçlarını öğrenmek amacıyla TikTok’ta finansal anlamda söz sahibi üç içerik üreticisiyle röportaj yapıyor.

Genç nesiller için ‘yatırımcılığın gizemini çözmek’

Robert Ross, bir yatırım araştırma şirketinde hisse senedi analisti olarak çalıştığı dönemden kalma yaklaşık on yıllık finansal analiz deneyimine sahip bulunuyor. 34 yaşındaki Ross bilgisini TikTok, Instagram ve Patreon'daki 500.000'den fazla takipçisine yatırım tavsiyesi vermek için kullanıyor. Amacının, herkesin var olan en büyük servet yaratma platformlarından yararlanabilmesi için ‘yatırım yapmanın gizemini çözmek’ olduğunu ifade ediyor.

Ross, takipçilerinin kabaca yüzde 80'inin 18 ila 35 yaşları arasında olduğunu ve hemen hemen hepsinin bir sonraki 'büyük şey'i veya ‘hızlıca zengin olma planı’nı aradığını ve her zaman bir sonraki yatırımın peşinde koştuğunu söylüyor.

Ross, genç yatırımcılar için beş önemli ipucu veriyor. Bunların başında gelen ‘günlük ticaret yapmama’ tavsiyesiyle ilgili olarak Ross, “Sizden daha iyi bilgi ve daha fazla insan gücüne sahip, iyi sermayelendirilmiş koruma fonları ve diğer kurumlarla rekabet etmeniz çok zor” diyor.

Ross’un takipçilerine verdiği diğer tavsiyeler ise ‘abartılı yatırımları takip etmemek’, ‘uzun vadeli yatırım yapmak’, ‘riskinizi yönetmek’ ve son olarak ‘Wall Street'in paranızı size vermek için değil, sizden almak için tasarlandığını hatırlamak' olarak sıralanıyor. Ross, “Ne yazık ki, hızlı bir şekilde zengin olmanın bir yolu yok. İnsanlara bunu hatırlatmaya çalışıyorum” şeklinde konuşuyor.

Borçlanırken yüklü faizlerden kaçınmak

29 yaşındaki Seth Godwin, yaklaşık iki yıl önce tam zamanlı olarak içerik oluşturmaya başlamadan önce bir Fortune 100 şirketinde Finans alanında üç yıl çalıştığını söylüyor. Godwin, 1,6 milyon TikTok takipçisi için ‘eğlenceli ama aynı zamanda eğitici’ finansal içerikler ürettiğini belirtiyor.

Godwin, “Keşke 18 yaşımdayken kendimi para kazanmaya odaklamış olsaydım. Benim yaptığım insanlara bilgi vermeye çalışmak” diyor.

Godwin, kabaca üçte ikisi 18 ila 34 yaşları arasında olan takipçilerinin, nasıl borç alacakları, büyük faiz ödemelerinden kaçınarak borçlarını nasıl ödeyecekleri ve bu süreçte kredi puanlarını nasıl artıracakları hakkında sık sık soruları olduğunu söylüyor. Godwin, “Çoğu kredi oluşturmak için borca girip faiz ödemeleri gerektiğini düşünüyor. Neyse ki, durum böyle değil” diyor.

Godwin tavsiyelerini şöyle özetliyor: “Kazandığınızdan daha azıyla geçin; ideal olarak gelirinizin yüzde 20'sini biriktirin; kredi kartı bakiyenizi her ay ödeyin; etrafınızı benzer mali hedefleri olan insanlarla çevreleyin; internette abartılı yaşam tarzlarını sergileyen insanları görmezden gelin ve uzun vadeli yatırım yapın.”

Kripto, ‘zengin olmanın kolay ve hızlı bir yolu’ değil

22 yaşındaki Mason Versluis, kripto para birimlerine ilk kez 2017 yılında yatırım yaptığını söylüyor. Ancak portföyü çöktükten sonra, kendine bir şans daha vermesi üç yılını alıyor ve sonunda sektörün tutkulu bir hayranı ve yatırımcısı haline geliyor.

Versluis, bugün amacının, çoğunluğu genç bir milyondan fazla takipçisini kripto para dünyasıyla tanıştırmak olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, Versluis, yaptığı paylaşımların finansal tavsiye olarak alınmaması gerektiğini söylüyor. Versluis, “İnternette sevdiği şeyler hakkında videolar çeken, sıradan kişilerden biriyim. Herkes kendi finansal kararlarından sorumludur” diyor.

Bununla birlikte, Versluis, bir kripto yatırımcısı olarak yatırımlarında kendisine yardımcı olan şeylerin yanı sıra, takipçileriyle yatırım ipuçlarını ve fikirlerini de paylaştığını söylüyor. Versluis, tek bir para birimine çok fazla bağımlı olunmaması gerektiğini, kazancın tamamını olmasa da bir kısmını mutlaka nakde çevirmek gerektiğini ve uzun vadeli portföy çeşitlendirmenin faydalı olduğunu takipçileriyle paylaşıyor. Versluis, “Çoğu insan, kriptonun zengin olmanın kolay ve hızlı bir yolu olduğu konusunda ısrar ediyor ancak maalesef böyle bir yol yok. Bu noktada inatçı olanların birçoğu ise sonunda tüm parasını kaybediyor” şeklinde konuşuyor.

TikTok'un sahibi ByteDance'dan işçi kıyımı

 

2023'te Twitter ve TikTok tehlikede mi? Uzmanlar açıkladı...

 

ABD'de TikTok yasağı

 

Z kuşağı yatırım tüyolarını TikTok’tan alıyor

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)