BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKulisZengin ailelerin büyük kapışması!----

Zengin ailelerin büyük kapışması!

Zengin ailelerin büyük kapışması!
22 Eylül 2013 - 07:31 www.finansgundem.com

Dünyada her geçen gün servet kavgaları büyürken, Türkiye'de olay daha ileri boyutlara taşınıyor öyle ki Ana-oğul davalık olan bile var..

Dünya şu sıralar, yaklaşık 60 yıl önce kurulan ve 45 ülkede faaliyet gösteren İsveç merkezli ev dekorasyon firması IKEA’nın miras kavgasını konuşuyor.
Kurucusu Ingvar Kamprad ve 3 oğlunun firmanın serveti konusunda birbirine düştüğü öne sürüldü. IKEA’nın eski Rusya temsilcisi Lennart Dahlgren ve araştırmacılar Stellan Björk ve Karl von Schulzenheim tarafından yazılan ancak henüz yayınlanmayan kitapta yer alan iddialar son derece ciddi. Kitaba göre 83 yaşındaki Ingvar Kamprad ve 3 oğlu arasında mahkemeye düşen anlaşmazlık nedeniyle 3 kardeş ABD’den bir avukat tutarak açtığı davayı kazandı. Forbes Dergisi, Ingvar Kamprad’ın oğullarına bırakacağı belirtilen servetini 3,2 milyar dolar olarak açıklamıştı. IKEA kadar ses getiren bir diğer miras kavgası ise Galaxy serisi ile Apple’ı geride bırakan ve akıllı telefon pazarındaki dengeleri altüst eden Güney Kore’nin dev şirketi Samsung’da da yaşandı. Şirketin yönetim kurulu başkanı, 70 yaşındaki Lee Kun-hee, 80 yaşındaki ağabeyi Lee Maeng-hee’nin ‘gizli şirket hisseleri’ nedeniyle açtığı davayla karşı karşıya. Lee Maeng-hee, kardeşini, babalarının ölümünün ardından bazı hisseleri saklamakla suçluyor. Türkiye’de de aile içi kavgaları görmek mümkün. En meşhurları arasında Toprak, Uzel, Matraş, Üzümcü, Malki, Tatlıcı geliyor.
Kendisinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade’yle yaptığı evliliğin ardından kızları, babaları Halis Toprak’ın vesayet altına alınması için dava açmış ve öz kardeşler birbirine düşmüştü. Kızlar, “Babamızın aklı başında değil, ona vasi tayin edilsin.” demişti.
Anne–oğul davalık olan bile var
Forbes dergisinin 2006’da yayınladığı dünya zenginler listesinin 27’inci sırasında yer alan Salih Tatlıcı’nın geride bıraktığı yaklaşık 3 milyar dolarlık miras üzerine varisler birbirine girdi. Tatlıcı’nın, mirastan mahrum bıraktığı ilk eşi Bedriye Hanım’dan olma üç oğlu (Ahmet, Mehmet, Ali) ile bütün mirasını bıraktığı ikinci eşi Nurten Tatlıcı ile oğlu Uğur Tatlıcı davalık oldu. Bursa’da 28 Kasım 1995’te pusuya düşürülerek öldürülen Nesim Malki’nin eşi Meri ile kızları Melitsa ve Florit Malki, hak istediği iddiasıyla babaanne Matilda Malki’yi dava etti. Vefa Bozacısı’nın üçüncü kuşak temsilcisi Yusuf Ziya Vefa’nın trilyonluk mirası, eşi Adalet Vefa ve oğlu Cem Vefa’yı birbirine düşürmüştü. 2000 yılı Ağustos ayında Adalet Vefa, öz oğlu Cem Vefa’yı öldürtmeye azmettirmekten, oğul Cem Vefa da kiralık katillerden birini öldürmekten yargılanmıştı. Bu yargılanma sonucunda anne Adalet Vefa, suçsuz bulunurken, oğul Cem Vefa 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Uzel Makine’nin sahibi olan Ahmet Uzel’in 1998 yılında ölümünden sonra Türkan Uzel, 2003`te, oğulları Önder Uzel ve Serdar Uzel`in birlikte hareket ederek kendisini ve kızı şafak Kibar’ı şirket yönetiminden uzaklaştırdığı iddiasıyla dava açmıştı. Yargıtay da holdinge kayyum atamıştı. Ardından Ahmet Uzel`in eşi Türkan Uzel, büyük oğlu İbrahin Önder Uzel’e alacak davası açtı. Uzel Holding patronu İbrahim Önder Uzel, miras kavgası nedeniyle açılan davalarda 500 milyon dolar zarar ettiklerini açıklamıştı. (Zaman)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)