BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaZayıflayan doların yerini euro mu alacak?----

Zayıflayan doların yerini euro mu alacak?

Zayıflayan doların yerini euro mu alacak?
18 Ağustos 2020 - 11:27 www.finansgundem.com

ABD’nin korona virüsü kontrol altına almadaki başarısızlığı karşısında Avrupa mali politikasındaki başarılı seyir doların euro karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Euroya ilişkin beklentilerse oldukça değişken

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Euro’ya yönelik tüm zamanların en yüksek seviyesindeki olumlu tahminler en yüksek düzeye çıkarak, para biriminin hızlı rallisinin yakında yakıtının tükenip tükenmeyeceği konusunda farklı uyarılara yol açtı.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) tarafından açıklanan en son veriler, 11 Ağustos haftasında yatırımcıların 1999 yılından bu yana euro vadelilerinde en geniş net uzun vadeli pozisyonu biriktiğini ve 30 milyar dolardan fazla yatırımın olduğunu gösteriyor. Goldman Sachs analistleri, bunun içinde riskli yatırım fonlarının Mayıs 2018'den bu yana ilk kez ABD Doları karşısında euroya yönelik net pozitife döndüğünü kaydetti.

Financial Times’ın haberine göre euroya pozitif yönelim doların küresel piyasalardaki düşüşünde önemli bir rol oynuyor. Ancak Mart ayından bu yana euronun ABD para birimi karşısında yüzde 11'lik bir artış kazanması bundan sonraki süreçte bu kazançların artmasını zorlaştırabilir.

Londra merkezli Rabobank'ın Para Birimleri Stratejisi Başkanı Jane Foley, "CFTC konumlandırma verileri eurodaki hareketin aşırı gerildiğini gösteriyor" dedi.

Para birimleri piyasasında merkezi bir işlem yeri yoktur. Bu da hangi piyasa katılımcılarının ne zaman toplu alım satım yaptığını belirlemeyi zorlaştırır. CFTC verileri bu pazarın sadece küçük bir dilimini yakalayabiliyor. Ancak yine de birçok analist için, özellikle de riskli yatırım fonlarının nasıl davrandığına dair değerli bir öngörü olarak değerlendirebilecekleri verileri sunar.

Euroya olan güven artıyor

Uluslararası Finans Enstitüsü baş ekonomisti Robin Brooks, rakamların doların düşmeye devam edeceği ve euronun tırmanmaya devam edeceği fikriyle "derin bir tutku" derecesinde yakın olduğunu belirtiyor. Brooks konumlandırma verilerindeki çılgınlığın bu hafta içerisinde gittikçe daha fazla arttığını ifade etti.

Euro dolar karşısında iki yılın en yüksek seviyesinde 1,1870 dolardan işlem görüyor. Euro geçen ay son on yılın en güçlü performansını sergiledi. Bu yükseliş kısmen yatırımcıların Avrupa'nın ABD'den daha hızlı kilitlenmelerden çıkacağı yönündeki beklentilerini yansıtıyor.

Euro, geçen ayın son on yılın en güçlü performansını sergilemesinin ardından dolar karşısında iki yılın en yüksek seviyesinde 1,1870 dolardan işlem görüyor ve bu da kısmen yatırımcıların Avrupa'nın ABD'den daha hızlı bir şekilde karantina sürecinden çıkacağı yönündeki beklentilerini yansıtıyor. AB'nin virüs krizine karşı tahvil emisyonunda büyük artış da dahil olmak üzere ortak bir mali tepki sunma planları da ortak para birimine uzun vadeli bir destek olarak görülüyor.

JP Morgan da euro beklentilerini yükseltti

JPMorgan analistleri, euroya olan talebin bu yılki ralli sonrasında bile devam edeceğine dair işaretlerin, yatırımcıların dolara endeksli portföyleri değiştirme ve bunun yerine euro satın alma sürecini tamamlamadığını gösterdiğini söylüyor. Banka analistleri, Avrupa Merkez Bankası Rezerv Yöneticileri’nin "talebin kaynağı" olduğuna dikkat çektiler.

JPMorgan geçtiğimiz cuma euro için yıl sonu tahminini bir önceki 1,13 dolar seviyesinden 1,20 dolara yükseltti. Bankanın Küresel Para Birimi Stratejisi Başkanı Paul Meggyesi paylaştığı bir notta, "Geriye dönüp baktığımızda, ortak para biriminin etkisini net bir şekilde gereğinden az değerlendirdik" dedi.

Buna karşın Rabobank’in üst düzey yöneticisi Foley ağustos ayında fiyat hareketlerini tatil döneminin hafifleyen ticaret seviyesi nedeniyle aldatıcı olabileceğini söyledi. Foley, euronun yılın ilerleyen aylarında "keskin bir geri çekmeyle" karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

ABD şirketlerinden maaş artışı ve prim ödemesi planı

 

Kanada ekonomisindeki büyük tehdit

 

Norveç Varlık Fonu 21 milyar dolar zarar etti

Uzaktan çalışma Y ve Z kuşakları için önemli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)