BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaZayıf euro şirket karlarını yükseltecek----

Zayıf euro şirket karlarını yükseltecek

Zayıf euro şirket karlarını yükseltecek
09 Ocak 2015 - 07:45 www.finansgundem.com

Dolar karşısında 1.172'ye inen euro, 1999'da ilk işlem görmeye başladığı seviyeye yaklaştı

Euro Bölgesi’nin aralık ayında negatif enflasyon yaşamasının da etkisiyle euroda değer kaybı devam ederken, dolar ABD’den gelen veriler ve FED’in açıklamalarının ardından güçleniyor. Güçlü doların etkisiyle Avrupalı şirketlerin rekabet güçlerine artırarak gelirlerini yükseltmesi bekleniyor. 1.17625 ile dün dolar karşısında Aralık 2005’ten bu yana en düşük seviyesini gören euro, 4 Ocak 1999’da kaydi olarak işlem görmeye başladığındaki 1.1747 düzeyine yaklaştı. Bu arada Euro Bölgesi’nde Ekim 2009’dan sonra ilk kez dün negatif enfl asyon açıklandı. Aralıkta enflasyon eksi yüzde 0.2 oldu. Beklenti ise eksi yüzde 1 seviyesindeydi. Euro Bölgesi’nin defl asyona sürüklenmesiyle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeye biraz daha yaklaştığı algısı ortak para biriminin hızla gerilemesine neden oluyor. 2014’te kurlarda en doğru tahminleri yapan ING Group, iki yıl içinde euronun dolar ile eşitleneceği tahmininde bulunuyor. Euronun son bir yılda dolar karşısında kaybı ise yüzde 13’ü aştı.

Dünya'da yer alan habere göre, diğer yandan zayıflayan euronun Avrupa’daki şirketlerin kârlarını olumlu etkilemesi bekleniyor. Paranın zayıfl aması her ne kadar Avrupa’da ekonomik görünümün kötüye gitmesini yansıtsa da şirketlerin, Avrupa sınırları dışında rekabet güçlerinin artması bilançolarına olumlu yansıyacak. Fransız otomobil üreticisi Renault’nun CEO’su Carlos Ghosn, Rio de Janerio’da yaptığı açıklamada, euronun düşmesinin iyi haber olduğunu çünkü Avrupa’dan diğer pazarlara yapılan ihracata yardımcı olacağını söyledi. Analistler de euronun zayıflamasının şirket karlarına pozitif yansıyacağını hesaplıyor. Euro Bölgesi’ndeki en büyük şirketlerin işlem gördüğü Euro Stoxx 50 Endeksi’nde firmaların geliri geçten yıl yüzde 3.8 gerilemişti. Bu yıl ise gelirlerin yükseleceği tahmin ediliyor. Örneğin Fransa’nın en büyük ilaç şirketi Sanofi, gelirinin üçte birini ABD’den elde ediyor, bu nedenle euronun dolar karşısında yaşadığı her yüzde 1 kayıp hisse başına gelirine yüzde 0.5 artı olarak yansıyor.

İlaç sektörü için büyük avantaj

Euronun değer kaybetmesinden fayda sağlayacak şirketler arasında Airbus, Deutsche Telekom, BASF da ilk sıralarda gösteriliyor. Uzmanlara göre, sağlıkbakım, ilaç, medya, yazılım, telekom, perakende euronun düşmesinden avantaj sağlayan sektörler. Euronun zayıfl aması eğlence, kamu hizmetleri, bankalar ve gayrimenkul şirketleri için ise kötü haber.

Enerji maliyeti de destekliyor

Petrol fiyatlarındaki düşüş de şirketlerin maliyetlerinin azalmasına yardım ederek kârlara destek veriyor. Societe Generale Döviz Stratejisti Alvin T. Tan, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Düşük enerji fiyatları ve zayıflayan euro elbette kârlar için destekleyici ancak parça ithalatında maliyetlerin arttığını da gözardı etmemek gerek" dedi. Barclays Stratejisti Dennis Jose de daha önce euro/dolarda meydana gelen yüzde 1 düşüşlerin satışlarda yüzde 0.5 artış sağladığını ve kurumsal gelirlerde yüzde 1.2'lik gelir artışını beraberinde getirdiğini hatırlattı.

Asyalı şirketler durumdan şikayetçi

Euronun ve gelişen ülke paralarının dolar karşısında değer kaybetmesi Asyalı dev firmaların kârlarını ise baskı altıda bırakıyor. Samsung Electronics, LG Electronics, otomotiv devleri Hyundai ve Kia satışlarının yaklaşık beşte birini Avrupa'da gerçekleştiriyor. Düşük euronun Avrupalı'nın alım gücünü düşürmesi bu şirketler için sorunken, diğer yandan Avrupalı rakiplerinin daha iyi fiyatlandırma avanatajı elde etmesi de Asyalı üreticileri zor durumda bırakıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)