BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinZamanında uyku kilo verdiriyor----

Zamanında uyku kilo verdiriyor

Zamanında uyku kilo verdiriyor
08 Ekim 2022 - 13:23 www.finansgundem.com

Melatoninin zirve yaptığı saatler aynı zamanda kalori yakımını da destekliyor. O saatlerde kandaki karanlık seviyesi artıyor. Peki melatoninin faydaları neler?

Düzenli uyku uyumak ve gece uykusu bağışıklığı destekliyor. Hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Peki uyku hormonu nedir? İşte yanıtı...

MELATONİN NEDİR?

Melatonin, esansiyel dediğimiz vücudumuzda üretilemeyen ve besinlerle almak zorunda olduğumuz aminoasitlerden biri olan triptofandan sentezleniyor. Melatoninin sentezi ve salınmasını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Işık bu faktörlerin en önemlisi olarak karşımıza çıkıyor. Ortamın aydınlık veya karanlık olması, diğer bir ifade ile gece ve gündüz durumu melatonin sentez ve salınmasında ana unsur. Yani melatonin salgısı için uyku şart değil, karanlık yeterli. Melatonin salınımının artışıyla, vücut ısısı düşüyor ve bu da uyku hissi oluşturuyor. Melatonin sentezi ve salınımı özel bir sirkadiyen ritme sahip. Kandaki seviyesi karanlıkta artarken, aydınlıkta ışık ile birlikte baskılanıyor. Akşam 21:00- 22:00 saatlerinde artmaya başlıyor, gece saat 23:00–05:00 sıralarında melatonin salgılanması zirve yapıyor ve kandaki konsantrasyonu 3-10 kat artıyor. Sabah 05:00-07:00'de azalmaya başlıyor ve 07:00'den sonra normal seviyelere düşüyor.

Melatonin, kanser hücrelerinin artışını ve oluşumunu engeller, hücre yenilenmesini sağlar, metastaz sayısını azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanmayı geciktirerek kansere karşı korur. Vücudun antioksidan kapasitesini arttırarak, apoptoz dediğimiz hücrelerin programlı ölümüne yardımcı olur ve böylece melanom, lösemi, akciğer, karaciğer, hipofiz bezi, prostat gibi birçok kanseri önlemeye yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda meme ve prostat kanseri olan hastalarda melatonin düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Melatonin ayrıca bağışıklığı artırır ve uzun ömürle ilişkili proteinler olan sirtuinleri aktive eder.

Uyku problemi yaşayanlar için uyku turizmi!

 

Çağımızın hastalığı uykusuzluğa karşı 7 öneri!

 

Uykunuzda bu belirtileri yaşıyorsanız bir hekime başvurun!

 

Uyku apnesi erkeklerde 3 kat daha fazla görülüyor

 

Verimsiz bir uyku sizi daha bencil yapabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)