BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatZ Kuşağı yatırımlarda geleceği düşünmüyor----

Z Kuşağı yatırımlarda geleceği düşünmüyor

Z Kuşağı yatırımlarda geleceği düşünmüyor
21 Mart 2022 - 18:12 www.finansgundem.com

Yeni bir araştırma, 18 ila 35 yaş arası yatırımcıların %45'inin tasarrufa başlamak için daha "normal" zamanlar beklediğini ortaya koydu.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son yapılan bir ankete göre art arda gelen belirsizliklerin ardından birçok kişi pandemi öncesi emeklilik planlarına olan güvenini yitirdi. Araştırmaya göre 18 ila 35 yaş arasındakilerin neredeyse yarısı “işler normale dönene kadar emeklilik tasarrufu yapmanın bir anlamı olmadığını” belirtiyor.

Bloomberg International’ın haberine göre Amerikan merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Fidelity Investments’ın 2022 Emeklilik Planlama Durumu Anketi’ne genç katılımcıların %55’i tüm katılımcılarınsa %41’i emeklilik planlamalarını askıya aldı. Bu yeni nesil demografide katılımcıların bir kısmı iyimserliğini korurken %38’lik bir kesimse emekli olabilme konusunda salgın öncesinden daha emin olduğunu kaydetti. Bu iyimserlik hem yaşlanan ebeveynlerinin hem de çocuklarının ihtiyaçları arasında kalan X Kuşağı (1965 ve 1980 yılları arasında doğanlar) içinse daha düşük gözüküyor. X Kuşağı’na dahil olanların sadece %17’lik kısmı emeklilik konusunda daha özgüven sahibi.

Fidelity Investments’ın Emeklilik Birimi Başkan Yardımcısı Rita Assaf konuyla ilgili açıklamasında, “X Kuşağı adeta bir tür alacakaranlık kuşağında” ifadelerine yer verdi. Baby Boomerların (II. Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası doğanlar) büyük bir kısmının ya emekli olduğuna ya da emekliliğe yaklaştığına, Z Kuşağı bireylerinse geleceklerini planlamak ve kurtarmak için bolca zamanı olduğuna dikkat çeken Assaf, “X Kuşağı ortada kaldı. Enflasyona, öngörülebilir geleceğe yönelik diğer endişelere ve potansiyel emeklilik tasarruflarına olan etkisine bakıyorlar” açıklamasında bulundu.

Emeklilik planlarının salgın sırasında darbe aldığını söyleyen genç yatırımcıların yaklaşık %30'u yatırımlarının iyileşmesinin bir yıl veya daha az süreceğini düşünüyor. X Kuşağı’nın %27’si emeklilik takvimlerinden dört ila beş yıl uzaklaştıklarını veya planlarının tamamen yoldan çıktığını söylüyor.

Yükselen fiyatlar da yatırımcıların aklında yer ediyor. Ankete katılan her 10 kişiden yedisi enflasyonun emeklilik planlarına ciddi bir engel oluşturacağından çok endişeli olduklarını söylüyor. Ankete katılan 2.622 yatırımcının %30'undan fazlası tasarruflarının enflasyona ayak uydurmasını nasıl sağlayacağını bilmediklerini söyledi.

Genç yatırımcıların %45'i yeniden tasarrufa başlamadan önce işlerin normale dönmesini bekliyor. Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasalarda doğru zamanlamayı yakalamaya çalışmanın uzun vadede kaybettiren bir strateji olduğu yatırım uzmanlarınca sıklıkla dile getiriliyor.

Assaf konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasadaki en kötü günlerin piyasanın en iyi günleri tarafından sıklıkla takip edildiğini belirtmek önemlidir. Bu da aşırı tepki vermemek veya piyasayı zamanlamaya çalışmamak için başka bir güçlü nedendir” ifadelerine yer verdi.

Fidelity’den yapılan açıklamada emekliliğe en yakın katılımcıların bazılarının birikimlerini yakmadan tasarruftan çekebilecekleri miktar konusunda aşırı iyimser hareket ediyor olabileceğini söyledi. Araştırmaya göre Baby Boomerların %15’i ve X Kuşağı katılımcılarının %20’si olmak üzere tüm katılımcıların %20’si yıllık bazda yatırımlarının %10 ila %15’ini çekebilecekleri bir finansal planı göz önünde bulunduruyor. Fidelity’nin önerisi ise her yıl emeklilik birikimlerin %4’ü ila %5’inden fazlasının çekilmemesi yönünde.

Citi’den genç bankacılara yeni çalışma modeli

 

Wall Street’in yükünü Amerikan halkı taşıyor

 

Bundesbank'tan 'enflasyon' uyarısı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Z Kuşağından Güngör Danişment21 Mart 2022 23:19

    Z kuşağına b.k atmaktan vazgeçin.Sizin tasarruflarınızi dünyayı ne hale getirdiginize bakarak anlayabiliyoruz zaten