BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaZ kuşağı için ofis hayatı hayal mi?----

Z kuşağı için ofis hayatı hayal mi?

Z kuşağı için ofis hayatı hayal mi?
21 Şubat 2022 - 17:59 www.finansgundem.com

Uzaktan çalışma uygulamasının yaygınlaşmasıyla Z kuşağı hiçbir zaman ofislerde çalışmayabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Daha önce hiç bir zaman ofiste çalışmamış genç çalışanların sayısı giderek artıyor. Pandemi döneminde mezun olan ya da ilk kez işe girenler, uzaktan çalışıyor. Bunların birçoğu, özellikle de Z kuşağı bireyler uzaktan çalışma yaygınlaşırken hiçbir zaman ofiste çalışamayacaklarını düşünüyor. Temelde birçok kişi bu durumdan rahatsız değil. Birçoğu uzaktan çalışmayı seviyor ve bu fırsata sahip olmaya devam etmek istiyor. Ancak olumsuz yanlar da var.

Anketler uzaktan çalışan gençlerin özellikle endişeli ve moralsiz olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar ise genç çalışanların ofis hayatını tanımadıkları takdirde uzun vadede özel ve profesyonel yaşamlarında hasar görebileceğini söylüyor. Bunun nedeni ise uzaktan çalışan gençlerin, daha deneyimli çalışanların tecrübelerinden faydalanamıyor olması. Wall Street Journal’ın haberine göre bu oldukça yeni bir alan ve genç çalışanların tecrübeli çalışanlardan öğrenme kapasitesi oldukça dar.

1997 ve sonrasında doğan Z kuşağı bireyler 2030 yılında ABD’nin iş gücünün üçte birini oluşturabilir. Bu bireylerin yarısından çoğu teknolojik gelişmelerin oldukça yüksek olduğu bir dönemde doğduğu için, tam zamanlı olarak ofise gitmeye de ihtiyaç duymuyor. 2020 yılında yapılan bir ankete katılan Z kuşağı bireylerin %69’u yarı zamanlı da olsa uzaktan çalışmak istediklerini dile getirdi. Ancak aynı zamanda araştırmacıların analizleri, katılımcıların neredeyse yarısının histeri ve melankoli duygularının da arttığını gösteriyor.

Evden çalışma yalnız ve endişeli hissettirebiliyor. Ancak araştırmacılar bu hislerin özellikle de Z kuşağı bireylerde yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. California State University Profesörü Dr. Santor Nishizaki, “depresyon, anksiyete ve kendimizi diğer insanlarla karşılaştırmamız arasında bir ilişki var. Online ve sosyal mecralarda hep en iyi hallerimizi görüyor olmamız da etki ediyor” dedi. 18-29 yaş arası grup bilgisayarları başında yalnızlaşıyor.

Clark University Psikoloji Profesörü Jefferey Arnett, “genelde insanların en yalnız olduğu dönemler 70 yaş sonrasında başlıyor” dedi. Devamında, “bu dönemde bir romantik partneriniz olmayabilir, ailenizi eskisi kadar sık görmüyor olabilirsiniz “ ifadelerini kullandı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ofiste çalışmak ise iş arkadaşlıkları kurma, ileri yaştaki çalışma arkadaşlarından deneyim edinme imkanı tanıyor. Uzaktan çalışma ise Z kuşağı bireylerin hem deneyimli iş arkadaşlarının tecrübelerinden faydalanmasına hem de romantik partnerler bulmasına engel oluyor.

Uzaktan çalışma meslek krizlerine de neden olabilir. Genç Y kuşağı ve Z kuşağı bireyler genel olarak daha az deneyim sahibi olduklarından, doğru yönde ilerleyip ilerlemediklerinden de emin olabiliyorlar. Bu nedenle de iş hayatından dışlanmış hissedebilirler.

İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği’nden Johnny Taylor, genç çalışanların unutulmuşluk hissinin temelsiz olmadığını söyledi. 2021 yılında yapılan bir araştırmada yöneticilerin %42’si iş dağılımı yaparken uzaktan çalışan kişileri genelde görmezden geldiklerini söyledi. Taylor, “bir yönetici bir işin hızlı yapılmasını istediğinde, ofiste karşılaştığı kişiye bu görevi verir. Bu nedenle gözden uzak olan kişiler, iş dağılımında rol oynamayabilir” dedi.

Bu da Taylor’a göre çalışanların yeteneklerini göstermeleri için fırsatlar oluşmasına engel oluyor. Uzaktan çalışanlar aynı zamanda iş hayatında sağlıksız duygulara ve yanlış anlaşılmalara da maruz kalıyor.

Bunun nedeni ise birçok iletişimin yazı diliyle gerçekleşmesi. Bu nedenlerle de çalışanların zaman zaman bir araya gelmesi ya da seçili iş günlerinde ofiste çalışması bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilir. Zamanının tamamını uzaktan çalışarak geçirenler ise desteğe ihtiyaç duyabilir.

NFT’ler dolandırıcıların yeni odağı

 

İş Bankası’ndan dijital meslek sahipleri için “Dijital İşim Hesabı”

 

Kovid-19'un psikolojik etkileri ve başa çıkma yolları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)