BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYüngül: Biz dibi gördük, çıkış başladı----

Yüngül: Biz dibi gördük, çıkış başladı

Yüngül: Biz dibi gördük, çıkış başladı
10 Kasım 2016 - 16:17 www.finansgundem.com

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül"2017 zor geçebilir" dedi. Yüngül, Türkiye, büyüme, Trump ve holding yatırımlarına yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı.

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, "Türkiye 2018-19’da büyümede yüzde 5’lerin üzerini yakalar" dedi. BloombergHT’de yayınlanan "Üst Düzey" programında Arzu Maliki’nin sorularını yanıtlayan Ömer Yüngül, Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin fazla bir şey değiştirmeyeceğinisöyledi, ekledi: "Herşey sisteme göre yönetiliyor." Zorlu Holding olarak 2017’de 500 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını söyleyen Yüngül, tekstil, cep telefonu, enerji ve maden yatırımlarına ağırlık vereceklerini belirtti.  "Türk şirketleri olarak yabancı ortaklıkları geliştirmemiz lazım" diyen Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül’ün yanıtlarından önemli bölümler şöyle...

2017 ZOR GEÇEBİLİR

-Trump'ın ABD Başkanı seçilmesini nasıl değerlendirirsiniz?

Ömer Yüngül: Ben fazla birşeyin değişeceğini zannetmiyorum sonuçta herşey sisteme göre yönetiliyor. Herkesin ortak yönü Üretimi ve İş Gücünü artırmak.

-Türkiye'nin 2016 büyümesi hedefe ulaşacakmı, Türkiye nasıl büyüyor?

Ömer Yüngül: Bence Türkiye'nin 3-3.5 büyümesi bu ortamda iyi diyebiliriz, çoğu ülke bunu bile başaramıyor. Ama daha fazla olmalı, büyüme yüzde 2'nin altı olduğu zaman mesela bir kriz habercisi oluyor. Bizim makro rakamlarımızda çoğu ülkeye göre iyi bir yerde. İhracatta da parite bizim aleyhimize işledi.

-2017 daha iyi bir yıl olacak mı?

Ömer Yüngül: 2017 senesi zor geçebilir, sıkıntıların uzantısı olacak çünkü, paritelerde dalgalanmalar olacaktır yine..Biz dibi gördük ve çıkış başladı diyebiliriz. Gerekli reformları yaparsak, 2018-19'u daha iyi yani büyümede yüzde 5'lerin üzerini yakalayacağımızı düşünüyorum.

500 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM YAPACAĞIZ

-2016 Zorlu Holding için nasıl geçti?

Ömer Yüngül: Şirket olarak hedefimiz Türkiye'nin büyümesinin hep 10 puan üstünde büyümek, bu senede gerçekleştiriyoruz bu büyümeyi. Gelecek seneninde bütçesini yapıyoruz ve Grup olarak 500 milyon doların üzerinde yatırım yapacağız ve artırabiliriz.

-Önümüzdeki dönem hangi sektörlere yatırımlarda ağırlık vermeyi planlıyorsunuz?

Ömer Yüngül: Tekstilde 30-40 milyon dolarlık bir yatırımımız var önümüzde, özellikle teknik tekstile Batı pazarı başta olmak üzere çok önem veriyoruz. Tekstilde hedefimiz dünyada en çok patent sahibi olan firma unvanını almak.

Vestel tarafında iyileştirme yatırımlarımız var, çamaşır makinası ve kurutma makinası yatırımlarımız olacak. Manisa'da yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırım olacak.

Cep telefonu yatırımlarımız var ve bu bizim için çok önemli, 2020 yılında 40 milyon tane üretmeyi planlıyoruz. Bu sene satışta aylık 150 binlere yaklaşıyoruz. Cep telefonunda yurt dışı ihracata da başladık.

ENERJİ VE MADEN DE YENİ ADIMLAR

-Enerjide hedefler neler?

Ömer Yüngül: Güneş enerjisine 2 senedir odaklıyız ve Aralık'ta da ihaleye hazırlanıyoruz. Güneşte 2018'de ürünler çıkmaya başlar. Osmaniye'de bir rüzgar santrali devreye girdi, jeotermalde 2023'e kadar her sene 50 megawatt ekleme olacak, bu bizim en temel işimiz.

Baktığınızda her sene bir 200 milyon dolar enerjiye yatırım yapmışız. Son 8-9 yılda da 2 milyar dolar yatırım yapmışız.

Madencilik yatırımlarımız vardı, nikel konsantre üretimine başladık. Zor bir üretim bu ve şu anda yüzde 80 kapasiteye ulaştık şimdi de tefsi yatırımına gireceğiz. Ve şu anda daha katma değerli ürünlerin üretimine nasıl geçeriz onun çalışmalarını yapıyoruz. Ocak sonunda tam kapasiteye geçiyoruz.

2017-18 yılında toplam 300 milyon dolar yatırım yapacağız sadece madende.

Enerjinin depolanması için de bir pil yatırımı düşünüyoruz. Bu da milyar dolarlık bir yatırım. 2 senedir büyük firmalarla Türkiye'de ortak yatırım nasıl yaparız Holding olarak görüşüyoruz.

-Siz Osmangazi Elektrik ile dağıtım işine de girdiniz..Burda hedefler neler,dağıtımda başka planlarınız var mı?

Ömer Yüngül: Şu anda tam olmadı, incelemeler devam ediyor. Yani prosedür süresindeyiz. Orada da elektrik dağıtımını bir araç olarak kullanıp, değişik iş türevleri üretmek istiyoruz.

İki bölgede gaz dağıtımı işimiz var, Gaziantep ve Trakya bölgesinde, burada iyi yerlere geldik, iyi de idare ediyoruz.

YABANCI ORTAKLIKLARI GELİŞTİRMELİYİZ

-Düşük faiz trendi sektörlere ne kadar yansıyor?

Ömer Yüngül: Borçlanırken çok yüksek yani yüzde 6'larda, yurt dışında bu yüzde 1-2'lerde, burada sayın Cumhurbaşkanı haklı. Merkez Bankası’nın da buraya kadar iyi idare ettiğini düşünüyorum.

Dünyada nereye gitsek diye düşünen bir para var ve sadece devletten beklememek lazım bizim de Türk şirketlerinin de katkıda bulunması lazım. Türk şirketleri olarak yabancı ortaklıkları geliştirmemiz lazım, yani illa faizler düşsün yabancı gelsin değil, sizin kuvvetli olduğunuz yerlerde ortaklıklarla ülkeye katkı yapmanız lazım.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)