BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYunanistan'ın Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür'ünden iklim uyarısı ----

Yunanistan'ın Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür'ünden iklim uyarısı

Yunanistan'ın Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür'ünden iklim uyarısı
25 Ağustos 2022 - 08:23 www.finansgundem.com

Yunanistan'da "Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür" olarak işe alınan bilim insanı Eleni Myrivili, iklim değişikliği konusunda uyardı. Myrivili, Türkiye'den de İzmir'i işaret etti.

Başkent Atina Belediyesi, Avrupa’nın ilk “İklim Değişikliği Uzmanını” göreve aldı. Eleni Myrivili, “Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür” olarak atandı. Sosyal medya paylaşımları ve TED konuşmasıyla dikkat çeken Myrivili, hem işinin detaylarını hem de yapılması gerekenleri anlattı.

Myrivili, ilk olarak görevinin insanlarda farkındalık yaratmak olduğunu belirtirken, “Artık yeni bir çağdayız ve hava giderek ısınıyor ve daha uzun süreler boyunca ısı dalgalarına maruz kalıyoruz. Biz ayrıca sağlık durumu iyi olmayanları korumaktan da sorumluyuz. Şehirlerimizin koruma kapasitesini artırmalıyız” ifadelerini kullandı.

'Şehir tasarımları da değişmeli'

Bilim insanı şehir tasarımlarının da değişmesi gerektiğini ifade ederek, “Yoğun betonlaşmanın olduğu şehirlere doğayı getirmeliyiz ve doğal su kaynaklarını şehrin soğutulması için doğru bir şekilde kullanmalıyız” dedi.

'Bu durum artık normalimiz haline gelecek'

Son dönemde aşırı hava durumlarının küresel ısınmayla doğrudan bağı olduğunu ve bu durumun hem da sık hem de daha yoğun görüleceğini dile getirirken, “Bu durum artık normalimiz haline gelecek. Küresel ısınma hakkında uzun zamandır konuşuyoruz fakat aşırı hava sıcaklıkları ve şehirlerin buna nasıl adapte olmasıyla ilgili konuşmalarımız kısıtlı” değerlendirmesinde bulundu.

'Akdeniz bölgesi çok daha hassas'

Şehir merkezleriyle şehrin dışındaki bölgelerin arasındaki sıcaklık farkının olduğuna değinen Myrivili, “Bizim üzerinde olduğumuz doğu Akdeniz bölgesi çok daha hassas zira bu bölgeler gezegenin diğer bölgelerinden çok daha hızla ısınıyor” diye konuştu.

Atina belediyesindeki işi sayesinde aşırı sıcaklıkların etkisini azaltmaya çalıştıklarını söyleyen Myrivili, “Daha çok yeşil ve mavi altyapı oluşturarak sıcaklıkları azaltmayı planlıyoruz. Bunlar aşırı sıcaklara karşı en kuvvetli silahımız” dedi.

İzmir uyarısı

Yunanistan ile Türkiye arasındaki benzerliklere ve neler yapılabileceğine değinen Myrivili, hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da bazı riskli bölgelere işaret etti. Myrivili bu konu hakkında, “Çok betona boğulan ve çok az doğal yeşillik alan bölgelerdeki yapıların değişmesi gerekiyor. Türkiye ve Yunanistan hem yoğun yerleşimin olduğu hem aşırı betonarmenin olduğu bölgeler. Bu sebeple aşırı sıcaklıklar buralarda görülüyor. Aklıma gelen şehirler Yunanistan’da Larissa ve Türkiye’de de İzmir. Bunun üstesinden gelmek için ise şehirler değişmeli ve uzun yeşil koridorlar oluşturmalı, gölgelik alanlar yaratmalı ve bu şehirleri yazın daha yaşanabilir kılmalıyız” açıklamasını yaptı.

'Ağaç dikin'

Sıradan vatandaşların aşırı sıcaklık ve ekstrem hava değişikliklerine karşı ne yapması gerektiği konusunda tavsiye veren bilim insanı, “Sıradan insanlar ağaç dikmeli, suya ihtiyacı olan ağaçları sulamalı. Özellikle yaşlı ağaçlar yerine yeni ağaçları sulamalılar çünkü en çok onların suya ihtiyacı var” diye konuştu.

'Binaları beyaza boyayın'

Ünlü bilim insanı, insanların balkon ve teraslarında bitki yetiştirmesinin sıcaklığı azaltabileceğini söylerken binaların beyaza boyanmasının da aşırı ısınmayı engelleyeceğini belirtti. Myrivili, aşırı sıcakların yaşandığı günlerde yalnız yaşayan yaşlı bireylerin, hamilelerin ve çocukların sık sık kontrol edilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Sokak hayvanlarını unutmayın

Sokak hayvanlarına da su verilmesi gerektiğini açıklayan Myrivili, “Türkiye’de ve İstanbul’da sokak hayvanlarını besleme ve su vermenin çok yaygın olduğunu biliyorum. Dolayısıyla siz bu konuda bizden daha iyisiniz. Ayrıca aşırı sıcak havalarda evcil hayvan sahipleri asfalt ve kaldırımların ne kadar sıcak olabileceğini unutabiliyor. Buna da dikkat edilmesi gerek” dedi.

Sözcü'den Yiğit Can Kaytmaz'a konuşan Myrivili ayrıca, aşırı sıcak olan günlerde bol su içilmesini, ağır yemekler yenmemesini, alkol ve şekerli içecekler tüketilmemesini önerdi.

Avrupa'da iklim krizi yüzünden ormanlar yanıyor

İklim değişikliğiyle böcekler hastalık taşıyarak Türkiye'ye geliyor!

İklim krizinin virüsler üzerindeki gizli tehlikesi

Küresel iklim değişikliği bulaşıcı hastalıkların şiddetini artırıyor

Araştırma: İklim değişikliği ciddiye alınmıyor

İklim değişikliğine dayanıklı mahsuller yetiştirmek mümkün mü?

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)