BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem“Yunanistan’ın daha fazla kesintiye ihtiyacı yok”----

“Yunanistan’ın daha fazla kesintiye ihtiyacı yok”

“Yunanistan’ın daha fazla  kesintiye ihtiyacı yok”
05 Şubat 2015 - 16:03 www.finansgundem.com

Mobius finansman sağlamanın koşulu tasarruf önlemlerine karyı Yunanistan’ın izleyeceği tavrın önemine dikkat çekti.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM
 
Templeton Emerging Market Grup portfolyo yöneticisi Mark Mobius, harcamaları ve yatırımları kesmenin Yunanistan’ın içinde bulunduğu krizden toparlanmasına yardımcı olmayacağını belirtti. Kalkınmaya giden yolun daha fazla harcama kesintisinden çok daha fazla yatırım ve kreditörlerle müzakere etmekten geçtiğini  vurguladı. AB’yi de Yunanistan’da büyümeyi teşvik eden kapsamlı bir yatırım programı uygulamaya davet eden Mobius ülkenin uzun dönemli yatırım görünümünün de iyi olduğunu da ifade etti.

Mobius, dün yayınladığı yazısında Yunanistan’ın gelişen piyasaların küçük bir parçası olmasına ve Euro Bölgesi’nde de küçük bir ekonomi olarak bulunmasına rağmen gelişmelerin piyasalar tarafından oldukça yüksek fiyatlandığına dikkat çekti ve küresel piyasalar bazında çok geniş ölçekte etkisinin olmaması gerektiğini belirtti. Ancak Yunan seçimlerinin bir ülkenin borç sorununun ve –buna bağlı olarak tüm Avrupa’daki borç problemlerinin- dramatik değişiklikler ve cesur adımlar gerektirdiğini ön plana çıkardığını ifade etti. Mobius, yeni hükümetin büyümeyi hızlandıracak politikalar tesis edebileceğine ve bu politikaların Yunan halkına sadece borç ödemelerinden oluşan bir gelecek yerine daha iyi bir yaşam umudu vereceğine dair iyimser olduklarını da vurguladı.

Ünlü yatırımcıya göre harcamaları ve yatırımları kesmek üzerinde süren ısrar Yunanistan’ın içinde bulunduğu krizden çıkmasına yardımcı olmayacak. İhtiyaç duyulanın ise daha fazla yatırım ve ekonomik toparlanma yolunda gitmek olduğunu belirtiyor. Bunu başarmak için de yeni hükümetin sıradan Yunan vatandaşının acılarını hafifletme üzerinde durmasının da doğru bir yol olduğunu belirtiyor. Ayrıca ülkeye dayatılan sert koşullarının yeniden görüşülmek istenmesinde ısrarcı olunmasının da daha fazla iyimserlik yaratmak adına olumlu olduğunu ifade ediyor.

Mobius, Yunanistan’ın IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasındaki borç anlaşmasının ve koşullarının yeniden görüşülmesinin oldukça zorlu geçeceğini belirtiyor. Özellikle 28 Şubat’ın dönüm noktası olduğunu ve bu tarihte Yunanistan’ın kurtarma paketinin süresinin dolduğunu işaret ediyor. Yunanistan’ın temerrüde düşmekten kurtulmak için borçların süresinin uzatılmasını veya diğer önlemleri ve Yunan bankalarının ECB likiditesinden yararlanmayı sürdürmelerini müzakere edip edemeyeceğinin izleneceğini belirtiyor.

Ünlü yatırımcı Syriza’nın seçim kampanyası döneminde tasarruf önlemleri karşıtı bir politika izlediğini hatırlatıyor. Tasarrufun Yunanlılar için son derece istenmeyen bir kavram olduğuna ancak Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışına dair de geniş tabanlı bir halk desteğinin bulunmadığına dikkat çekiyor. Tasarruf önlemleri Yunanistan’ın finansmanının sağlanmasının koşulu olduğundan bu durum politik liderler için bir sorun yaratıyor. Yunanistan’ın bu durum karşısında izleyeceği tavrın en büyük etkisinin benzer durumlarla karşı karşıya olan diğer Euro Bölgesi üyelerinde –İtalya, Portekiz ve İspanya-  olacağını ve bölgede daha geniş değişikliklere yol açacağını da belirtiyor.

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması gerektiğini ve muhtemelen kalacağını ifade ediyor. Almanya’nın II. Dünya Savaşı’ndan sonra kurtarıldığını, borçlarının affedildiğini ve Marshall Planı kapsamında kapsamlı bir yatırım programı uygulandığını hatırlatıyor. Bu sefer AB’nin de Yunanistan’da ve diğer borçlu ülkelerde büyümeyi teşvik edecek bir yatırım programı uygulaması gerektiğini belirtiyor.

Mobius, Yunanistan için yatırım tavsiyelerinde bir değişikliğe gitmediklerini ancak gelişmeleri yakından izlediklerini ifade ediyor. Yunanistan’ın uzun dönemli yatırım görünümünün iyi olduğunu ve Yunan hisselerinin şu an itibariyle aşırı değerli omadıklarını vurguluyor. Yunan bankalarının da uzun dönemde Yunan ekonomiisnin toparlanacağı varsayımıyla yatırım açısından oldukça çekici göründüğünü de belirtiyor. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)