BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem“Yunanistan sermaye kontrolleri uygulayabilir”----

“Yunanistan sermaye kontrolleri uygulayabilir”

“Yunanistan sermaye kontrolleri uygulayabilir”
19 Haziran 2015 - 13:23 www.finansgundem.com

AB Komisyonu üst düzey yetkilisinden Finans Gündem’e çok özel Yunanistan açıklamaları

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM-ÖZEL HABER

Yunanistan ile uluslararası kreditörler arasında daha fazla kredinin serbest bırakılması için yürütülen müzakereler sonuçsuz kalmaya devam ediyor. Son olarak dün Yunanistan gündemiyle toplanan Euro Grubu Maliye Bakanları toplantısından da bir sonuç alınamadı. Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı (Grexit) giderek daha güçlenen bir olasılık olarak AB kulislerinde  dile getiriliyor. AB Komisyonu’nun üst düzey bir temsilcisi Finans Gündem’e yaptığı özel açıklamada Yunanistan’ın  giderek artan sermaye çıkışlarını önlemek için sermaye kontrolleri uygulayabileceğini belirtti.

AB Komisyonu temsilcisine göre bu hafta Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) toplantısından bir sonuç çıkması beklenmiyordu. Ancak bu toplantının bir son olmayacağı ve önümüzdeki 11-12 günlük süre zarfında daha başka Euro Grubu toplantılarının da düzenlenmesinin beklendiğini de ifade etti. Bu durum devam ettikçe piyasalardaki hareketliliğin devam etmesinin beklendiği ve sermaye kontrolleri uygulanabileceğine dair söylentilerinde bu hareketliliği arttırabileceğini de belirtti.

BÜYÜK KAÇIŞI ÖNLEMEK İÇİN FORMÜL

AB yetkilisi ayrıca Yunanistan’ın Haziran sonunda Uluslararası Para Fonu’na yapması gereken 1,6 milyar euro tutarındaki ödemesini de gerçekleştirmesinin beklenmediğini vurguladı. Bu durum karşısında piyasaların tepkisinin büyük olacağını ve mevduatlarda yaşanacak büyük kaçışı önlemek için Yunan hükümetinin sermaye kontrollerini devreye sokabileceğini de açıkladı. Bu hafta başında Pazartesi ile Çarşamba günleri arasında Yunan bankalarından mevduat çıkışının 2 milyar euro’ya ulaşmasının da bu ihtimali güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca dün gerçekleşen toplantıda da AMB Yönetim Kurulu üyesi Benit Coeure’nin Eurogroup Başkanı  Jeroen Dijsselbloem’e  Yunan bankalarının Pazartesi günü açılmama ihtimalinden bahsettiğini de hatırlattı.

 Ancak bir çok uzmanın Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Yunan bankacılık sektörüne Acil Likidite Yardımı’nı sağlamaya devam etmeye karar verebileceğini tahmin ettiklerini de ekledi. Müzakerelerin son derece çalkantılı bir piyasa ortamında devam etmesinin beklendiğini de vurguladı.

AB Komisyonu yetkilisi  halen hüküm süren belirsizliklere rağmen Yunanistan ile görüşmelerde 20 Temmuz’un  kritik bir eşik oluşturduğunu belirtiyor. Çünkü çünkü bu tarihte AMB’ye yapılması gereken 3,5 milyar euro’luk ödemenin yapılmamasının Grexit ile aynı anlama geleceğini vurguluyor. Ancak bir sonraki aşamada ne olacağını tahmin etmenin halen çok güç olduğunu ve gelişmelerin AMB’nin Yunan bankalarına Acil Likidite Yardımı sağlamaya devam edip etmememesine bağlı olduğunu da ifade ediyor.

Bir çok piyasa gözlemcisinin  de AMB gibi bir kurumun de facto (fiilen) olarak üye bir ülkenin Parasal Birlikten çıkmasına yol açacak siyasi bir karar alamayacağını ve bu kararın ancak Euro Grubu içerisinde oybirliğiyle sağlanacak bir politik destek ile alınabileceğini belirttiğini aktarıyor. Ancak böyle bir uzlaşmaya varmanın  çok güç olacağını da ekliyor. Bununla birlikte AMB’nin yaratıcılığıyla piyasaları şaşırtabileceği ve 20 Temmuz son ödeme tarihini müzakerecilere zaman kazandırmak amacıyla ileriye ertelemek için son dakika numaraları yapabileceğini de ifade ediyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakk19 Haziran 2015 13:43

    bir karaktersiz ülke ve başındaki adamı düşünün. bizim krizimiz size de bulaşır deyip para koparmaya çalışan parazit, sülükler. borcunu ödemeyen hilekar bedavacılar. Almanya fransanın yerinde olsam bunları bir dk bile birlikte tutmam, atarım hiçbirşey de olmaz. bunlara yapacağım yardımı portekiz, ispanyaya yaparım. böylece diğer ülkelere de kendilerine çeki düzen için bir ders olur