BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYunanistan anahtarı AB'ye teslim etti----

Yunanistan anahtarı AB'ye teslim etti

Yunanistan anahtarı AB'ye teslim etti
14 Temmuz 2015 - 07:04 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği, 86 milyar Euro’luk kredi için Yunanistan’ı ağır şartlara ikna etti

Atina’yla Brüksel arasında yaklaşık 5 yıldır devam eden borç görüşmelerinde üçüncü anlaşma da imzalandı. AB 3 yılı kapsayacak 86 milyar Euro büyüklüğündeki kredi için Yunanistan’ı ağır şartlara ikna etti. Atina emeklilikten KDV oranlarına kadar pek çok konuda geri adım atarken, kendine asıl hedef olarak koyduğu borçlarının bir kısmını sildirmeyi de başaramadı. Ayrıca son anlaşmayla Yunan halkının nefret ettiği troykanın da yeniden Atina’yı denetlemeye başlayacak olması Yunanistan’ın çok ağır bir anlaşmaya imza attığı yönünde değerlendirildi. Ancak Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras yaptığı açıklamada Euro zirvesinde olabilecek en iyi anlaşmayı imzaladıklarını belirterek şimdi çok daha zor kararlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Habertürk'ün haberine göre, Tsipras, “Muhafazakâr çevrelerin en aşırı planlarını önlemek için sorumluluk aldık” diyerek Atina’nın Euro’dan çıkarılması tehdidi karşısında sıkı tasarruf tedbirlerine “Evet” demek zorunda kaldıklarını ima etti. Ancak mali olarak köşeye sıkışan Atina, referandumda yüzde 61’le hayır dediği kemer sıkma planının çok daha ağırına imza atmış oldu. Yarın Yunan Parlamentosu’nun acı reçeteyi onaylaması gerekiyor. Aksi halde kredi devreye girmeyecek. Yeni anlaşmayla devreye giren ağır koşul ise 50 milyar Euro’luk varlık fonu olacak. Bu fona ülkenin önemli varlıklarının özelleştirilmesi ile elde edilecek kaynaklar aktarılacak. Yunan yetkili ve kreditörlerden oluşacak fonun idare merkezi Atina’da olacak. Ancak idaresinde Yunanlar ve kreditörler birlikte çalışacak. Bu arada sermaye kontrolleri nedeniyle ülkenin kaybı da 30 milyar Euro’yu geçti.

TSİPRAS NEYE İMZA ATTI?

-2022 yılına kadar emeklilik yaşı 2 ilâ 12 yıl artacak.

-Emekli maaşlarına devlet katkısı kaldırılacak.

-2022’ye kadar erken emeklilik iptal edilecek.

-40 yıl çalışanlar 62 yaşında, geri kalanı ise 67 yaşında emekli olacak.

-Firma ve işletmelerden alınan kurumlar vergisi yüzde 26’dan 28’e yükseltilecek.

-KDV yüzde 6, yüzde 13 ve yüzde 23 olmak üzere 3 kademe olacak.

-Yüzde 6: İlaç, kitap ve tiyatro, yüzde 13: Temel gıda maddeleri, enerji, su ve konaklama, yüzde 23: Diğer ürün ve hizmetler, geri kalan gıda ürünleri ile lokanta, restoran.

-Çiftçilere dizel yakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi iadesi kademeli olarak sona erecek.

-Vergi kaçırmanın önüne geçmek için yeni tedbirler alınacak.

-Lüks araç ve yatlara vergi oranı yüzde 10’dan 13’e çıkacak

-2015 yılında 100 milyon Euro, 2016’da ise 200 milyon Euro savunma harcaması düşecek.

-Yıllık geliri 12 bin Euro’dan aşağı olanlardan alınacak kira gelir vergisi yüzde 11’den yüzde 13’e çıkarılacak.

-Yıllık geliri 12 bin Euro’dan yukarı olanlardan alınacak kira gelir vergisi yüzde 33’ten yüzde 35’e çıkarılacak.

"A PLANI GERÇEKLEŞTİ, B'YE GEREK KALMADI"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Atina’yla vardıkları uzlaşma sayesinde, Yunanistan’ın Euro Bölgesi üyeliğinin askıya alınmasına gerek kalmadığını söyledi. Sabaha kadar süren zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Merkel, A planını gerçekleştirdiklerini belirterek, B planının gündemden düştüğünü ifade etti. Yunan Parlamentosu’nun önce reform paketini kabul etmesi gerektiğini kaydeden Merkel, daha sonra kurtarma planını onaylaması için tatildeki Alman Meclisi’ni toplantıya çağıracağını söyledi. Yunan Meclisi’nin yarın sıkı tasarruf tedbirleri içeren paketi görüşmesi planlanıyor.

DÜYUN-U UMUMİYE BENZETMESİ

Yunanistan’ın önüne getirilen 50 milyar Euro’luk Varlık Fonu, II. Abdülhamid Dönemi’nde Osmanlı İmparatorluğu’nun dış borçlarının denetimini üstlenen Düyun-u Umumiye İdaresi’ni akla getirdi. Vergilerin toplanması ve alacaklılara ödeme görevini bu kurum almıştı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)