BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYunan seçimlerine analistlerin tepkisi----

Yunan seçimlerine analistlerin tepkisi

Yunan seçimlerine analistlerin tepkisi
26 Ocak 2015 - 15:44 www.finansgundem.com

Financial Times dün yapılan ve sol fırtına Syriza’nın zaferiyle biten Yunan seçimlerine yönelik analizleri yayınladı.

AYÇA KARACA - FINANSGUNDEM.COM
 
Syriza Yunan seçimlerini kesin bir zaferle kazanırken Financial Times’da yer alan analizde Avrupalı stratejistlerin bu sonucu ülke ve Euro Bölgesi açısından nasıl değerlendirdiklerine yer veriliyor.

LNG Capital’dan Gary Jenkins Syriza’nın zaferinin %58 oranındaki genç işsizliği ve ekonomik kriz nedeniyle sürpriz olmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Ancak tam olarak  ne ölçüde bir değişikliğin başarılabileceği  muğlak görünüyor çünkü Merkel,  Tsipras’ın Euro Bölgesi’nin tüm ekonomik politikasına hükmetmesindense Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasını tercih edebilir.  Ancak sonuçta büyük olasılıkla statükoyu koruyan bir uzlaşma olacak çünkü alternatifler potansiyel olarak çok negatif görünüyor.”

Her ne kadar Syriza rakiplerini bozguna uğratmış olsa da tek başına hükümet kurmak için gerek sandalye sayısına 2 eksikle ulaşamadı ve bu nedenle koalisyon hükümeti kurmak için Parlamento’daki diğer küçük partilerle görüşmek zorunda kalacak. Barclays, Bağımsız Yunanlılar (ANEL)  ve To Potami’yi koalisyon kurmak için en güçlü adaylar arasında görüyor. “ANEL  oldukça radikal bir parti –Anti Troyka ve Anti Avrupa eğilimli- ve piyasalar için üzücü sonuçlar doğurabilir. Bizim görüşümüze göre Potami ile koalisyon Syriza taleplerini yumuşatmak zorunda kalacağı için –özellikle yapısal reformlar ve borç yeniden yapılandırılmasının zamanlaması konusunda-  piyasalar için daha ılımlı bir hava yaratacaktır.”

SATRANÇ OYUNU YENİ BAŞLADI

ING’den Paolo Pizoli,  Tsipras’ın hükümet kurulur kurulmaz Yunanistan’ın resmi kreditörleriyle müzakerelere başlayacağını ancak Şubat sonunda süresi sona erecek mevcut kurtarma paketinin gözden geçirme görüşmelerinden önce anlaşmaya varılma olasılığının zayıf olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Yeni Yunan hükümeti çok yakında mevcut program için uzatma talebinde bulunmak zorunda kalacak  ve Yunan Bankaları için Avrupa Merkez Bankası’ndan acil durum yardımının da paralel olarak uzatılması istenecek. Satranç oyunu yeni başladı”
 
ÖNEMLİ FİNANSMAN AÇIKLARI

Syriza’nın Euro Bölgesi sahnesine ilk çıktığı 2012 Yunan seçimlerinden bu yana politik söylemi daha ılımlı bir hale geldi. Ancak Exotix Brokerage şirketi Syriza’nın pozisyonu ile Troyka’nınkinin uzlaşmaz olduğunu öne sürüyor ve şu yorumda bulunuyor: “Her ne kadar piyasaları yatıştırmak için son haftalarda daha ılımlı bir tavır takınsalar da müzakereler başladığında eski taleplerine dönüp dönmeyeceklerinden emin değiliz. Troyka’nın Syriza’nın politikalarında, eğer  değişiklik yapılmazsa, önemli finansman açıkları bulacağını düşünüyoruz. Ayrıca Troyka ile yeni hükümet yemin ettikten sonra Mart başında yapılmasını beklediğimiz görüşmelerin de teknik ekiplerle yapılan ilk değerlendirmelerden sonra kesilebileceğini bekliyoruz”

TAVİZLERİN TEPKİSİ NE OLACAK?

Society General’dan Kit Juckes ise eğer Tsipras Atina’nın kreditörlerine karşı kavgacı bir tutum takınmaya devam ederse yatırımcıların tekrar eski Grexit -Yunanistan’ın euro’dan çıkışı- senaryolarını gündeme getirebileceğini hatırlatıyor ve şu tespitte bulunuyor: “Tsipras bu denli kavgacıyken piyasalar Grexit’in Avrupa varlıklarına ve  euro’ya - şüphesiz kötü olacak- etkilerini  ayrıca Yunanistan’a verilecek tavizlerin diğer yüksek borçlu ülkelerde ne gibi tepkilere yol açacağını merak ediyor. Euro/dolar paritesi piyasaların sakin olduğuna işaret eden tek gösterge değil çünkü çevre ülkelerin tahvil spread’leri marjinal bir düzeyde de olsa yükseldi. Bono/tahvil spread’lerinin çok aşağı yönlü olmayacağını ve ani bir yükselişin yenilenen Euro zayıflığını da tetikleyeceğini tahmin ediyorum.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)