BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYunan krizi önlendi mi ertelendi mi?----

Yunan krizi önlendi mi ertelendi mi?

Yunan krizi önlendi mi ertelendi mi?
23 Şubat 2015 - 14:30 www.finansgundem.com

LNG Capital, Citigroup ve Morgan Stanley uzmanları Yunanistan için ne düşünüyor? Financial Times kritik analizleri sayfalarına taşıdı.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Financial Times’ta  çeşitli finansal kuruluşlardan analistlerin görüşlerine yer verilerek “Yunan krizi ertelendi mi  önlendi mi?”  sorusunun cevabı aranıyor.
Avrupa piyasaları Yunanistan ile Cuma akşamı 172 milyar euro’luk kurtarma paketinin dört ay daha uzatılması konusunda anlaşmaya varılmasını pozitif karşıladılar. Her ne kadar uzatma Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’nun bugün Atina tarafından sunulması beklenen ekonomik reformları onaylamasına  bağlı olsa da bu alandaki gerginlik dinmiş görünüyor.

Bu noktada Yunan krizinin bir kez daha atlatıldığını söyleyebilir miyiz?
LNG Capital Baş Stratejisti Gary Jenkins bu soruyu “Belki “ diye yanıtlıyor. Jenkins kısa dönemli uzatma anlaşmasının kimse için zafer olmadığını belirtiyor ve şu yorumda bulunuyor:

“Bir noktada Yunan borç stokunun yeniden yapılandırılması gerekecek. Bu yapılanma ya büyümeye bağlı tahviller ile ya da  vadelerin uzatılması yoluyla   olabilir. Borcun bir kısmının zarar yazılması da söz konusu olabilir çünkü Yunanistan’ın mevcut borcunu şu haliyle ödemesi çok düşük bir ihtimal.” 

Citigroup’tan Steven Englander ise Euro Grubu’nun Yunanistan’la uzun dönemli bir çözüm bulma konusunda önemli bir avantaj sağladığını belirtiyor ve ekliyor:
“En olası sonuç bir uzlaşma olur fakat Euro Grubu uzlaşmanın  borcun Yunanistan’ın istediği gibi yeniden yapılandırılması ya da silinmesi yerine daha düşük borç servisiyle birlikte  esneklik sağlanmasıyla olmasını planlıyor.”

Her ne kadar Cuma günü yapılan anlaşma sürecin sona ermesi anlamına gelmese de Barclay’den Antoni Garcia Pascual’a göre piyasalar büyük olasılıkla rahatlamış durumda bulunuyor ve şu yorumda bulunuyor:

“Eğer reform önerileri Euro Grubu tarafından kabul edilirse piyasaların euro’dan çıkış ya da Yunanistan’ın nakit rezervlerinin tükeneceği endişesine kapılacağını sanmıyoruz. Ancak görüşmelerin bir kaç ay içinde yenide çıkmaza sürüklenmesi olasılığını da gözardı etmiyoruz. Fakat Yunanistan ve Euro Grubu arasındaki görüşmeler özellikle spesifik kamu harcama planları, iş piyasası, sosyal güvenlik ve gelecek özelleştirme planları gibi önemli konularda önümüzdeki aylarda oldukça karmaşık olacağa benziyor.”
 
RİSKLERİ YÜKSEK BİR ANLAŞMA

Morgan Stanley‘den Daniele Antonucci ve Elga Bartsch ise bu konuda daha az iyimser görüşlere sahip bulunuyorlar. Cuma günü varılan anlaşmayı “doğru yönde küçük bir adım” olarak görüyorlar ancak Yunanistan’ın hangi reformları gerçekleştireceği konusunda çok az anlaşma sağlandığına işaret ediyorlar ve “politika hataları, politik dalgalanma ve uygulama riskleri” tehlikelerinin yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Morgan Stanley analizi üç ana endişeyi ortaya koyuyor:
1. Ülke fonlaması:Vergi gelirleri zayıf bulunuyor Bu nedenle bir ya da iki ay içinde hükümetin nakit görünümü sıkıntıya düşebilir bu da hükümetin vaktinde ödenmemiş borçlarını arttırabilir. Resmi fon yardımı ancak nihai anlaşmaya varıldıktan sonra kullanılabilir ve dört aylık uzatma ECB’ye Temmuz ve Ağustos’ta yapılacak büyük ödemeleri kapsamıyor.

2. ECB refinansman operasyonlarına erişim: ECB’nin Yunan tahvillerini teminat olarak tanıma ayrıcalığını yeniden sağlayıp Yunan bankalarına Acil Likidite Yardımı’ndan (ELA) başka likidite erişimi sağlayıp sağlamayacağı belirsiz görünüyor. ECB bunu ancak açık bir ilerleme kaydedildikten sonra  yapabilir. Ve bu ayrıcalık yeniden sağlansa da uzatma dönemi sona erdikten sonra ne olacağı belirsiz kalmaya devam edecek.

3. Yunanistan’daki iç tepkiler: Yunan hükümetinin parlamentodan Avrupa’nın istediği önemli reformları geçirecek yeterli desteği sağlayıp sağlayamayacağı da bir soru işareti olarak görünüyor. Resmi kreditörlerin kabul edeceği bir reform listesi hazırlamanın güçlüğü bir yana bu konuda  Sol Platform’un –Syriza’nın en sol kanadı- desteği de garanti görülemez. İddialı bir reform programı parlamentodan destek almayabilir ve ılımlı bir programı da kreditörler reddedebilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)