BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYunan bankalarının fon ihtiyacı 65 milyar euro----

Yunan bankalarının fon ihtiyacı 65 milyar euro

Yunan bankalarının  fon ihtiyacı 65 milyar euro
27 Ocak 2015 - 10:20 www.finansgundem.com

Moody’s’in raporuna göre, Syriza’nın başarısı Yunan hükümetinin kurtarma paketinin yenilenmesi için anlaşmaya varabileceğine ilişkin kuşku yaratıyor.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Kredi derecelendirme şirketi Moody’s Pazar günü düzenlenen ve Syriza’nın  kazandığı seçimlerden sonra yayınladığı  raporda, seçimlerin ülkenin bankalarının likidite riskini ve bu ay 65 milyar euro’ya ulaşması beklenen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) fonlarından yararlanılmasını  uzatacağını açıkladı.
 
Moody’s’in Financial Times’ta yer alan raporuna göre, radikal sol ve tasarruf önlemleri karşıtı Syriza’nın başarısı yeni Yunan hükümetinin Troyka (ECB, IMF ve Avrupa Komisyonu)  ile kurtarma paketinin süresinin uzatılması ya da yenilenmesi için anlaşmaya varabileceğine ilişkin kuşku yaratıyor. Moody’s  bu durumun National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, Alpha Bank ve Attica Bank için “negatif ” olduğunu çünkü bu bankaların likidite sağlamakta ve fonlara ulaşmakta uzun  süredir güçlük çektiğini belirtiyor.

Moody’s, Syriza’nın  kreditörlerin Troyka’sından destek sağlamak için gerekli olan yapısal reformlara  karşı  çıktığını ve ülke borçlarının  bir kısmının silinmesi için müzakere etmeyi planladığını vurguluyor. Bu belirsizliğin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışına ilişkin yenilenmiş spekülasyonlara neden olduğu ve Yunan bankalarına ilişkin mevduat sahiplerinin güvenini de baltaladığı  ifade ediliyor.

Moody’s ayrıca “Yunan bankalarından mevduat çıkışı Aralık başından beri belirgin hale gelirken Ocak 2015’te iyice hızlandı. Hesaplamalarımıza göre Kasım 2014 sonunda 164,3 milyar euro olan özel sektör mevduatları şu ana kadar 7 ile 8 milyar euro civarında azaldı. Bugüne kadar gerçekleşen yaklaşık %5 oranındaki azalma idare edilebilir ve 2012 seçimleri öncesi yaşanan %9 oranındaki mevduat çekilişinden daha düşük  düzeyde görünüyor” yorumunda bulunuyor.

Moody’s, mevduat çekişlerinin yeni hükümet ve Troyka arasındaki müzakerelerin geleceği netlik kazanıncaya kadar sürmesini bekliyor. Yunan bankalarının şu ana kadar likidite temin etmek için giderek ECB fonlarına bağımlı hale geldiklerini ancak bu desteğin Yunanistan’ın AB destek programı içerisinde kalmasına bağlı olduğu da vurgulanıyor.  Bank of Greece verilerine göre, ECB’nin Yunan bankalarına sağladığı fon miktarının Kasım sonunda 44,9 milyar euro iken Aralık sonunda 56 milyar euro’ya yükseldiğine de dikkat çekiliyor. Moody’s bu rakamın daha da artarak Ocak sonunda 65 milyar euro’ya yükselmesini  bekliyor.

Ayrıca, Moody’s Yunan bankalarının borç alanların vadesinde geri ödenmemiş kredileri yeniden yapılandırmak hususunda giderek isteksiz davranmalarıyla karşılaşmalarını bekliyor. Bunun sebebinin de borç alanların, yeni hükümetin  borçlulara  yönelik  -borcun affı da dahil olmak üzere- olumlu önlemler almasını beklemeleri olduğunu ifade ediyor.  Eylül sonu itibariyle vadesinde ödenmemiş  kredilerin toplam krediler içindeki payı %34,2 olarak belirtiliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)