BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYumurta, KDV indirimine rağmen yüzde 17,5 zamlandı----

Yumurta, KDV indirimine rağmen yüzde 17,5 zamlandı

Yumurta, KDV indirimine rağmen yüzde 17,5 zamlandı
17 Şubat 2022 - 10:17 www.finansgundem.com

Yumurta fiyatlarına yapılan zam, KDV indiriminin etkisiz kalmasına neden oldu. 30'lu "L" boy yumurtanın kolisi cuma günü yapılan zammın ardından markette 36,5 TL'den 46 TL'ye yükseldi.


Yumurtada yem maliyetinin yansıtılmasıyla geçen cuma günü yapılan zam, yüzde 7’lik KDV indirimini etkisiz kıldı. 30’lu L boy yumurta cuma günü yapılan zammın ardından markette 36,5 liradan 46 liraya çıktı. Yumurta, yüzde 7’lik KDV indirimine rağmen 42,90 TL oldu. Böylece yumurta yüzde 17,5 zamlandı .

Üreticiler 3 Şubat’ta yumurtayı 95 kuruştan satarken, yemin kilogram maliyeti 5 lira 21 kuruştu. 15 Şubat itibarıyla yemin kilogram maliyeti 5 lira 67 kuruşa çıkınca, üretici 1,10 kuruşa yükseltti. Dünya Gazetesi'ne konuşan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, zammın maliyet kaynaklı olduğunu ve bir hafta geç tüketiciye yansıtıldığını belirterek “Tavuk yeminde kullanılan soya, ayçiçeği ve yağlı soya küspesinin fiyatının artmasından dolayı üreticiler maliyette zarardan çıkış için zam yapmak durumda kaldı. Üreticiler geçen haftalarda maliyetin altında satıyordu ve artık maliyet kıskacına girildiğinden dolayı zarardan çıkmak için geçen perşembe günü yeni fiyatlar belirlendi. Cuma günü raflara yansıyan yeni fiyat üreticinin zarardan çıkması için gerekliydi ve marketlerin kâr marjını da üstüne koyarak tüketicilere yansıtıldı” ifadelerini kullandı.

Üreticinin maliyete bakarak fiyat belirlediğini, bu fiyatın ihracatta ve iç piyasada geçerli olduğunu anlatan Afyon, ihracatın iç piyasayı düzenleyen etkisi olduğuna dikkat çekti. Afyon, “Eğer iki hafta ihracata yumurta gitmezse, vatandaşlar yarı fiyatına yumurta yiyebilir. Ancak iki hafta sonra ne ihracat yapacak yumurta ne de iç piyasaya sunacak yumurta kalır. Zarar eden üretici tavuğunu kesecektir. Bir ay sonra ithal edecek yumurta dahi bulamayız. Türkiye’de 100 milyon yumurtlayan tavuk olduğu tahmin ediliyor. Günlük 80 milyon yumurta üretiyoruz. Bunun beşte biri de ihraç ediliyor” dedi.

'Yılın en kritik dönemine girdik'

Soya ve ayçiçeği küspesi fiyatlarının son dönemde artmasından dolayı yem fiyatlarının da arttığını söyleyen İbrahim Afyon, TMO’nun verdiği ucuz mısırla piyasadaki fiyatların mısır özelinde biraz gerilediğini söyledi.

Başkan Afyon, şu değerlendirmeleri yaptı:

Şu an yılın en kritik dönemine girdik ve 3, 4 ve 5. aylar sektörümüz için çok önemli. Hammadde sezonunun sonuna geldik. Eldeki stokların tükendiği ve yeni hasat döneminin devreye girmediği, buğday ve arpanın bulunamadığı, stoklara mecbur olduğumuz bir dönem. Bu dönemde, devlet bu koruyuculuk politikasına devam ederse fiyatlarda bir artış beklemiyoruz.

 

Doğalgazda gizli zam vurgunu

 

İSKİ'nin zam teklifi İBB Meclisi'nde reddedildi

 

ODTÜ'de yemek ücretlerine yüzde 50'ye yakın zam

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • turan20 Şubat 2022 11:23

    Diğer ürünlere de bakılsa artık, sıktı bu haber...et, tavuk, peynir, zeytin, fasulye, yağ, şeker, un, tuz, abur cubur, reçel, çikolata...