BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYükselen fintek dalgasının yeni milyarderleri----

Yükselen fintek dalgasının yeni milyarderleri

Yükselen fintek dalgasının yeni milyarderleri
12 Nisan 2021 - 16:38 www.finansgundem.com

Korona virüs pandemisi bankacılık hizmetlerinin dijitalleşmesini hızlandırdı. Bu süreçte temassız ödemeler ve dijital banka hesapları gibi hizmetler sunan fintek şirketleri ise yükselişe geçti

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi nedeniyle insanların birikim, yatırım ve ödeme yöntemlerindeki tercihlerinin değişmesi, geçtiğimiz yılda onun üzerinde fintek milyarderi yarattı. İşte fintek yükselişinin yarattığı 12 yeni milyarder.

David Vélez

Nubank • 5.2 milyar dolar

Velez 2013 yılında kurulan dijital banka Nubank’ın kurucu ortaklarından. Banka Brezilya bankalarının zayıf müşteri hizmetleri ve yüksek ücretlerini hedef alarak başarıyı yakaladı. São Paulo merkezli start-up şirketi kurulduğu yıldan bu yana Brezilya, Meksika ve Kolombiya’da 35 milyon müşteri kazandı. Şirketin değeri ise 25 milyar dolara ulaşarak, bankaya dünyanın en değerli dijital bankası ünvanını kazandırdı. Vélez’in şirketteki hisse oranı ise %25.

Victor Jacobsson

Klarna • 2.7 milyar dolar

Sebastian Siemiatkowski

Klarna • 2.2 milyar dolar

İsveçli Jacobson ve Siemiatowski Stockholm merkezli Klarna’yı 2005 yılında kurdu. Şimdi al sonra öde akımının fintek modeline öncülük yapan şirket, kullanıcıların alışverişlerinde kredi kartı yerine, küçük taksit kredileri kullanmasına olanak tanıyor. Forbes’un haberine göre, pandemi sürecinde Klarna’nın piyasa değeri 31 milyar dolara yükseldi ve altı ay öncesine göre değerini üçe katladı. Şirketin CEO’su Siemiatkowski %8 hisseye sahipken, kurucu ortak Jacobsson şirket yönetiminde yer almasa da %10 hisseye sahip.

Max Levchin

Affirm • 2.2 milyar dolar

1999 yılında, Ukrayna’dan ABD’ye göçünden 8 yıl sonra, Levchil PayPal’ın kurucu ortaklarından biri oldu. Daha sonra bir medya paylaşım start-up’ı kursa da milyarder statüsüne Affirm’ü kurana kadar ulaşamadı. Şimdi al sonra öde fintek şirketi, korona virüs ve Affirm’ün Peloton bisikletlerini finanse etmesi sonucunda yükselişe geçti. Ocak ayında halka arzı gerçekleştiğinde, şirketin hisseleri ilk işlem gününde iki kat yükseldi ve şirketin değerini 20 milyar doların üzerine taşıdı.

Nick Molnar

Afterpay • 1.8 milyar dolar

Anthony Eisen

Afterpay • 1.8 milyar dolar

2014 yılında, 24 yaşındaki Molnar, Sidney’de ailesiyle birlikte yaşıyor ve eBay üzerinden takı satışı yapıyordu. Daha sonra eski yatırım bankacısı Anthony Eisen ile bir araya gelen Molnar, Afterpay’i kurdu. Bugün ikili halka arzı gerçekleşmiş olan şirketin CEO’ları olarak görev yapıyor. Şirketin değeri ise finansgundem.com'un derlemesine göre, 22 milyar dolara ulaştı. Afterpay’in ABD’de 16 milyonun üzerinde müşterisi var.

Dave Girouard

Upstart • 1.6 milyar dolar

Google’ın Cloud Apps birimindeki üst düzey rolünü 2012 yılında bırakan Girouard, fintek şirketi Upstart’ı kurdu. Şirket kredi kartı borçlarından düğünlere, birçok alanda kişisel kredi sağlıyor. Kredi alanların riskini değerlendirmek için makine öğrenimi kullanan şirket, 2020’nin aralık ayında halka arz oldu ve piyasa değeri 10 milyar dolar.

Zach Perret

Plaid • 1.5 milyar dolar

William Hockey

Plaid • 1.4 milyar dolar

Perret ve Hockey, Robinhood gibi mobil fintek uygulamalarının tüketicilerin banka hesaplarına kolayca bağlanmalarını sağlayan Plaid’i kurdu. 2020’nin ocak ayında şirketin Visa’ya 5,3 milyar dolara satılacağının ortaya çıkması ses getirdi. Ancak korona virüs şirketin yükselişini tetikledi ve Visa anlaşmasının iptalinden yalnızca üç ay sonra şirketin değeri 13,4 milyar dolara yükseldi.

Chris Britt

Chime • 1.3 milyar dolar

Orta gelir seviyesindeki ABD’lileri hedefleyen Chime, ücretsiz dijital bankacılık hizmetleriyle 14,5 milyar dolar değere ulaştı.

Vlad Tenev

Robinhood • 1 milyar dolar

Baiju Bhatt

Robinhood • 1 milyar dolar

Korona virüs krizinin başlangıcında borsalar düşüşe geçtiğinde, mobil borsa işlemleri platformu Robinhood’dan sarsıcı çıkışlar oldu. Bunun sonucunda ise müşteriler volatilitenin yüksek olduğu birkaç gün işlem yapamadı. Ancak online borsa işlem platformu milyonlarca amatör yatırımcının teşvik ödemelerini hisse ve kripto para yatırımı yapmak için kullanmasıyla birlikte 2020’nin ilerleyen dönemlerinde yükselişe geçti.

Ocak ve şubat aylarında gündemde olan GameStop fiyaskosunun merkezinde olan Robinhood’un sahipleri şimdi milyarder.

Yastık altındaki nakit neden artıyor?

 

Kredilerde aylıktan günlüğe geçiliyor

 

Elit zenginler kulübünde iki yeni isim

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)