BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYüksek kiralar en çok onları vuruyor----

Yüksek kiralar en çok onları vuruyor

Yüksek kiralar en çok onları vuruyor
10 Ağustos 2022 - 12:39 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyonun etkisi en çok ev kiralarında kendini gösteriyor. Yüksek ev kiralarından en çok etkilenen kesim ise Z kuşağı oluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sürecinin başında kiracılar metropolleri terk etmesin diye kiraları belirgin şekilde düşüren ev sahipleri, salgının etkileri azalmaya başlayınca kiraları pandemi öncesi seviyelerin dahi üzerine çekmişti. FED’in rekor faiz artırımlarıyla biraz olsun hızını kaybeden ABD konut piyasasında kiralar hala yüksek seyretmeye devam ediyor. Bu durumdan en çok zarar gören ise iş hayatına atılmak üzere olan ya da kariyerine yeni başlamış Z kuşağı gençleri oluyor.

Z kuşağı için kiralar gerçekten de çok yüksek seyrediyor. Bank of America’nın yayınladığı rapor da benzer bir tespitte bulunuyor: “Yüksek kiralar en çok genç nesillerin canını sıkıyor.”

Kiralar ilk kez 5 bin doları aştı

Fortune’dan Christine Mui’nin haberine göre, Salı günü yayınlanan rapor, Temmuz ayında kira ücretleri ortalamasının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 oranında arttığını gösteriyor. Tek yatak odalı bir dairenin ortalama fiyatı bu yaz yaptığı yeni zirvelerle Temmuz ayında ortalama 1.450 doları buluyor. ABD merkezli emlak şirketi Zumper’a göre ülkenin en büyük şehri olan New York’ta ortalama kira Haziran ayında ilk kez 5 bin doları aştı.

Ancak konut piyasasında yaşanan kira enflasyonu her kuşağı eşit şekilde etkilemiyor ve kimse yükselen fiyatlardan Z kuşağı kadar mağdur değil. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 1996 yılı sonrası doğanlar, geçen Temmuz ayından bu yana ortalama kira bedellerinde yüzde 16’lık bir artışla karşılaşıyor. Bank of America verilerine göre bu oran, 1946-1964 yılları arasında doğan nüfusu nitelemek için kullanılan ‘baby boomers’ nesli için ise sadece yüzde 3’lük bir artışa karşılık geliyor. Bank of America raporunda, “Genç tüketiciler, yüksek kira enflasyonu nedeniyle köşeye sıkışıyor” diye belirtiliyor.

Y ve X kuşakları daha az etkileniyor

Pandemi sürecinin başlarında ev sahipleri, kiracıların metropolleri terk etmemesi için önemli düzeyde indirime gitmişti. O dönem yapılan sözleşmelerin 2021 yılında sona ermesiyle birlikte birçok ev sahibi kira bedellerini aniden bir kez daha artırdı. Bu artışlar sonrası özellikle bazı bölgelerde kiralar pandemi öncesi dönemin iki katından da yüksek seviyelere geldi.

Genç kuşak bu artışlardan büyük darbe alırken, kira artışları aynı kuşak içinde dahi farklılık gösterebiliyor. Z kuşağına nazaran yaşça daha büyük olan Y kuşağı için de yüksek kiralar acı verici oluyor. Bank of America raporuna göre, genç Y kuşağının ortalama kira ödemesi geçen yıla göre yüzde 11 oranında artarken görece yaşça daha büyük olan Y kuşağı için ise bu oran yüzde 7 olarak gerçekleşiyor. Bank of America’ya göre X kuşağı için ise bu oran yüzde 5 olarak gerçekleşiyor.

Haftalık değil günlük ücret

Z kuşağının kendini paraya bu denli bağlı hissetmesinin sürpriz olmadığı bu rakamlardan da anlaşılıyor. Gençlerin yüzde 61 gibi yüksek orana sahip büyük bir kesimi, ücretlerini haftada iki kez almak yerine günlük olarak almak istediklerini söylüyor. Nesiller arası ilişkilere odaklanan araştırmalar yapan ABD merkezli Center for Generational Kinetics raporuna göre, bu durum genel olarak maaştan maaşa yaşayan çalışanlara has bir uygulama.

Yükselen kira enflasyonu Z kuşağının neredeyse üçte birini apartman dışı aramalara yönlendiriyor. Finans şirketi Credit Karma’nın Haziran ayında yayınladığı bir ankete göre ise Z kuşağının yaklaşık yüzde 29’u aileleriyle birlikte yaşamaya ‘uzun vadeli bir konut çözümü’ olarak bakıyor. Z kuşağının bu radikal yaklaşımları şaşırtıcı olmaktan uzak çünkü kiralar yeni işe başlayan birinin karşılayabileceği seviyelerin çok üzerinde seyrediyor.

Z kuşağının ofise dönmek için tek şartı var: Yüksek maaş

 

Çin’in Z kuşağı: Ebeveynlerinden daha zengin ve milliyetçi

 

Z Kuşağı yevmiye istiyor

 

Z Kuşağı ile ilgili çarpıcı araştırma: Tükenmişlik hissi!

 

Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor

 

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)