BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaYüksek istihdam ekonomik iyileşme için yeterli mı?----

Yüksek istihdam ekonomik iyileşme için yeterli mı?

Yüksek istihdam ekonomik iyileşme için yeterli mı?
23 Haziran 2022 - 15:16 www.finansgundem.com

Dünya, ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğini tartışırken istihdam verilerindeki olumlu seyir, ekonominin gücünün bir göstergesi kabul ediliyor. Peki istihdam verileri sadece sayılardan mı ibaret?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Her ülkede olduğu gibi ABD’de de istihdam verileri oldukça önemseniyor. Genel ekonominin durumuyla ilgili net bir fotoğraf verdiğine inanılan bu veriler, yatırımcılar başta olmak üzere politika yapıcıların da kararlarında belirleyici rol oynuyor. Peki genel olarak iş gücü piyasasını anlattığı kabul edilen bu veriler, çalışan kesimin durumunu da aynı netlikte anlatıyor mu? ABD merkezli Ulusal İşgücü Çözümleri Fonu (National Fund for Workforce Solutions) bu soruya olumsuz yanıt veriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ulusal İşgücü Çözümleri Fonu tarafından yayınlanan analizde, iş gücü piyasasını değerlendirmenin zorlu bir iş olduğu belirtiliyor. Medya ve siyaset kurumlarının yaratılan iş olanağı sayısı, yükselen ya da düşen işsizlik oranları ve açık pozisyon sayısı gibi somut ölçütlere yaslanarak kararlar aldıkları belirtilen analizde, bu verilerin ekonomiye katkı sağlayan çalışan kesimin gerçekliğini sakladığının altı çiziliyor. Bazı sorular sorarak bunlara cevaplara arayan yazıda, insanların yaşamlarının karmaşıklığına ve ailelerini sürdürülebilir şekilde geçindirebilme kabiliyetlerine hangi faktörlerin olumlu ya da olumsuz anlamda etki ettiğinin anlaşılması gerektiğinin altı çiziliyor.

Medya ve siyaset kurumları yaratılan iş olanağı sayısı, yükselen ya da düşen işsizlik oranları ve açık pozisyon sayısı gibi somut ölçütlere yaslanarak kararlar alsalar da bu veriler ekonomiye katkı sağlayan çalışan kesimin gerçekliğini saklıyor.

Doğru soruları sorabilmeli

Kişinin kendisini ve ailesini geçindirmesini mümkün kılmayan bir ödeme yapılıyorsa, yaratılan bir işin değeri nedir? İnsanlar istihdam edilmek için makul olmayan mesafeler kat etmek zorunda kalıyorsa, çocuklarına ya da toplumlarına harcayabilecekleri zaman ve enerjiyi bu yolla tüketmiş oluyorlarsa, düşük işsizlik rakamları için sevinmeli miyiz? Yüksek kalite iş olanakları ırk, cinsiyet ya da diğer farklı gruplar arasında eşit olarak dağıtılıyor mu? Bu ve benzeri soruları sormanın iş gücü piyasasını doğru anlamak için şart olduğunu öne süren yazıda, bu misyonu üstlenmiş olan veri aracı şirketi ReWork the Bay’ın hedeflerine ve yaptıklarına da yer veriliyor.

İş olanaklarını keşfetmek

ReWork the Bay, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde faaliyet gösteriyor. Dokuz ilçeyi kapsayan bir alandaki iş gücü piyasası eşitsizliklerinin kapsamlı bir resmini sunan bir veri aracı olan ReWork the Bay, ortakların ve fon sağlayıcıların strateji, politika ve faaliyetlerinde bilinçli kararlar vermelerini sağlıyor. ReWork the Bay Başkanı Rob Hope, verileri sadece nüfus düzeyinde değil, tarihsel olarak dışlanmış insanların refahını önceleyen şekilde ırk, etnik köken ve cinsiyete göre ayırdıklarını belirtiyor. 30 yılı kapsayan verilerin bazı rahatsız edici eğilimleri hemen ortaya çıkardığını söyleyen Hope, buna örnek olarak, çok yüksek ücretli çalışanların gelirinin bu sürede yüzde 70 artığını, çok düşük ücretli çalışanların gelirinin ise yüzde 9 azaldığını tespit ettiklerini belirtiyor. ABD’nin Körfez Bölgesi’ni kapsayan bu verilerin yüzde 75 oranında gelişen bölge ekonomisinden ve zenginlikten en çok kimin yararlandığını çok net ortaya koyduğunu söyleyen Hope, pandemi sonratsı süreçte, ‘eski normal’e dönmenin bölge çalışanlarının ihtiyaç duyacağı son şey olduğunun altını çiziyor.

30 yılı kapsayan veriler, çok yüksek ücretli çalışanların gelirinin yüzde 70 arttığını, çok düşük ücretli çalışanların gelirinin ise yüzde 9 azaldığını gösteriyor.

İstihdam verilerini yeniden düşünmek

Hope, iş gücü uzmanlarının ve politika yapıcıların iş ve istihdam sayılarını derinlemesine incelemeleri ve uygun çözümler üretmek amacıyla doğru fikirleri ortaya çıkarabilmeleri için üç soruya cevap vermeleri gerektiğini söylüyor.

1 - Yaratılan iş olanakları çalışan aileleri geçindirmek için yeterli mi?

ABD’de, özellikle de Körfez Bölgesi’nde teknoloji şirketlerinin iş olanakları ve çalışan kesimler üzerinde büyük etkisi olsa da bölgedeki tüm işler altı haneli teknoloji sektörü işlerinden oluşmuyor. Bölgede tarım işçileri, rafineri işçileri, konaklama, restoran ve perakende sektörlerinde çalışan düşük ücretli birçok kişi çalışıyor.

2 - Herkesin iyi işlere girme ve o işlerde başarılı olma şansı var mı?

İyi işlerin var olması yeterli bir kıstas değildir. Bu iyi işlerin birçok farklı gruptan birçok insan için erişilebilir ve müsait olması gerekir. Bunun için ise adil işe alım uygulamaları şarttır. İnsanların bu tür işlere talip olabilmeleri için yeterli eğitim ve öğretim olanaklarının bulunup bulunmadığı da bir o kadar önemli kabul edilmelidir. Ayrıca, şirket kültürlerinin de herkesin ilerlemesini ve tam potansiyeline ulaşmasını sağlayacak kadar kapsayıcı olması gerekir.

3 - Barınma, çocuk bakımı ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlar için uygun fiyatlı seçenekler mevcut mu?

Çalışanlar, istikrarsız bir ortamda çalışıyorlarsa tam potansiyellerine ulaşmaları imkansızdır. Temel ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak, sistemlerin daha iyi işlemesi ve hem kurumların hem çalışanların karşılıklı fayda sağlaması için kritik öneme sahiptir.

ABD’de ReWork the Bay tarafından geliştirilen bu yaklaşım ve bu soruların bizi sürükleyeceği zihinsel değişim, ortak refah ve canlı bir ekonomiye ulaşmak için bugün hiç olmadığı kadar önemlidir.

ABD'de tarım dışı istihdam arttı

 

ABD'de özel sektörde istihdam beklentilerin altında kaldı

 

Rallinin kaderini ABD istihdamı belirleyecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)