BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYüksek faizler İngiltere’nin kredi notunu düşürecek----

Yüksek faizler İngiltere’nin kredi notunu düşürecek

Yüksek faizler İngiltere’nin kredi notunu düşürecek
25 Temmuz 2023 - 15:40 www.finansgundem.com

İngiltere Hazinesi bu yıl Fitch’in verilerine göre devlet gelirlerinin %10’unu tahvil faizlerine harcayacak. Kredi derecelendirme kuruluşları ülkenin kredi notunu düşürmeyi değerlendiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere bu yıl gelişmiş ekonomilerdeki en yüksek borç faizi maliyetleriyle karşı karşıya kalma yolunda ilerliyor. Financial Times’ın haberine göre ülkedeki yüksek enflasyon ve fiyat artışları devlet tahvillerinin alışılmadık derecede büyük bir kısmını kamu maliyesine zarar verecek derecede yüksek maliyetli hale getirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in verilerine göre İngiltere Hazinesi 2023 yılında borç faizlerine 11 milyar sterlin harcayacak. İngiltere’nin toplam gelirinin yüzde 10,4’üne tekabül eden bu maliyet herhangi bir yüksek gelirli ülkenin karşı karşıya kaldığı en yüksek faiz ödemesi olacak.

İngiltere’nin devlet borcunun kabaca dörtte biri, ödemeleri enflasyona paralel olarak dalgalanan ve bu özelliğiyle ada ülkesini uluslararası alanda diğer büyük ekonomilerden ayıran endekse bağlı tahvillerden kaynaklanıyor. Tahvillerinin yüzde 12 enflasyona bağlı olan İtalya da bu alanda en yüksek paya sahip ikinci ülke konumunda. Ülkelerin büyük çoğunluğunda enflasyona bağlı tahviller toplam borçların yüzde 10’undan azını oluşturuyor.

FT haberine göre Fitch’in Egemen Devletler ve Uluslarüstü Kurumlar Araştırmaları Küresel Başkanı Ed Parker, “Kamu maliyesini olumsuz yönde etkileyen çok büyük bir enflasyon şoku yaşadık ve bu açıkça egemen devletlerin kredi notunun kilit nitelikteki itici gücüdür” ifadelerine yer veriyor.

Fitch haziran ayında İngiltere’nin AA- kredi notu konusundaki olumsuz görüşlerini yineledi. Kredi derecelendirme kuruluşu “İngiltere’nin artan devlet borcu ve mali konsolidasyon için belirsiz beklentiler” konusunda uyardı.

Parker mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde İngiltere’nin kredi notunun düşürülmesinin düşürülmemesinden daha muhtemel olacağını söyledi. Fitch yetkilisi olumsuz görünümün iki yıl içerisinde netleşmesini umduklarını belirtiyor.

İngiltere 2017 ve 2021 yılları arasında ortalama yüzde 6,2 olan faiz maliyetlerinin son iki yıl içerisinde çarpıcı biçimde artmasını en önemli gündem maddesi olarak görüyor.

Bunun aksine, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri arasındaki ortalama borç faizleri, 2021 yılına kadar olan beş yıllı yüzde 4 ortalama seviyesinden bu yıl yüzde 3,7'ye düşecek. Böyle bir tabloda enflasyon hükümet gelirlerini artırma etkisi yaratıyor. Zira bazı ülkelerde vadesi dolan borçların Faiz oranları yeni çıkarılan borç tahvillerden daha yüksek olabiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere'deki yükselen borç maliyetleri, diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla enflasyonun kontrol altına alınmasının daha zor olduğunu gösteriyor. Son zamanlarda ekonomik verilerdeki olumlu işaretlere rağmen bu zorluk hâlâ yoğun bir biçimde hissediliyor. Endeks bağlantılı hazine tahvillerinin faiz ödemelerini yönlendiren önemli bir gösterge olan İngiltere'nin perakende fiyat endeksi, haziran ayına kadar yıllık bazda %10,7 arttı. Ücret enflasyonunun da hala yavaşlama emareleri göstermediği dikkat çekiyor.

Kredi notu tehlikede

Fitch, enflasyon hafiflemeye devam ederse İngiltere’nin borç faizleri ve gelirleri arasındaki oranının gelecek yıl düşmeye başlaması gerektiğini belirtiyor. Kredi derecelendirme kuruluşu 2024’te hem ABD hem de İtalya'nın faiz yükünün İngiltere'yi geçeceğini tahmin ediyor.

Bununla birlikte, derecelendirme kuruluşları İngiltere'nin faiz maliyetlerinin tarihsel olarak yüksek seviyelerde istikrar kazanmasını bekliyor. Moody’s’in Kıdemli Kredi Sorumlusu Evan Wohlmann, "İngiltere'nin borç karşılanabilirliğinin nispeten zayıf kalmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Moody’s yetkilisi, “Daha kalıcı enflasyonun yanı sıra İngiltere’nin politika güvenilirliğinin potansiyel olarak erozyona uğraması nedeniyle borçların karşılanabilirliği risk altındadır” diye de ekledi.

Moody’s’in İngiltere için verdiği kredi notu en yüksek dördüncü seviye olan Aa3 negatif. Kredi derecelendirme kuruluşu ekim ayından bu yana sabit tuttuğu kredi notunu 12 ay içerisinde netleştirmesi bekleniyor.

Fitch: En yüksek borçlanma maliyeti İngiltere'nin

 

İngiltere’de resesyon endişeleri artırıyor

 

İngiliz tahvilleri yatırımcıların gözünden düştü

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)