BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYüksek enflasyon borsayı nasıl etkiler?----

Yüksek enflasyon borsayı nasıl etkiler?

Yüksek enflasyon borsayı nasıl etkiler?
09 Ocak 2022 - 10:29 www.finansgundem.com

2022 yılına yükselişle başlayan Borsa İstanbul’da geçen hafta yaklaşık yüzde 10’luk bir yükseliş yaşandı.

Borsa İstanbul 2022 yılına iyi bir başlangıç yaptı. Geçen hafta yaklaşık yüzde 10’a yakın bir prim görülürken döviz kurlarında hafif yükseliş vardı. Dolar yukarı borsa yukarı algısı zayıflasa da korundu. Diğer yandan tahvil bono (kısa, uzun) faiz oranlarında yükseliş devam etti. Zeynel Balcı Hürriyet’teki analizinde faiz oranlarındaki yükselişi, beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarıyla ilişkilendiriyor. “Bununla birlikte son görünüme bakarak konuşacak olursak, gerek mevduat, gerekse tahvil bono Faiz oranları ise enflasyonun altında kaldığı görülüyor. (eksi faiz) Bu aşamada dolar yukarı borsa yukarı algısının enflasyon yukarı borsa yukarı algısına evrildiği gibi bir durum ise genel anlamda doğru olmayabilir. Enflasyonun şirket kârlılıkları ve ciroları üzerinde bir genişlemeye neden olması ilk etki olarak söz konusu. Daha geniş ölçekte yüksek enflasyonun işletme sermayelerinde aşınma, satın alma gücünün zayıflaması ve yüksek faiz nedeniyle finansman maliyetleri gibi yansımaları malum. Para ve sermaye piyasaları arasındaki uyumsuzluk bazen dış piyasalarda da görülüyor.” Diye yazan Balcı’nın analizi şöyle devam ediyor:

Tutanakların açıklanmasıyla ABD borsalarında ve Avrupa kâr satışları görüldü. Ancak satışlar çok fazla derinlik kazanmadı ve borsalarda çıkış trendleri korundu. Diğer yandan piyasaların önemli bir referans olarak gördüğü ABD 10 yıllık bono faiz oranında çıkış eğilimi ivme kazandı ve 30 Mart’tan sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. ABD dolarında değer kazanımı ise biraz ivme kaybetse de sürüyor.

Dikkat çeken konu Euro/dolar paritesinin 1.13 seviyesinin üzerinde kalması ve Euro’daki değer kaybının durması oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde geçen ayki toplantı sonrası “2022 yılında faiz artışı pek olası görülmüyor” demişti. Buna karşılık Fed’den bu yıl üç, 2023 yılında üç faiz artırımı bekleniyor. Bu görünüşe göre Euro’daki değer kaybının devamı yönünde beklentiler vardı. Buna gerekçe ne olabilir diye düşünüldüğünde, Almanya’da enflasyon oranının yüzde 5.3 ile son 30 yılın zirvesine çıkması ve bu şartlarda düşük faiz ortamının pek de korunamayacağı varsayımı olabilir. Ayrıca küresel finans piyasalarında Fed lokomotif olarak bilinir. Bu yıl Fed’in parasal sıkılaşma politikasına geçmesi Türkiye’nin de dahil olduğu dış finansman açığı ülkeler için olumsuz bir durum. Daha pahalı para demek bir bakıma. Borsaların pandemi sonrası önemli ölçüde ucuz ve bol paradan beslendiğini dikkate alırsak borsalar için de hiç istenen bir tablo olmayacağı açık.

YABANCI BORSADA SATMAYA DEVAM EDİYOR

TCMB verilerine göre 27-31 Aralık haftasında Borsa İstanbul’da; Yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 231 milyon dolar satış yaparken tahvil bonoda (DİBS) 41 milyon dolar alım yaptılar. Hisse senetlerinde bir önceki haftaki satışları 569 milyon dolardı. Son beş haftadır satış tarafında görüldüler ve Borsa İstanbul’da hisselerdeki payları yüzde 40.48 seviyesine kadar çekildi. Bu durum 2004 yılından bu yana en düşük seviye olarak kayda geçerken hisse senetleri toplamı 18.4 milyar dolara geriledi. Diğer yandan yine aynı hafta için TCMB verilerine göre bankalardaki döviz mevduatında bir önceki haftaya göre 1.9 milyar dolarlık gerileme yaşandı. Ancak gerçek kişilerin döviz mevduatında yaklaşık 1 milyar dolarlık artış söz konusu.

BORSADA YÜKSELİŞİN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Borsada tepki yükselişi dalgalı seyirle birlikte devam ediyor. İlk destek noktaları 2.000-1.950 olarak görülürken bu seviyenin üzerinde tepki çıkışının devamı beklenebilir. Aksi takdirde sonraki destekler 1.850-1.800 ve 1.720 seviyelerinde. İlk dirençler ise 2.070 ve 2.150 seviyelerinde bulunuyor. 2.150 daha önemli. Sonraki dirençler 2.250 ve 2.400. Endeksteki tepki yükselişi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde satış denemeleri görülebilir.

Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı borsa oldu

Borsalarda yılın ilk günü efsanesi doğru mu?

2022 borsalarda normale dönüş yılı olacak

 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zeki09 Ocak 2022 22:32

    Yandaştan başkası kazanamaz

  • Borsacı Osman09 Ocak 2022 14:50

    Nasıl yansıyacak tabi ki herşeyin arttığı gibi onlarda artacak ama bazı sektörler daha ön planda olacak mesela gıda gibi,şimdi çaktırmıyorlar ama göreceksiniz müthiş bir performans sergileyecek gıdacılar 2022 de,tkuru avod bunlardan söz etmiyorum tabiki devlerden söz ediyorum…..

  • Mahallenin Delisi09 Ocak 2022 17:36

    Diyorsun ki 2021 de satın alma gücü düsen canım halkım asgari ücret artışı ile kısa süreli de olsa artan ya da bir miktar da olsa düzelen alım gücüyle gıda alımlarını ilk çeyrek artıracak. Sonrasında da enflasyon artmaya devam ederken insanlar bir çok harcamasını mecburen kısacak ancak gıda harcamasında bunu yapamayacağından gıda hisselerine olumlu yansıyacak...Hani dibi test etti bazısı ya da uyanıklar fırsat bilip döktü ve geçen hafta yükselişe geçti bu yükseliş aynen devam edecek diyorsun...Tebrikler! İşi kapmışsın...

  • Batmış yatırımcıyım09 Ocak 2022 12:47

    İhlas gazete batırdı beni. Paramı kurtaramıyorum.

  • Akbük09 Ocak 2022 12:32

    Yüksek enflasyonu bilmem ama iyi haber yap patronda 2 kap atsın küçük yatırımcıda hissede toplansın hissesinin değer kazanması bir derdi yok olay küçük yatırımcıyı tokatlamak gibi Türk ilaç gibi ve daha niceleri var parası olan devlet içinde devlet kurmuş

  • Ferdi 09 Ocak 2022 11:44

    İlk direnç 205,400 hemde çok sağlam direnç.

  • mehmet09 Ocak 2022 11:34

    kendimiz yükselttik bu enflasyonu kimse dolardan kar ettik demesin herkes kaybetti dolar 2 kat değerlenmişse tüketici fiyatları, gider ve harcamalarımız 3 katı fiyatı arttı. Arz yok talep aynı yabancıların ülkemizdeki konut ve gıda talebini arttırması sadece kıvılcım oldu buda hükümetin yabancıları ülkemize kabul etmesinden kaynaklı.Kaynaklar yetersiz kaldı. Çözüm yabancılar ülkemden gitmeli kaynaklarımız bize yetmeli fazlası olursa dışa satarız bu kadar basit.

  • DOĞRU09 Ocak 2022 18:57

    mantıklı yorum...