BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYukos'un faturası ağır olacak ----

Yukos'un faturası ağır olacak

Yukos'un faturası ağır olacak
17 Ocak 2015 - 07:23 www.finansgundem.com

Rusya, Yukos davasında yıllık 1,7 milyar dolar faiz ödeyecek

Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından eski Yukos ortaklarına 50,1 milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkûm olan Rusya, 15 Ocak’a kadar ödemeyi yapmadığı için faiz işlemeye başladı.

Rus avukatlara göre tazminatın bir yıllık faizi 1,7 milyar doları bulacak. Zaman'ın haberine göre Hollanda’nın Lahey kentinde Temmuz 2014’te görülen davada, Yukos petrol şirketini iflasa zorladığı gerekçesi ile Rusya tazminata mahkûm edilmişti. Kararda, hukuk sistemi ile oynandığı ve Yukos’un patronu Mihail Hodorkovski’nin hapse girmesine neden olunduğu belirtilmişti.

Mahkeme kararına göre Rus-ya’nın 50,1 milyar dolarlık tazminatı 180 gün içinde eski Yukos ortaklarına ödemesi gerekiyordu. 15 Ocak’ta süre dolmasına rağmen ödeme yapılmadı. Bugünden sonra da faiz işlemeye başlayacak.

TASS’a konuşan avukat Artur Zurabyan, Rusya’nın mahkeme kararına itirazda bulunduğunu, ancak bu talebine yönelik herhangi bir cevap bugüne kadar gelmediğini belirtti. Rusya’nın 50 milyar dolarlık tazminatın 39,9 milyar dolarını Yukos’un ortaklarından Group Menatep’le (GML) irtibatlı Kıbrıs merkezli offshore şirketi Hulley Enterprises Limited’e ödemesi gerekiyor. Yine Kıbrıs merkezli Veteran Petroleum’a da 8,20 milyar dolar ödenecek. Yukos Universal Limited’in alacağı miktar ise 1,85 milyar dolar. GML, 2007’de iflas açıklanmadan önce Yukos’un yüzde 50 hissesini satın almıştı. Yukos’un kurucusu Mihail Hodorkovski 2003’e kadar GML’nin yüzde 70’ini elinde bulunduruyordu. Hodorkovski dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı suçlarından 2003’te tutuklanmasının ardından hisselerini arkadaşına devretti. Yukos 2007’de iflasını açıklamasının ardından hisseleri devlet petrol şirketi Rosneft almıştı.

Rusya’nın en büyük işadamlarından Hodorkovski 10 yıl hapis yattıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel affı ile Aralık 2013’te salıverildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)