BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYSK'nın İstanbul kararının ardından dolar yükselişe geçti----

YSK'nın İstanbul kararının ardından dolar yükselişe geçti

YSK'nın İstanbul kararının ardından dolar yükselişe geçti
06 Mayıs 2019 - 08:32 www.finansgundem.com

YSK'nın İstanbul seçimlerinin iptaline karar vermesinin ardından dolarda sert artış yaşanıyor

YSK, İstanbul kararını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesine karar vermesinin ardından dolarda sert hareketler yaşandı. Kararın açıklanmasının ardından dolar/TL paritesi 6.1496 seviyesine karar yükseldi.

Dolar saat 19.35 itibariyle 6.1009 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9769 lira, en yüksek 6.1496 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.7287 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1188 seviyesinde. Gram altın 247.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.06 seviyesinde.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı gelişmekte olan ülke para birimlerinde olumsuz bir havaya neden olurken, TL asıl olarak İstanbul seçimlerinin sonuçlarına ilişkin belirsizliğin baskısı altında kaldı ve dolar/TL 6 seviyesini aştı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), İstanbul seçimlerine yapılan olağanüstü itirazları görüşmek üzere bugün saat 1430'da toplandı. Televizyon kanallarında yer alan habere YSK, AKP'nin KHK ile ihraç edilen kişilerin oy kullanmaması gerektiği yönündeki ek müracaatını reddetti. Daha sonra, YSK'nın seçimi iptal ederek yenilenmesine karar verdiği duyuruldu.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde bugün yüzde 0.2-0.9 bandında değer kaybı gözlenirken TL bir ara yüzde 1'i aşan kayıp ile Güney Afrika randının ardından en kötü performansı gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Pazar günü ABD'nin ticaret müzakereleri yürüttüğü Çin'e uyguladığı baskıyı artırarak Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen alınacak gümrük vergisini bu hafta artıracağını açıklamasının ardından, Çin yine de bir heyetin ticaret görüşmeleri için ABD'ye gitmeye hazırlandığını belirtti.

Öte yandan Trump bugün attığı Twitter'da ABD'nin Çin ile yaptığı ticarette milyarlarca dolar kaybettiğini söyleyerek Çin'i eleştirdi ve Amerikan ticaretini koruma sözü verdi.

Bir bankacı, "Gelişmekte olan ülke para birimleri ticaret savaşı nedeniyle kötü durumda. İçeride ise YSK'nın İstanbul seçimlerini iptal edebileceği konuşuluyor. Bu da TL'de yukarı baskıyı beraberinde getiriyor.

Eğer seçim tekrarı yönünde bir karar çıkarsa yerli döviz talebi de artacaktır. Bu durumda kurda yukarı hareketin devam edeceğini düşünüyorum. Siyasi riskler nedeniyle TL'nin negatif ayrışması normal" dedi.

Geçen hafta yoğun veri gündeminin etkisiyle hareket eden piyasanın gözü YSK'nın açıklaması beklenen İstanbul seçim sonuçlarına yönelik kararında.

TL'de baskı unsuru olan belirsizlikler çözülmedikçe TL'deki değer kaybı eğiliminin de sürmesi bekleniyor. Bu çerçevede S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkilerin yanı sıra TCMB'nin rezervlerine yönelik endişeler TL'de baskı yaratıyor.

TL yılbaşından beri yüzde 12'nin üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 19.54, valörde son işlemde yüzde 19.43 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 19.79 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 23.10, valörde son işlemde yüzde 22.87 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 23.05 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)