BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa2018'de 67 Türk yönetici uluslararası göreve atandı----

2018'de 67 Türk yönetici uluslararası göreve atandı

2018'de 67 Türk yönetici uluslararası göreve atandı
31 Aralık 2018 - 14:53 www.finansgundem.com

2018 yılında pek çok üst düzey yönetici ya Türkiye merkezli bölgesel rollere atandı ya da doğrudan farklı ülkelere transfer oldu

2016'da Türkiye'nin içinden geçtiği riskli dönem sonrası yönetici değişimlerinin hızlandığını görmüştük. Şirketler, üst düzey yönetici atamalarında, kriz ortamlarına alışık ve savaşçı profiller tercih etmeye başlamıştı. Bu trend 2018'de de devam etti. Ayrıca yöneticiler arasında ülke dışına çıkışlar hızlandığı gibi, Türkiye'deki pek çok yöneticinin görev bölgesinin genişlediğine de şahit olduk. Örneğin Onur Genç, BBVA Grubu CEO'su olarak atandı. Alp Günvaran'ın görev alanı genişledi ve Prameteon Türkiye, Ortadoğu, Afrika, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesi CEO'su olarak sorumlu olduğu ülke sayısı 75'e çıktı. Gökhan Özdöl Diversey MEA Bölgesi Başkanı, Huzur Devletşah Lilly İtalya, Ortadoğu Avrupa, CIS ve İsrail Bölge Başkanı, Barbaros Uygun ING Avusturya CEO'su, Burçin Ressamoğlu Sodexo İngiltere icra Kurulu Başkanı, Cem Topçuoğlu TBWA Worldwide International Başkanı, Gamze Yüceland Takeda Kanada Ülke Başkanı olarak atandı. 2018'de şirketler dışında uluslararası STK'larda göreve gelen Türkler de oldu. Üst düzey yönetici seçimi konusunda çalışan danışmanlar bu trendin 2019'da da sürmesini beklediklerini söylüyor.

NEDEN GİDİYORLAR?

Egon Zehnder Türkiye ortaklarından Burcu Bıçakçı, Türk yöneticilerin son birkaç yılda yurtdışına çıkmak için daha az seçici davranmaya başladıklarını belirtiyor. Bıçakçı, yöneticilerin pek çoğunun önlerine çıkan fırsatları değerlendirdiğini anlatıyor. Profesyonellerin yurtdışında tecrübe kazanmayı, ekonominin yavaşladığı bu yıllarda dışarıda tecrübelerini zenginleştirmeyi tercih ettiklerini de aktarıyor. Bıçakçı, "2019'da bu eğilimin devam edeceğini öngörüyoruz" diye konuşuyor.

Eleman.net Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Duyarlar, yönetici değişimlerinin 2019 yılında da devam etmesini beklediklerini ifade ediyor. Duyarlar, Türk yöneticilerin hem kariyer hem de ekonomik olarak yurtdışındaki pozisyonları ve teklifleri değerlendirmeye devam edeceği düşüncesinde. Bu durum nedeniyle son dönemde birçok başarılı yöneticinin yurtdışında global markalarda çalışmaya başladığını gördüklerini aktaran Duyarlar, bunun süreceğini aktarıyor.

EXPATLAR AZALACAK

Manpower Group Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, bu noktada farklı bir tespitini aktarıyor. Narlı, ekonominin durumunun ve yükselen kurların, maliyetleri fazla olan expat yöneticilerin tercih edilmesini azalttığını söylüyor.

Feyza Narlı, bu konudaki gelecek beklentisini, "Daha önceki yıllarda bilgi birikimi ve yetkinlikleri özelinde katma değeri yüksek olduğu için tercih edilen expatların yerine en az onlar kadar yetkin Türk yöneticilerin daha üst ve komplike rollerde görevlendirileceğini düşünüyoruz" diyerek paylaşıyor.

STK'LARDA DA TÜRK RÜZGARI

Sadece şirketler değil uluslararası pek çok STK'da da 2018 yılında yönetim koltuğuna Türkler oturdu. 28 ülkede operasyonları olan 60 alüminyum folyo üreticisi üyeye sahip ve küresel folyo üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini temsil eden Global Alüminyum Folyo Üreticileri insiyatifi'nin başkanlığına şubat ayında Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör geldi. Mühendislik alanında akademik ve endüstri liderlerini bir araya getiren ve 30'dan fazla ülkeden kurumsal ve bireysel üyeleri bulunan Global Engineering Dean's Council'in (GEDC) yeni yönetimi New Mexico'da yapılan Dünya Mühendislik Eğitimi Forumu'nda duyuruldu. 2015'ten beri GEDC Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmakta olan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Şirin Tekinay, 2022 yılına kadar GEDC Başkanı seçildi.

Uluslararası STK'larda, daha önceki başarılı yönetiminden dolayı yeniden başkanlığa seçilen isimler de oldu. Örneğin Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve iklim Merkezi (IICEC) Fahri Başkanı Dr. Fatih Birol yeniden IEA Başkanı seçildi. ABD Ulusal Uzay Konseyi'nin gerçekleştirdiği ikinci buluşmada, konseyin Kullanıcılar Danışma Grubu'na davet edilen üst düzey liderler arasında, Sierra Nevada Corporation (SNC) CEO'su Fatih Özmen de yer aldı. Ayrıca, 800'ün üzerinde GSM şirketinin üye olduğu, mobil iletişimin en prestijli uluslararası kuruluşlarından Dünya GSM Birliği (GSMA), Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'nu art arda üçüncü kez yönetim kurulu üyesi olarak seçti. Böylece, Terzioğlu bir kez daha dünya mobil endüstrisine yön veren 25 üyeden biri olma onuruna erişti. (FATOŞ BOZKUŞ/EKONOMİST DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)