BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYılın son faiz indirimi de yüksek olacak----

Yılın son faiz indirimi de yüksek olacak

Yılın son faiz indirimi de yüksek olacak
10 Aralık 2019 - 17:57 www.finansgundem.com

TCBM 12 Aralık’ta yılın son faiz kararı için toplanacak. Son üç toplantıda yüksek faiz indirimleri yapan TCMB, gerçekleştirilecek yılın son faiz toplantısında da yüksek faiz indirimine gidecek.

Merkez Bankası (TCBM) 12 Aralık’ta yılın son faiz kararı için toplanacak. Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre son üç toplantıda yüksek faiz indirimleri yapan TCMB'nin, yılın son Faiz toplantısında da yüksek faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

Yılın son faiz toplantısı perşembe günü yapılıyor. Ekonomide dengelenme sürecine girildiği bir dönemde gerçekleştirilen bu toplantı, merkez bankasının elinin rahat olduğu bir zamanda gerçekleşmiş olacak.

12 Aralık Perşembe günü gerçekleştirecek olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak olan faiz kararı kadar verilecek mesajlar da önemli olacak.

TCMB 2020 yılına ilişkin toplantı sayısını yayınlayarak aslında bir yandan gelecek yıla ilişkin sinyalleri de vermiş oldu. Biraz daha aktif bir merkez bankası göreceğiz. Toplantı sayısı 8’den 12’ye çıkıyor. Her ay gerçekleşecek olan toplantılar Merkez Bankası'nın gelişmeleri değerlendirmesini sağlayabilecek. Böylece gerekirse sözlü yönlendirmelerde bulunabilecek.

MERKEZ 3 TOPLANTIDA FAİZİ 10 PUAN İNDİRİP 24'TEN 14'E ÇEKTİ

BEKLENTİ 200 BAZ PUAN

Piyasaların ortalama faiz indirim beklentisi 200 puan. Bu indirime 25 puan daha eklenebilir. Ekonomiyi canlandırması beklenen bu indirimlere 2020 itibari ile bir süre ara verilebilir.

Sonrasında toplantılar aylık olarak gerçekleştirileceği için düşük oranlarda faiz indirimleri görebiliriz. Verilere baktığımızda gösterge faiz ile politika faizi arasında 200 baz puanlık bir fark var. Faiz indirimi de buna denk gelecek şekilde yapılabilir.

FAİZ, ENFLASYON VE DOLAR KURU NASIL?

PİYASALAR NASIL ETKİLENECEK?

Halihazırda gösterge faiz yüzde 12.13 seviyelerinde bulunuyor ve yatay bir seyir izliyor. BIST 100 Endeksi ise 108.228. Dolar/TL kuru 5.8060 seviyesinde. Faizdeki indirime bağlı kurda ve borsadaki hareketliliğin sürmesi beklenebilir.

Piyasa aktörleri fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik bir faiz kararı bekliyor. Reel sektör açısından da faizlerin seyri oldukça önemli.

Döviz ve faizdeki yüksek oynaklıklar yatırımcı davranışlarını olumsuz etkilerken yatırımların önünü tıkıyor. 2020’ye referans olacak bu toplantı sonrasında piyasalarda yılsonu kapanışları için referans değerler oluşacaktır.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaptan11 Aralık 2019 17:17

    Esnaf kredi kullanamıyor. Kurdaki zıplama çok kötü etkiledi adamları. Ödemesini zorda olsa yapanlar sicil affı istiyorlar. Ödemesini yapmış kara listedeki vatandaşta iyi bir haber bekliyor.

  • Kerim11 Aralık 2019 16:23

    Soyle 300-400 puan dusursun.ulkemizin kurtulusu icin dusuk faiz yuksek kur lazim.firsat varken yapsinlar

  • Veysel 11 Aralık 2019 13:49

    Erken seçim hazırlıkları

  • EFE11 Aralık 2019 07:26

    NERDE ELİ RAHAT BİZ ÇOK GÖRDÜK FAİZİN DÜŞÜP SONRA 30 LARA ÇIKTIĞINI ŞİMDİ AYNI SENERYO HIZLI DÜŞÜŞ HIZLI YÜKSELİŞ REİSTE GAZI VERMİSKEN