BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYıldız Holding'den satın alma----

Yıldız Holding'den satın alma

Yıldız Holding'den satın alma
17 Eylül 2013 - 07:13 www.finansgundem.com

Gıda devi Yıldız Holding'in şirket satın alma hamlesi devam ediyor. Son olarak Adapazarı Şeker Fabrikası’nın yüzde 98.8'ini satın alındı

Arka arkaya yaptığı alımlarla gündemden inmeyen Türkiye’nin gıda devi Yıldız Holding (Ülker Grubu) çok konuşulacak yeni bir satın almaya imza attı.  Ülker Grubu, Adapazarı Şeker Fabrikası’nı satın aldı. Adapazarı Şeker Fabrikası yöneticileri ile Yıldız Holding yetkilileri arasında fabrikanın yüzde 98.8'lik hissesi için 182 milyon lira karşılığında anlaşma sağlandığı açıklandı. Cumhuriyet dönemi yüzakı beş şeker fabrikasından biri olan Adapazarı Şeker Fabrikası’nın Ülker tarafından alımının sırrına gelince;  Yıldız Holding’in bu satın almayı, gruba ait gıda sanayi şirketlerinin şeker ihtiyacını karşılamak için yaptığı tahmin ediliyor. Türkiye’de 2002’den beri şekerleme sanayinin kullandığı nişasta bazlı şeker üzerinde kota uygulamalarıyla kısıtlamalar yapılıyor.
İLK ŞEKER FABRİKALARINDAN
1952 yılında kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası, Cumhuriyet döneminde kurulan dört şeker fabrikasından sonra (Uşak, Alpullu, Turhal, Eskişehir) kurulan beşinci fabrika olma özelliği taşıyor. Türkiye de Anonim şirket statüsünde kurulan ilk şeker fabrikası olan Adapazarı Şeker Fabrikası, 1994 yılı başına kadar Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ nin iştiraki olarak faaliyetlerini sürdürdü.
Türkiye İş Bankasına ait hisselerinin Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından satın alınması nedeniyle, adı geçen şirketin bağlı ortaklığı olarak faaliyetini sürdüren fabrikada 1999 yılında deprem nedeniyle üretime ara verilirken, 2004’te Özelleştirme İdaresine devredildi.
ASYA KATILIM BANKASI’NDAYDI
2005 yılında kamuya ait yüzde 94.09 hisse Özelleştirme İdaresinden 45 milyon 750 bin dolar bedel ile SS Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından satın alındı. APEK deprem nedeniyle büyük ölçüde hasar gören ve 7 yıl atıl kalan Adapazarı Şeker Fabrikasını tamir ederek yeniden üretime geçmesini sağladı. 24 Eylül 2012 itibarı ile şirketin APEK’e ait yüzde 98.8 hissesi Asya Katılım Bankası’na devredilmişti.
SATIN ALMALARLA GÜNDEMDE
Yıldız Holding son zamanlarda yaptığı satın almalar ile dikkat çekiyor. Son olarak temmuz ayında 33 milyon lira kaşılığında Onurex’i satın alırken, arkasından Derby Tıraş Malzemeleri ve Tokai çakmaklarının üreticisi Azmüsebat Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 48.81’ine 4.4 milyon liraya ortak oldu. Makine Takım’ı 15.3 milyon liraya satın alan Yıldız Holding, 2011’de de 600 milyon TL’ye Şok marketlerini satın almıştı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)