BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYıl sonu enflasyon beklentinin altında kalır----

Yıl sonu enflasyon beklentinin altında kalır

Yıl sonu enflasyon beklentinin altında kalır
03 Nisan 2020 - 12:15 www.finansgundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan analizde mart ayı TÜFE ve ÜFE verileri detaylı inceleniyor.

TÜFE mart ayında aylık bazda %0,57 artış gösterdi

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında %0,57 artış gösterdi ve böylece yıllık enflasyon oranı şubat ayındaki %12,37 seviyesinden %11,86’ya geriledi.

Mart ayında aylık bazda en yüksek artış, %2,78 ile sağlık grubunda gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda %1,95 artış görüldü. Aylık bazda en yüksek düşüş, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisine bağlı olarak %1,91 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Yıllık bazda en yüksek artış %40,19 ile ailkollü içecekler ve tütün grubunda olurken, yıllık bazda düşüş gösteren harcama grubu olmadı.

Çekirdek enflasyon (B Endeksi) mart ayında aylık bazda %0,77 artış gösterdi ve yıllık bazda artış %11,10’dan %11,65’e yükseldi.

Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) mart ayında, bir önceki aya göre %0,87 artış gösterdi ve yıllık bazda artış %9,26’dan %8,50’ye geriledi. Mart ayında ana sanayi gruplarındaki fiyat değişimleri aylık bazda incelendiğinde, en yüksek artış %2,03 ile ara mallarında görülürken, sermaye malları %2,01, dayanıksız tüketim malları %1,76, dayanıklı tüketim malları ise %1,35 artış gösterdi. Aylık bazda düşüş gösteren tek grup %6,82 ile enerji malları grubu oldu.

Enflasyon rakamları açıklandı

2020 Mart ayında tüketici fiyatları sağlık ve gıda grubundaki artışların etkisiyle aylık bazda %0,57 artış gösterdi. Son dönemde petrol fiyatlarında görülenen gerilemenin etkisi ile ulaştırma grubunda görülen %1,91’lik düşüş ise enflasyondaki artışı sınırladı. Son dönemde TL’deki değer kaybının hem tüketici hem de üretici fiyatları üzerinde baskı kurma potansiyeli olsa da enerji maliyetlerindeki düşüş ve Kovid-19 salgınına bağlı olarak iç talepteki yavaşlamanın bu olumsuz etkiyi sınırlandırması beklenebilir.

Küresel tedarik zincirindeki kesintilerin uzaması ise üretici fiyatları üzerindeki baskıyı artırabilir. Nisan ayından itibaren veriler üzerindeki etkisinin de belirginleşmesi ile, salgın hastalığın devam etme süresine bağlı olarak, iç talepteki yavaşlamanın etkisiyle yıl sonu enflasyon oranının beklentilerin altında gerçekleşebileceğini değerlendiriyoruz.

Enflasyon dalgalı seyrini sürdürüyor

Mart ayı beklentilerin altında artış kaydetti

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)