BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYeşil tahvil ihracı 2019'da 255 milyar dolarla rekor kırdı----

Yeşil tahvil ihracı 2019'da 255 milyar dolarla rekor kırdı

Yeşil tahvil ihracı 2019'da 255 milyar dolarla rekor kırdı
27 Şubat 2020 - 09:15 www.finansgundem.com

Düşük karbon ekonomisine geçiş için 'yeşil tahvil ihracı' rekor kırıyor

Düşük karbon ekonomisine geçiş için, küresel olarak yılda 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyuluyor. Dünya genelinde en büyük yeşil tahvil piyasası 106.7 milyar dolarla AB'ye ait. Ülke olarak baktığımızda ise ilk sırada 50.6 milyar dolarla ABD; ikinci sırada 30.1 milyar dolarla Çin, üçüncü sırada ise 29.5 milyar dolarla Fransa yer alıyor.

Yeşil tahvil piyasalarını inceleyen Climate Bonds Initiative (CBI) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2019 yılında küresel yeşil tahvil ve borç ihracı yüzde 50 oranında artış göstererek 255 milyar dolara ulaştı. Bu artışın en önemli nedeni olarak yatırımcıların iklim değişikliği ile mücadele çabalarını desteklemek için gereken sermaye artışı arayışı olduğu ifade ediliyor.

Yeşil tahviller, yenilenebilir enerji veya düşük karbonlu ulaşım gibi çevreye fayda sağlayan projeleri kapsıyor. Her ne kadar bu tahviller şu an için genel tahvil piyasasının küçük bir kısmını temsil etse de, yatırımcıların son dönemde en fazla ilgi gösterdiği tahvillerin başında geliyor. Bunun temel nedeni ise özel ve kamu sektörlerinde karbon emisyonlarını azaltma hedeflerinin trilyonlarca dolar sermaye ihtiyacı doğuruyor olması.

2019 yılında toplam yeşil tahvil ve borç ihracı 254.9 milyar dolara olarak gerçekleşti. Bu bir önceki seneye oranla yüzde 50 artış anlamına geliyor.

CBI tarafından 2019 yılı için yapılan tahminler 230 milyar dolar ile 250 milyar dolar arasındaydı. Yıl sonunda ulaşılan rakam ise bu tahminleri geride bırakmış oldu.

CBI'ın 2020 tahminleri ile küresel yeşil tahvil ve borç ihracının 350 milyar dolar ile 400 milyar dolar arasında olacağı yönünde.

Düşük karbon ekonomisine geçiş için her yıl 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç var

Düşük karbon ekonomisine geçiş için, küresel olarak yılda 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyuluyor. CBI Yöneticisi Sean Kidney, 2019 yılında gerçekleşen rekor artışın ve 2020 beklentilerinin 1 trilyon dolar hedefine ulaşabilmek açısından çok önemli bir kriter olduğunu ifade ediyor. Kidney'e göre, yeşil yatırımların hızlanması ve düşük karbon ekonomisine geçiş önümüzdeki 10 yıla damgasına vuracak.

Yeşil tahvil ihracında birincilik AB'de

Bugün dünya genelinde en büyük yeşil tahvil piyasasını Avrupa Birliği (AB) oluşturuyor. AB'nin geçtiğimiz yıl yeşil tahvil ihracı 106.7 milyar dolara ulaştı. Ülke olarak baktığımızda ise ilk sırada 50.6 milyar dolarla ABD; ikinci sırada 30.1 milyar dolarla Çin ve üçüncü sırada 29.5 milyar dolarla Fransa geliyor.


Yeşil tahvillere özellikle temiz enerji projelerini, düşük karbon emisyonlu ulaşım modellerini, su, toprak kullanımı ve geri dönüşüm yatırımlarını kapsıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)