BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYerli virüs ilacı Ağustos'ta kullanıma sunulacak----

Yerli virüs ilacı Ağustos'ta kullanıma sunulacak

Yerli virüs ilacı Ağustos'ta kullanıma sunulacak
03 Mayıs 2021 - 11:25 www.finansgundem.com

TÜBİTAK Başkanı Mandal, Ağustos ayında iki yerli virüs ilacının kullanıma gireceğini duyurdu. Mandal, yerli VLP virüs aşısı için de tarih verdi.

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yerli aşı çalışmalarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Ağustos ayında iki yerli virüs ilacının kullanıma gireceğini açıklayan Mandal, yerli VLP virüs aşısı için de yıl sonunu işaret etti. Mandal, ''Yerli VLP virüs aşısı yıl sonuna kadar kullanıma girecek'' dedi.

Kovid-19 Türkiye Platformu ile TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülen 7 aşı çalışması bulunduğunu söyleyen Mandal, açıklamalarında şunları kaydetti;

"Bu çalışmaları sadece TÜBİTAK araştırmacıları değil Türkiye'deki araştırmacılarımız TÜBİTAK koordinesinde bir araya geldi. 49 kuruluştan 436 tane araştırmacı. Araştırmacılarımızın büyük çoğunluğu da buradalar gece gündüz çalışıyorlar.

"2021 yılı sonunda VLP aşısını geliştirmiş ve kitlesel kullanıma sunmuş olacağız"

Bu aşılarımızdan 3 tanesi görece daha erken ilerledi. Bunlardan bir tanesi olan VLP aşımız yani virüs benzeri parçacık aşımızda faz çalışmalarına 27 Mart ayında başlamıştık. Sayın Bakanımız ve ben ilk gönüllüler olduk. Bu hafta sonu da inşallah ikinci dozumuzu da olacağız ve faz 1 çalışmaları tamamlanmış olacak. Faz 1 güvenlik demek herhangi bir yan etki görülmedi. Mayıs sonu haziran başı gibi ikinci faza başlanacak. Ağustos'ta faz 3 ve 2021 yılı sonunda inşallah yenilikçi bir aşıyı VLP aşısını geliştirmiş ve kitlesel kullanıma sunmuş olacağız.

"Aşıyı üretecek firmalarımız yıl sonunda hazırlar"

Biz, mart 2020 yılında bu çalışmaya başladığımızda Türk bilim insanlarımıza güveniyoruz dedik. 1 yıllık zamanda belirttiğimiz aşamaya gelindi. Üretimde, Türkiye'de bir çok tesisimiz aşı için geliştirilmemişti fakat bunlar aşı için dönüştürüldü. Biz faz 3 çalışmasını bitirdiğimiz an bu yıl üretime geçilmiş olacak. TÜBİTAK aşı üretmeyecek, TÜBİTAK aşı geliştirilme sürecinde faz çalışmaları için katkı veren koordine eden bir kurum. Ama aşıyı üretecek olan firmalarımız ve onlar da bu yıl sonunda hazırlar inşallah.

"Ağustos ayında iki yeni ilaç tedavide kullanılır hale gelecek"

Sürecin başında dedik ki, en erken ihtiyaç tedavi bunun için yurt dışından etken maddesi ithal edilen ilacımızı Türkiye'de geliştireceğiz dedik ve bu haziran 2020'de gerçekleşti. Yeni ilaç çalışmaları da yapıldı. Korona virüs tedavisinde kullanılmayan 2 ilaç klinik öncesi çalışmaları yapıldı. Faz 2 çalışmalarına başlanıyor bu hafta. Ağustos ayında inşallah başarıyla tamamlanırsa faz 2 çalışmaları takibinde faz 3 ile iki yeni ilaç insanlık için tedavide kullanılır haline gelecek. Ayrıca tedavide etkinliği yüksek görünüyor. Fiyatının da görece daha düşük olması bekleniyor.

Burun spreyi ile ilgili olarak aşı amacıyla geliştirilen var. Türkiye'deki bir firma tarafından. Fakat Kovid-19 Türkiye Platformu tarafından da tedaviye yönelik bir sprey var. O da şu an klinik öncesi aşamalarını tamamladı. Şu an klinik çalışmalara başlama noktasında. O da düzenli kullanıldığında virüsle karşılaştığınız zaman engelleyici bir tedavi yöntemi."

Kovid-19 'antikor kokteyli' ilacının koruyuculuk oranı belli oldu

 

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)