BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYerli turist sahillerden çekiliyor----

Yerli turist sahillerden çekiliyor

Yerli turist sahillerden çekiliyor
24 Haziran 2022 - 08:14 www.finansgundem.com

Kovid salgını döneminde otellerin büyük indirimler ile sahillere çektiği yerli turist, bu yıl enflasyon etkisi ile Kurban Bayramı tatilini yüzde 50 ile yüzde 100 arasında zamla yapacak.

Pandemide Avrupalı ve İngiliz turistin yerini dolduran yerli turist, bayram tatilinin yüzde yüz zamlanmasıyla yerini yeniden yabancıya bıraktı.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın aktardığına göre 2021'de İngiliz turistlerin gelmemesi, Rusların kapıları haziran sonrası açması ve Avrupa pazarındaki durgunluk, sahillerdeki yerli oranını Akdeniz'de yüzde 40, Ege'de yüzde 60'lara taşımıştı.

2021'e göre yüzde 50-100 arası bir fiyat farkı var

Bu yıl sahillerdeki yerli turist oranının yüzde 15-20 arasına düşeceğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, “2021'e göre yüzde 50-100 arası bir fiyat farklılığı var bu da çok normal. Aslında otelci ve sektör olarak maliyetlerimiz daha fazla arttı. Yabancı turisti dövizdeki artışla biraz tolere ediyoruz ama iç pazarda bunu küçük fiyat artışları ile tolere etmeye çalışıyoruz. Kurban Bayram'ında ilgi bekliyoruz yine de” dedi.

Türk vatandaşlarının alım gücü düşük

2021'de İngiliz ve Avrupalı turist yokluğu nedeni ile otellerin sıfır kâr ile yerli turiste açıldığını ifade eden Bülbüloğlu, şunları kaydetti:

Geçen sene dış pazardaki düşüklükten dolayı yerli turist payı çok daha yüksekti. Bu sene yüzde 40 oranında iç pazarda daralma olacaktır. Arz olarak bu sene yerli turiste sunduğumuz yüzde 15-20 arası bir pay var. Karadeniz'deki savaş Rusya'yı geriletti. Ukrayna zaten hiç yok. İç pazarda da enflasyon etkisi ve yükselen fiyatlardan dolayı alım gücünün düşmesi ile satın alımlar düşüyor.

Ortalama 8.5-10 milyon yerli turist seyahat ediyor

Hilton Sarıgerme Genel Müdürü Tunç Batum, ortalama 8.5-10 milyon yerli turistin seyahat ettiğini, burada sayıda bir düşüş beklemediklerini fakat geceleme sayısız tatil bütçelerinde ise bir kısıntıya gidildiğini aktardı. Batum, bayram hareketliliğinde tatile çıkmak isteyen turistin bir alt yıldıza ya da daha uygun fiyatlı otellere yöneldiğini dile getirerek, “Yerli yine 5 yıldızlı otele gidecek ama biraz daha bütçeye göre değişecek. Geceleme sayısında iç pazarda düşüş görüyoruz” ifadesini kullandı.

İki kişilik en ucuz tatil 15 bin lira

Tatil planları iptal mi oluyor?

Rusların Avrupa’da tatile çıkması neredeyse imkansız

İngilizler için Türkiye’de tatil sudan ucuz

Avrupalı emekli Türkiye'ye ucuz tatile geliyor

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)