BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYenilenebilir kaynaklar enerji ithalatını azalttı----

Yenilenebilir kaynaklar enerji ithalatını azalttı

Yenilenebilir kaynaklar enerji ithalatını azalttı
25 Aralık 2020 - 11:31 www.finansgundem.com

Türkiye'de toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü 49 bin megavatı aştı. Bu yıl yenilenebilir enerji santrallerinden sağlanan 120 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle tutarı 5 milyar doları aşan enerji ithalatı önlendi.

Hidroelektrik Santralları Sanayi İşadamları Derneği (HESİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün bugün itibarıyla 49 bin megavatı geçtiğini söyledi.

Bu yıl dünyada birçok sektörü durma noktasına getiren korona virüs (Kovid-19) salgınına rağmen Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesinde görülen artışın sevindirici olduğunu belirten Ercömert, şöyle devam etti:

Günümüz itibarıyla yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi 120 milyar kilovatsaati aştı. Bu üretimin 77 milyar kilovatsaatini hidroelektrik santralleri, 24 milyar kilovatsaati rüzgar, 11,5 milyar kilovatsaati güneş ve 9 milyar kilovatsaati jeotermal enerji santrallerinden sağlandı. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen üretimle 5 milyar doları aşan tutarda enerji ithalatı önlendi. Bu, milli ekonomimize müthiş bir katkıdır.

Ercömert, böylece bu yıl Türkiye'deki elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 43'ünün yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını dile getirdi.

Türkiye, yenilenebilir enerjide Avrupa'da üst sıralarda

Ercömert, Türkiye'nin, yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışla birlikte bu alanda Avrupa'da üst sıralarda yer aldığını söyledi.

Hidroelektrikte 31 bin 78 megavat kurulu güçle Türkiye'nin Norveç'ten sonra Avrupa'da ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Ercömert, "Türkiye'nin hız kaybetmeden birkaç yıl içinde hidroelektrikte Avrupa'da birinci sırada yer alabileceğini düşünüyorum. Mevcut yenilenebilir enerji kapasitesiyle Türkiye dünya liginde ilk sıralara doğru yaklaşıyor. Toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün 2021'de 50 bin megavatı aşacağını öngörüyorum. Ülkemizin güneş ve rüzgar enerjisinde de Avrupa'da kurulu güç sıralamasında ilk 5'e girmesinin yakın olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

Türkiye'nin 95 bin megavata ulaşan toplam elektrik kapasitesinin 31 bin 78 megavatını hidroelektrik, 25 bin 674 megavatlık kısmını doğal gaz, nafta ve sıvılaştırılmış doğal gaz santralleri, 20 bin 300 megavatını ise kömür santralleri oluşturuyor.

Kurulu güçte rüzgar enerjisinin 8 bin 713 megavat, güneş enerjisinin 6 bin 526 megavat ve jeotermal enerjinin 1686 megavat kapasitesi bulunuyor. Kapasitenin kalan kısmını biyokütle ve diğer kaynaklar oluşturuyor.

GÜRİŞ, enerjide rüzgar gibi esiyor

 

Van çöpten üretilen enerjiyle aydınlanacak

 

Bakan Dönmez: Yenilenebilir enerjide ciddi bir ivme yakaladık

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)